A vial labelled „Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine” and a syringe are seen in this illustration taken March 10, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că nu recomandă utilizarea vaccinului anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca pentru persoanele diagnosticate cu o afecţiune sangvină rară şi că va analiza cazurile de inflamaţii cardiace semnalate după administrarea tuturor serurilor create împotriva noului coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres.
Comitetul pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul EMA a anunţat într-un raport al său de evaluare că sindromul de permeabilitate capilară trebuie să fie adăugat în calitate de nou efect secundar în prospectul vaccinului AstraZeneca.
Peste 40 de milioane de italieni s-au vaccinat anti-COVID. Un sfert din populaţie a fost imunizată complet
Acest sindrom este o afecţiune care face sângele să se scurgă din capilare în muşchi şi cavităţile corporale, fiind caracterizată prin inflamarea zonei afectate şi scăderea presiunii sangvine.
EMA a început să analizeze aceste cazuri în aprilie, iar noua sa recomandare de vineri se adaugă pe lista problemelor cu care se confruntă compania AstraZeneca, după ce imaginea vaccinului său a fost serios afectată în ultimele luni, inclusiv pentru o posibilă legătură cu riscul de apariţie a unor rare cheaguri sangvine.
Luna trecută, EMA a decis să nu recomande administrarea celei de-a doua doze a vaccinului AstraZeneca la persoanele diagnosticate cu afecţiuni care cauzează cheaguri sangvine.
Ambasada Rusiei din SUA acuză NATO de provocări în Marea Baltică
Totodată, EMA a anunţat că îşi va extinde procedura de evaluare a cazurilor de miocardită şi pericardită semnalate după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.