X

Turcia consideră ‘nule şi neavenite’ criticile UE la adresa preşedintelui Erdogan în legătură cu Ciprul

NasdaqTurkish President Tayyip Erdogan speaks during the groundbreaking ceremony of the Mor Efrem Syriac Orthodox Church in Istanbul, Turkey, August 3, 2019. REUTERS/Murad Sezer

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Turcia a apreciat marţi seară ca „nule şi neavenite” criticile formulate de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la adresa preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în legătură cu Ciprul, adăugând ca Bruxellesul nu poate juca niciun rol în rezolvarea conflictului vechi de o jumătate de secol, notează AFP, potrivit agerpres. 

Ministerul de Externe de la Ankara a estimat într-un comunicat că criticile formulate de Josep Borrell arată că „se comportă ca un purtător de cuvânt sau un apărător al administraţiei cipriote greceşti şi al Greciei, care abuzează de dreptul lor de veto în UE”.

Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți

Anterior, şeful diplomaţiei europene s-a declarat „preocupat” de anunţul preşedintelui Erdogan despre un plan de redeschidere a fostei staţiuni turistice Varosha din Cipru, pe care a considerat-o „inacceptabilă”.

„UE subliniază încă o dată necesitatea de a evita acţiunile unilaterale contrare dreptului internaţional şi noile provocări, care ar putea creşte tensiunile din insulă şi ar putea compromite reluarea discuţiilor în vederea unei soluţionări globale a problemei cipriote”, a declarat el într-un comunicat.

Preşedintele turc şi-a reafirmat marţi, în cursul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state şi a acuzat guvernul cipriot-grec de „necinste” în soluţionarea divizării insulei mediteraneene.

Lângă el, aşa-zisul „preşedinte al Ciprului de Nord, Ersin Tatar, a anunţat debutul „celei de-a doua faze a (planului) nostru de extindere a Varosha”, pentru „a pune capăt doliului”.

Redeschiderea acestei vechi staţiuni turistice de pe litoral, părăsită în fugă de locuitorii săi în 1974 şi înconjurată cu garduri de sârmă ghimpată de armata turcă, este o linie roşie pentru guvernul cipriot-grec. „Viaţa se va relua” la Varosha, a spus Erdogan.

Josep Borrell s-a arătat „profund îngrijorat de anunţurile făcute de preşedintele Erdogan şi de Ersin Tatar (…) cu privire la zona împrejmuită Varosha”. El a denunţat „o decizie unilaterală inacceptabilă de a schimba statutul oraşului Varosha”.

Marţi seară, Ministerul turc de Externe a mai menţionat că recentul comunicat al şefului diplomaţiei europene reprezintă „o dovadă în plus a faptului că UE este deconectată de la realităţile chestiunii Ciprului” şi prin urmare este exclus să joace vreun rol pentru a rezolva problema.

Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare

Insula mediteraneană este divizată de când treimea sa de nord a fost invadată de Turcia în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat a unor naţionalişti ciprioţi-greci care doreau alipirea sa la Grecia. Negocierile privind reunificarea insulei sunt la punct mort din 2017.

Uniunea Europeană refuză orice soluţie cu două state pentru rezolvarea acestui conflict, mai scrie AFP.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button