X

Boris Johnson presează UE să analizeze ‘cu seriozitate’ propunerile sale privind Irlanda de Nord

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Premierul britanic Boris Johnson a presat joi Uniunea Europeană să analizeze „cu seriozitate” propunerile sale pentru renegocierea dispoziţiilor post-Brexit în Irlanda de Nord, lucru pe care Bruxellesul îl refuză în forma actuală, relatează AFP, potrivit agerpres. 

În cadrul unei discuţii telefonice cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful guvernului conservator de la Londra a spus că protocolul nord-irlandez care reglementează comerţul cu provincia britanică „nu mai este viabil” şi „a cerut UE să analizeze cu seriozitate propunerile” formulate de guvernul său miercuri, a transmis Downing Street într-un comunicat.

Citeşte şi: O luare de ostatici s-a încheiat după nouă ore şi cu o livrare mare de pizza

La rândul său, Von der Leyen a dat asigurări că UE va încerca să fie „creativă şi flexibilă în cadrul protocolului”. „Dar nu îl vom renegocia”, a avertizat ea pe Twitter.

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, protocolul nord-irlandez intens negociat în cadrul Brexit-ului creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piaţa unică europeană, şi insula Marea Britanie.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului şi stimulează nemulţumirea în cadrul comunităţii unioniste ataşate menţinerii în cadrul Regatului Unit.

Miercuri, guvernul britanic a cerut „o schimbare semnificativă a protocolului”. În aşteptarea unei renegocieri, Londra a solicitat un moratoriu care să conţină prelungirea perioadelor de graţie în vigoare asupra anumitor controale, precum şi îngheţarea acţiunilor juridice intentate de UE.

Londra cere ca bunurile britanice destinate provinciei, şi nu pieţei europene, să poate accede acolo „aproape” fără controale vamale. Guvernul britanic îşi doreşte de asemenea ca normele sale, şi nu doar cele ale UE, să fie acceptate acolo pentru ca mărfurile să circule fără restricţii.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Panama

UE a respins mereu astfel de măsuri, considerându-le un pericol pentru integritatea pieţei sale, din cauza lipsei unei frontiere fizice şi a unui control între Irlanda de Nord şi Irlanda, în sud.
Obiectivul protocolului este tocmai evitarea unei astfel de frontiere, care ar putea compromite pacea obţinută în 1998 după trei decenii de tulburări între unionişti, în special protestanţi, şi republicani în majoritate catolici (3.500 de morţi).

În vigoare de la 1 ianuarie, el menţine provincia britanică în piaţa unică şi în uniunea vamală europeană pentru mărfuri, prevăzând controale vamale asupra bunurilor care ajung în Irlanda de Nord din Marea Britanie, separate de mare.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE