X

Zeci de milioane de produse necorespunzătoare destinate protejării împotriva COVID-19 necorespunzătoare, confiscate în UE (OLAF)

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Zeci de milioane de produse necorespunzătoare destinate protejării împotriva COVID-19 – măşti, geluri, teste – au fost confiscate în decurs de peste un an în UE în urma unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), a anunţat joi acest organism al UE, citat de AFP, potrivit agerpres.  

„Din martie 2020 până în prezent, am anchetat şi am răspuns ameninţării tot mai mari a produselor contrafăcute, care nu corespund normelor sau sunt periculoase”, a declarat directorul general al OLAF, Ville Itala, prezentând raportul pe anul 2020 al acestui organism antifraudă al UE.

Jumătate din populaţia adultă a UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin anti-covid

„Înainte chiar ca primul vaccin anti-COVID să fi fost administrat, noi am avertizat asupra ofertelor de vaccinuri false, ceea ce, din câte ştim, a împiedicat orice fraudă în acest domeniu, în pofida numeroaselor tentative”, a adăugat el.

Ancheta OLAF a permis confiscarea a 52 de milioane de produse, precum geluri pentru mâini conţinând cantităţi periculoase de metanol, măşti care nu corespundeau normelor, kituri false de teste şi identificarea a 1.150 de operatori suspecţi, potrivit ultimelor date actualizate furnizate de serviciul de presă al OLAF.

În raportul său anual, OLAF notează că „mulţi dintre aceşti operatori au sediul în afara UE” şi „mulţi sunt firme care, în mod oportunist, pentru a încerca să profite de pandemie, s-au lansat într-o activitate fără să aibă nicio experienţă în domeniu”.

„Reţele lungi de intermediari au fost create de la o zi la alta în numeroase ţări ale UE şi în afară, cu scopul de a ascunde identitatea infractorilor”, făcând dificilă identificarea lor, a explicat directorul general adjunct al OLAF, Ernesto Bianchi.

Acţiunea OLAF a permis în special confiscarea în 2020 în mai multe ţări din UE a circa 140.000 de litri de gel de mâini provenit din Turcia, care conţinea o cantitate periculoasă de metanol, substanţă toxică, în urma unei alerte a autorităţilor daneze.

OLAF a participat de asemenea la o operaţiune comună cu serviciile vamale din state membre, care a permis între altele confiscarea până în prezent a 50 de milioane de măşti suplimentare.

Această operaţiune a demonstrat importanţa unei „mai bune coordonări” între „autorităţile vamale şi cele de certificare însărcinate să spună dacă un tip de mască este un FFP2 sau un FFP3” şi între statele membre, a comentat Bianchi.

„Se observă încă multă confuzie în problema de a şti cine trebuie să certifice, când măşti sosesc într-o ţară din UE înainte de a fi expediate într-un alt stat membru pentru a fi utilizate acolo”, a spus el.

Talibanii pun stăpânire pe alte două districte din Afganistan

Printre altele, OLAF a avertizat de asemenea asupra pesticidelor contrafăcute care reprezintă în prezent „până la 13,8% din pesticidele utilizate în UE” şi reprezintă un pericol pentru sănătate, o sursă de poluare a aerului, solurilor şi a apei, precum şi o ameninţare în special pentru albine.

În 2020, OLAF a finalizat 230 de anchete asupra unor cazuri de fraudă şi a emis 375 de recomandări autorităţilor naţionale şi europene. Oficiul va lucra de acum în colaborare cu foarte noul Parchet European, intrat în funcţiune la 1 iunie, care are de asemenea competenţe în materie de fraudă, dar care, spre deosebire de OLAF, are putere de urmărire penală.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button