X

UE menţine sancţiunile împotriva lui Viktor Ianukovici

TVR MOLDOVA

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi fiul său rămân supuşi sancţiunilor individuale impuse de UE pentru deturnare de fonduri, în ciuda unei decizii de miercuri a justiţiei europene, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene, potrivit AFP şi agerpres.

„Am luat notă de hotărârea de la 8 iunie a Tribunalului UE care anula decizia de reînscriere a lui Viktor şi Oleksandr Ianukovici în 2019 în regimul ucrainean de sancţiuni pentru deturnare de fonduri”, a spus Stano.

Citeşte şi: Răspunsul lui Macron la palma încasată în Tain-l’Hermitage – Black News

Tribunalul a considerat că UE a comis „o eroare de apreciere” deoarece „nu s-a asigurat de respectarea, de către administraţia judiciară ucraineană, a drepturilor de apărare şi a dreptului la o protecţie jurisdicţională efectivă a persoanelor în chestiune în cadrul procedurilor penale în cauză”.

„Consiliul analizează cu atenţie decizia şi implicaţiile sale, însă Ianukovici şi fiul său rămân supuşi măsurilor restrictive ale UE, bazate pe acte juridice adoptate în 2021 şi pe o expunere de motive modificată care nu fac parte din contestaţia angajată în 2019”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Regimul ucrainean de sancţiuni pentru deturnare de fonduri va fi în vigoare până la 6 martie 2022 şi face obiectul unei reexaminări în fiecare an, a precizat el.

„Înscrierea pe listă a lui Viktor şi Oleksandr Ianukovici va fi supusă unei reexaminări, iar reînnoirea va necesita un consens în cadrul Consiliului”, a adăugat el. Pentru asta este nevoie de unanimitatea statelor membre.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale în Mongolia – Black News

Fostul preşedinte ucrainean şi fiul său sunt sancţionaţi printr-o interdicţie de viză şi îngheţarea averilor în UE din 2014 pe baza unor proceduri penale declanşate de autorităţile ucrainene pentru deturnare de fonduri publice pentru sume extrem de mari, a reamintit purtătorul de cuvânt.

Obiectivul acestor sancţiuni este să faciliteze recuperarea unor averi de către statul ucrainean dacă acuzaţiile de deturnare de fonduri sunt confirmate de către tribunalele naţionale.

„Ancheta nu este uşoară, deoarece Ianukovici, instalat în Rusia, nu cooperează deloc, la fel ca Moscova”, a spus Peter Stano.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button