X

Partidele de opoziție din Israel anunță coaliția și formează un nou guvern

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Partidele de opoziție la prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, conduse de Yair Lapid al lui Yesh Atid, l-au informat pe președintele Reuven Rivlin cu privire la formarea unei coaliții formate din opt partide chiar înainte de termenul limită de miez de noapte de miercuri, împiedicând ceea ce ar fi putut fi a cincea alegere a țării în doi ani. 

„Guvernul schimbării”, pe care Lapid l-a anunțat că are sprijinul majorității partidelor de opoziție din parlamentul israelian, sau Knesset, trebuie să treacă în continuare un vot parlamentar de încredere care se așteaptă să aibă loc săptămâna aceasta. Dacă ar face acest lucru, mandatul de doisprezece ani al Netanyahu, de cincisprezece ani în total, ca cel mai îndelungat prim-ministru al Israelului, se va termina, fiind înlocuit de șeful partidului de dreapta Yamina Naftali Bennett, un avocat ferm al controversatului așezământ israelian din Cisiordania și adversar al unui stat independent al Palestinei.

Potrivit acordului de rotație convenit de cele opt părți, Bennett va ocupa funcția de prim-ministru în primii doi ani ai unui mandat de patru ani, precum și ministrul de externe al Lapidului, potrivit CNN. Cei doi bărbați vor schimba apoi pe 27 august 2023, potrivit BBC.

Coaliția este formată din partide cu o gamă largă de interese, inclusiv Lista Arabă Unită, cunoscută și sub acronimul său ebraic Ra’am și condusă de Mansour Abbas, care a devenit primul partid arab din istoria israeliană care a colaborat la formarea unui guvern. Potrivit Associated Press (AP), acordul a asigurat o serie de concesii în favoarea lui Abbas, inclusiv recunoașterea legală pentru sate de către minoritatea beduină din sudul Israelului și un plan de investiții de 30 miliarde ILS și reducerea criminalității violente în comunitățile arabe.

Potrivit BBC, celelalte cinci partide care au asigurat o majoritate de 62 de locuri din 61 necesare în Knesset cu 120 de locuri sunt albastru și alb cu opt locuri și sunt conduse de Benny Gantz, Yisrael Beiteinu cu șapte locuri și condus de Avigdor Lieberman, Partidul Muncitoresc Israelian cu șapte locuri și condus de Merav Michaeli, New Hope cu șase locuri și condus de Gideon Sa’ar și Meretz cu șase locuri și condus de Nitzan Horowitz. Yesh Atid are șaptesprezece locuri și este cel mai mare partid de opoziție.

Partidele au puține lucruri în comun, în afară de dorința de a-l demite pe prim-ministru.

În anunțarea coaliției, Lapid a promis „[t] guvernul său va lucra pentru toți cetățenii Israelului, cei care au votat-o ​​și cei care nu au făcut-o. Va face totul pentru a uni societatea israeliană”. Potrivit AP, Michaeli a spus “[t] oday, am reușit. Am făcut istorie”. Un tweet de Gantz tradus de The Jerusalem Post a numit aseară unul „de mare speranță”. În legătură cu decizia Listei Arabe Unite de a se alătura coaliției, BBC a raportat că Abbas a numit decizia „grea” și „cu mai multe dispute, dar era important să ajungem la acorduri”.

Fostul ministru al justiției, Yossi Beilin, a declarat pentru Al Jazeera: „Situația în care opt partide medii și mici formează o coaliție nu s-a mai întâmplat până acum. Nu va fi ușor. […] Ar trebui să ne încrucișăm degetele și să sperăm că acest guvern va nu numai că îl alungă pe Netanyahu, dar va putea, de asemenea, să performeze și să fie durabil “. Liderul Partidului Sionist Religios, cu șase locuri în Knesset Itamar Ben-Gvir, a scris pe un ton sarcastic: „Am reușit să formez un guvern cu susținătorii terorismului. Al vostru, Naftali Bennett”.

În timp ce Netanyahu nu a vorbit încă despre această chestiune, membru al partidului său Likud Miki Zohar a scris pe Twitter „Stânga sărbătorește, dar aceasta este o zi foarte tristă pentru statul Israel”. Duminică, potrivit CNN și The Guardian, primul ministru a numit coaliția propusă „un guvern de stânga periculos pentru statul Israel” și „frauda secolului”, acuzându-l pe Bennett că este cineva „căruia îi pasă doar de el însuși”.

Atât Netanyahu, cât și opoziția au căutat o coaliție de lucru după alegerile legislative israeliene din 2021 din martie, care nu au lăsat niciuna dintre părți cu majoritate. Potrivit lui Al Jazeera, Yamina, cu șapte locuri în Knesset, a refuzat să lucreze cu „regele” emergent al Listei Arabe Unite cu patru.

josbotnita.ro

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button