X

UE aşteaptă cu interes să lucreze cu R.Moldova

Radio Chișinău

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cetăţenii Republicii Moldova şi-au demonstrat angajamentul pentru democraţie şi statul de drept la alegerile legislative anticipate de duminică, acordând un mandat clar şi puternic Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partid pro-reformă, pregătit să înceapă punerea în aplicare a agendei ambiţioase a preşedintelui Maia Sandu, transmite agerpres. 

Acest aspect este menţionat într-o declaraţie comună semnată luni de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă Josep Borrell şi comisarul pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, potrivit Europa.eu.

Citeşte şi: UE ameninţă Belarusul cu suspendarea vizelor

Conform concluziilor preliminare ale Misiunii de observare a alegerilor a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alegerile din 11 iulie au fost „bine administrate, concurenţiale, iar libertăţile fundamentale au fost, în mare măsura, respectate”.

„Candidaţii au avut ample oportunităţi de campanie şi alegătorilor li s-a oferit o gamă largă de alternative”, potrivit misiunii citate.

Cu toate acestea, nereguli s-au observat pe tot parcursul campaniei şi în ziua alegerilor, atrag atenţia observatorii europeni, menţionând în special lipsa unei supravegheri eficiente în cazul finanţării campaniei, tendenţiozitate atestată în cazul majorităţii instituţiilor media monitorizate, lipsa unui cadru legal adecvat pentru reglementarea soluţionării litigiilor electorale şi gestionarea reclamaţiilor electorale.

Citeşte şi: RISC CRESCUT al vaccinului Johnson & Johnson de a dezvolta o boală neurologică rară

„Deciziile privind numărul secţiilor de votare care urmau să fie deschise în străinătate şi pentru alegătorii din localităţile din Transnistria, precum şi problema transportării alegătorilor au generat semne de întrebare cu privire la imparţialitatea Comisiei Electorale Centrale’, conform acestora.

UE este gata să sprijine Republica Moldova în soluţionarea deficienţelor identificate şi în implementarea recomandărilor Misiunii de observare a alegerilor OSCE / BIDDO, se subliniază în declaraţie comună a lui Borrell şi Varhelyi.

„Acum, UE aşteaptă cu interes să lucreze în parteneriat cu un guvern şi un parlament stabile şi puternice pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova. Reamintind politica noastră de condiţionalitate strictă, suntem pregătiţi să susţinem toate eforturile de a avansa pe calea reformelor mult aşteptate, care stau la baza Acordului de Asociere UE-Republica Moldova”, se afirmă în text.

După procesarea tuturor voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, PAS a acumulat 52,8% din voturi (63 de mandate), Blocul comuniştilor şi socialiştilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate), iar Partidul Şor – 5,74% din voturi (6 mandate).

Citeşte şi: Moscova răspunde la rezultatul alegerilor din R.Moldova: ‘ Vom consolida factorul transnistrean’

La alegerile parlamentare anticipate au participat 1,447 milioane de alegători sau 48,41% din totalul votanţilor înscrişi pe listele electorale. Peste hotare au votat peste 212.000 moldoveni. Pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenţi electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent.

Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 5%, pentru un bloc electoral – 7% şi pentru candidaţii independenţi – 2%. 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE