Polonia şi Ungaria, cele mai criticate în raportul Comisiei Europene despre statul de drept în ţările UE

Author:

Hungary Today

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, consideră Comisia Europeană în reportul ei privind statul de drept în ţările UE publicat marţi şi pe care doreşte să-l transforme într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului prin care poate suspenda accesarea fondurilor europene pentru unele state membre, potrivit agerpres. 

A doua ediţie a acestui raport cuprinde ”remarci punctuale pentru majoritatea statelor membre”, dar problemele sunt ”mai sistemice” în Ungaria şi Polonia, a afirmat în faţa presei comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, potrivit AFP.

Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți

Această evaluare a celor 27 de state membre este ”un instrument în primul rând preventiv, menit să evite agravarea situaţiilor”, a susţinut el, dând asigurări că prima ediţie a raportului (din septembrie) a determinat mai multe state membre să propună reforme, de pildă Bulgaria, pentru capitolul justiţie.

Dar evaluarea va fi şi ”una dintre sursele importante de informaţii pentru a declanşa” noul mecanism ce permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene în cazul încălcării statului de drept, a indicat apoi comisarul Reynders, precizând că executivul comunitar va examina activarea acestui mecanism după vacanţă.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau, în cazul Ungariei, prin politica ostilă faţă de migranţi, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement declanşate împotriva lor de Comisia Europeană pentru astfel de chestiuni şi pentru altele, care privesc în special justiţia.

Disputele Budapestei şi Varşoviei cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar în Polonia Tribunal Constituţional a declarat neconstituţională o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie (CJUE) prin care aceasta dispunea suspendarea unei componente a contestatelor reforme judiciare poloneze.

Prin decizia sa, Tribunalul Constituţional polonez a pus sub semnul întrebării preeminenţa dreptului european în faţa celui naţional, ceea ce îngrijorează în mod special Comisia Europeană, mai ales că şi Germania a creat un astfel de precedent cu o hotărâre a Curţii Constituţionale prin care contestă întâietatea dreptului european asupra celui naţional.

Prin urmare, odată cu publicarea raportului privind statul de drept, Comisia Europeană a trimis marţi Varşoviei o scrisoare prin care îi cere să se conformeze deciziilor CJUE, ameninţând că în caz contrar se va adresa acestei instanţe europene pentru a putea impune sancţiuni financiare Poloniei.

Comisia Europeană nu a aprobat încă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei. ”Ceea ce se întâmplă (în Polonia) în privinţa întâietăţii dreptului UE ne va determina să privim de două ori planul de relansare polonez”, a sugerat comisarul Reynders.

Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare

Atât în Polonia, cât şi în Ungaria, corupţia rămâne o provocare majoră, mai scrie Comisia Europeană în raport. În Ungaria, de exemplu, ”riscul clientelismului, favoritismului şi nepotismului la nivelul înalt al administraţiei publice, precum şi riscurile rezultate din legăturile între mediul de afaceri şi actorii politici nu sunt combătute”, remarcă Bruxellesul.

Slovenia, ţară ce deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi este de asemenea condusă de un guvern conservator ce are puncte de vedere divergente cu Bruxellesul, este la rândul ei criticată în raportul privind statul de drept pentru ”deteriorarea” libertăţii presei.

Apărarea presei a devenit un subiect de preocupare mai extins în UE, mai ales după recenta asasinare a doi jurnalişti specializaţi în investigarea activităţilor infracţionale în Grecia şi Olanda.

2 thoughts on “Polonia şi Ungaria, cele mai criticate în raportul Comisiei Europene despre statul de drept în ţările UE”

  1. Eiii iti dai seama?!! Nu mai pot cele 2 tari de criticile lui satana- UE! Cinste lor!!! Deși nu sint țări majoritar ortodoxe , si-au asigurat mila si ajutorul de la DUMNEZEU! In schimb noi …mi.e si frica sa ma gandesc la ce va fi la noi…cand am acceptat toate aceste anomalii si ca am adus sodoma și gomora peste noi si totodată si urgia lui DUMNEZEU asupra noastra!!!??

    1. MERITAM din plin MANIA LUI DUMNEZEU…
      Cati dintre noi, de ex au fost la Referendumul pt Familie ?
      Acum SPURCATII LGBT vor face parada in SF Post al MAICII DOMNULUI, ca asa ii pune satana care rade de omenirea toata …apoi va vor „educa” copiii in spiritul Lgbt…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X