X

Discriminările împotriva minorităţilor naţionale ‘persistă’ în Croaţia, atrage atenţia Consiliul Europei

exit.al

Discriminările împotriva minorităţilor naţionale ‘persistă’ în Croaţia, mai ales împotriva comunităţilor romă şi sârbă, a atras atenţia Consiliul Europei într-un raport publicat joi, informează AFP, potrivit agerpres.  

În raport, Comitetul consultativ pentru protecţia minorităţilor naţionale recunoaşte că în Croaţia a fost adoptată o legislaţie şi au fost puse în aplicare programe pentru ‘a favoriza egalitatea de tratament’ şi a răspunde cazurilor de discriminare.

Jumătate din populaţia adultă a UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin anti-covid

Dar, în fapt, observă Comitetul, ‘discriminările împotriva unor persoane aparţinând anumitor grupuri persistă, mai ales împotriva minorităţilor naţionale romă şi sârbă’.

Textul subliniază că ‘infracţiunile motivate de ură’ şi ‘afirmaţiile de ură în media şi discursul politic s-au înmulţit’ între 2017 şi 2020, alimentând ‘ascensiunea naţionalismului radical’.

Autorii documentului consideră ‘insuficiente’ punerea în aplicare a ‘legilor antidiscriminare’, precum şi prezenţa minorităţilor în media naţionale.

Conform raportului, dezbaterea publică în Croaţia ‘este dominată de o retorică şi de prejudecăţi anti-minorităţi’, ale căror victime sunt în primul rând comunităţile ‘sârbă şi romă’. Acestea, la fel ca şi comunitatea evreiască, fac obiectul unui ‘revizionism istoric’, mai arată Comitetul.

Prin urmare, el îndeamnă autorităţile croate să definească o ‘strategie globală vizând promovarea dialogului’ şi să predea ‘în toate şcolile’ cultura şi istoria minorităţilor naţionale.

Raportul mai notează că accesul la locuri de muncă rămâne ‘problematic pentru anumite minorităţi’, cum este şi cel la condiţii de locuit pentru familii rome, care trăiesc ‘în tabere ilegale’.

Talibanii pun stăpânire pe alte două districte din Afganistan

Pe plan politic, Comitetul consultativ ‘îndeamnă’ autorităţile croate să revadă metodele recensământului pe care se bazează reprezentarea minorităţilor în parlament, astăzi ‘dezechilibrată’.

‘Pragurile fixate pentru a putea beneficia de anumite drepturi acordate minorităţilor sunt prea ridicate şi dezavantajează minorităţile naţionale mai puţin numeroase’, îşi exprimă regretul Comitetul consultativ pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button