X

Un nou eşec al discuţiilor Kosovo-Serbia sub egida UE

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Liderii Serbiei şi Kosovo s-au acuzat reciproc că sunt responsabili pentru un nou eşec al discuţiilor purtate luni sub egida UE pentru a încerca soluţionarea unuia dintre cele mai dificile conflicte teritoriale din Europa, relatează France Presse, potrivit agerpres. 

Aceasta a fost a doua întâlnire a liderilor într-o lună la Bruxelles. Relaţiile dintre cei doi vecini din Balcani rămân complicate, la mai bine de 20 de ani de la separarea lor prin război.

Aviaţia militară americană a efectuat un raid aerian în estul Siriei împotriva unui grup islamist proiranian

„Reuniunea a fost dificilă şi a demonstrat abordări foarte diferite ale celor două părţi cu privire la normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia”, a comentat reprezentantul UE Miroslav Lajcak.

„Prin urmare, am făcut foarte puţine progrese astăzi”, a adăugat el.

Belgradul refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii proclamată în 2008, la aproape 10 ani după război, care s-a încheiat când bombardamentele NATO au forţat forţele sârbe să se retragă, aminteşte AFP.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic l-a acuzat pe prim-ministrul kosovar Albin Kurti că respinge propunerile UE ce vizează în special intensificarea eforturilor pentru identificarea rămăşiţelor persoanelor dispărute în timpul războiului.

Albin Kurti, membru al mişcării reformiste de stânga Vetevendosje (VV) venit la putere după alegerile din februarie, şi-a acuzat interlocutorul că a respins „fără să citească” un acord de pace în şase puncte pe care el l-a propus.

În ciuda impasului, cei doi lideri au fost de acord să continue negocierile şi să se întâlnească din nou în septembrie, a spus Lajcak.

Indonezia a raportat mai multe cazuri zilnice de Covid-19 decât India şi Brazilia

UE şi SUA au făcut presiuni asupra ambele părţi să reia discuţiile de la schimbarea conducerii în Kosovo.

Kosovo independent a fost recunoscut de peste 100 de ţări, dintre care Statele Unite, care şi-au păstrat o puternică influenţă după ce au condus intervenţia NATO ce a forţat retragerea sârbă.

Dar Serbia consideră în continuare teritoriul drept provincia sa de sud, iar Belgradul se bucură de sprijinul Rusiei şi al Chinei.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button