Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.
ÎPS Teodosie face lumină în privința produselor de post. Dacă te întrebai cum să departajezi fructele de fructe, te ajută Arhiepiscopul Tomisului. El explică de ce fructele de mare nu sunt de post: „Sunt niște ființe botezate fructe, din lăcomie”.
Fructele de mare sunt considerate produse de post de către Bisericile Ortodoxe din Grecia și Rusia, dar decizia nu este una corectă, în opinia lui Teodosie.
„E foarte limpede că nu sunt de post, pentru că acelea sunt nişte fiinţe, nu fructe, chiar dacă nu au sânge, cum se spune. E o argumentaţie falsă. Unde aţi văzut sânge în lapte şi în brânză? Nici vorbă de aşa ceva. Este un fel de şmecherie, un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie”, spune Arhiepiscopul Tomisului.
In Sfantul Munte Athos se consuma icre si caracatita, sepia, calamari melci in sambetele si duminicile din Postul Mare, cand e dezlegare la ulei si vin. De luni pana vineri nu se consuma decat legume-fructe fara ulei.
Nu stiu pe ce isi intemeiaza IPS Teodosie argumentatia. Dar sigur nu pe invatatura din Sfantul Munte.
https://www.shtiu.ro/fructele-de-mare-sunt-de-post-pot-fi-mancate-fructe-de-mare-in-post-12356.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Fructe_de_mare
In concluzie, IPS Teodosie are dreptate!
Fructele de mare fiind produse de import deci nefiind produse indigene și fiind foarte perisabile și periculoase dacă nu se menține lanțul frigului, costă și foarte mult sunt incompatibile cu postul.
Dacă efectiv n-avem ce mânca și trăim lângă o baltă sau rău cu mulți raci la îndemână, pentru a ne salva viața putem mânca raci dar dacă putem e mai bine să-i vindem și cu banii obținuți pe deoparte Să ne potolim foamea și cu altă parte să facem milostenie.
Ti-e foame tare…
Da paine, ceva fiertura de plante, legume tocana, mancarica, … niste fructe uscate… gem, suc, apa…. nu e deajuns?
La ei, mai ales in Sfantul Munte nu gasesti legume si alte produse de post. E o mancare de baza. La noi slava Domnului.
Pe Dreapta credinta se intemeiaza raspunsul.
Da’ nu ne convine…
La Athos nu consuma toti, asta este o parere personala.
Ascultarea se fae de fiecare la „Biserica” lui iar acolo sint manastiri ascultand de alte jurisdictii, nu doar de cea a lui Bartolomeu de la ‘Stambul.
Mai bine te hotarasti de cine faci ascultare si lasa pe fiecare cu tipicul si traditia lui…
A deschis Pacala gura… si s-a facut IAR de ras! Pai daca „restrictiile nu inlatura pandemia” de ce ne tine de peste un an de zile in stare de alerta (dupa doua luni de lockdown)?! (intrebare retorica pentru ca vorbim de O CRIZA POLITICA, NU SANITARA – „virusul ucigas” este pretextul perfect pentru schimbari politice dorite de foarte mult timp: guvern mondial, disparitia banilor cash etc.)
.
http://stiri.tvr.ro/presedintele-iohannis–sa-nu-aiba-cineva-impresia-ca-daca-a-venit-primavara-a-trecut-pandemia–trebuie-sa-facem-spitalele-mai-sigure_883851.html
Dar de ce este diviziv taman acum fata de fratii ortodocsi care zic altfel referitor la acest detaliu. Este acum momentul optim Inalt Preasfintia Voastra sa ne criticam unii pe altii prin presa? Sinod la tv?
Fructele de mare sunt în regnul animal. Nu sânge roșu, ca vertebratele, dar au sânge. Poate pot fi consumate când este dezlegare la pește, eu nu aș îndrăzni să le consider mai „de post” de atât.