Independent.ie
Irlanda a respins, miercuri după-amiază, solicitarea Marii Britanii de renegociere a Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, iar opoziţia de la Londra a criticat atitudinea Guvernului Boris Johnson, informează mediafax.
„Irlanda va analiza foarte atent propunerile britanice. Noi vrem să fim cât se poate de flexibili şi creativi, dar în cadrul limitelor actualului Protocol”, a reacţionat Thomas Byrne, ministrul irlandez pentru Afaceri Europene, citat de postul Sky News.
Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți
Ideea a fost respinsă şi de formaţiunea irlandeză proeuropeană Fine Gael, parte a coaliţiei de guvernare de la Dublin. „Acţiunea Londrei pare a fi o încercare de revenire asupra Acordului Brexit, ceea ce este atât simplist, cât şi dezolant. Protocolul nu va fi anulat. Cu tot respectul, orice afirmaţie că Protocolul ar putea fi anulat este fantezistă. Nu se va întâmpla”, a afirmat Neale Richmond, un reprezentant al partidului Fine Gael.
Louise Haigh, un politician din cadrul Partidului Laburist britanic (centru-stânga, opoziţie), a acuzat Guvernul conservator de la Londra că ar vrea anularea unui acord pe care l-a promovat intens. „Ţara se va întreba din nou dacă este vorba de rea-credinţă sau de incompetenţă”, a notat politicianul laburist britanic.
Guvernul Boris Johnson a cerut, miercuri, Uniunii Europene suspendarea dispoziţiilor vamale prevăzute în Acordul Brexit în provincia Irlanda de Nord, întrucât vrea renegocierea condiţiilor pentru tranzitul mărfurilor. „Credem că trebuie să ajungem rapid la un acord privind un moratoriu”, a declarat David Frost, ministrul responsabil de Politicile Cabinetului, în cursul unei audieri în Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic.
„Observăm o oportunitate de a proceda diferit, de a găsi o nouă direcţie pentru a încerca să ne înţelegem cu Uniunea Europeană prin negocieri, pentru un nou echilibru în aranjamentele din Irlanda de Nord, în avantajul tuturor”, a argumentat David Frost.
Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.
Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare
În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.