O știre care ar putea bate, prin implicații, scandalul demiterii lui Vlad Voiculescu: guvernul Cîțu a cerut parlamentului să aprobe în regim de urgență Acordul de cooperare militară între România și Ucraina, parafat în septembrie anul trecut la București. Un acord venit precipitat, într-un moment cam ciudat, în prag de campanie electorală la noi, și care azi lasă loc întrebării dacă nu cumva ucrainenii l-au solicitat știind cu precizie ce urma să se întîmple peste 2-3 luni. În urma acestui acord, România și-a dat, practic, acordul de a sprijini Ucraina în posibilul conflict militar cu Rusia.
Potrivit siteului umbrela-strategica.ro, proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de cooperare militară dintre România și Ucraina a primit aviz favorabil de la Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților, care este prima cameră sesizată și urmează să intre pe ordinea de zi a plenului.
Guvernul a cerut procedură de urgență pentru acest act normativ (care face parte din categoria legilor ordinare), solicitare care a fost aprobată de conducerea Camerei Deputaților.
Executivul a explicat în expunerea motivelor pentru emiterea actului normativ că „dimensiunea de apărare are relevanță în contextul mai amplu al situației din regiune, având în vedere interesul României de a susține parcursul și integrarea euro-atlantică a Ucrainei, prin dezvoltarea unui parteneriat funcțional prin identificarea domeniilor de cooperare de interes pentru ambele părți”.
Acordul de cooperare tehnico-militară a fost semnat în 5 septembrie 2020, cu ocazia vizitei în România a ministrului ucrainean al Apărării, Andrii Taran.
Înțelegerea prevede cooperarea între România și Ucraina în privința achiziției, furnizării, reparației sau modernizării echipamentului militar; vânzarea de licențe de producție a armament sau tehnică militară; derularea de activități comune de cercetare și dezvoltare în domeniul tehnico-militar; schimb de informații și experiență în acest domeniu.
Administrația prezidențială de la Kiev a recomandat recomandă țărilor NATO care se învecinează cu Ucraina să-și sporească starea de pregătire pentru luptă în contextul escaladării tensiunilor ruso-ucrainene.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Ucraina NU poate fi partener pentru Romania! Ucraina a furat o buna parte din Maramuresul istoric, Bucovina de Nord si sudul Moldovei – Bugeacul. Este inadmisibil sa fim prieteni cu dusmanii Romaniei si ai romanilor. Romanii din Ucraina sun in permanenta hartuiti de autoritati din cauza ca se „incapataneaza” sa vorbeasca romaneste in scoala si biserica! Inadmisibil!
Nu Ucraina a furat, ci URSS (sub Stalin) a furat. Iar in URSS cea care conta era Rusia.
Dar, ce e drept, Ucraina a profitat.
Ioan C,
In urss „cea care conta” ereau comisarii sovietici, persoane straine de poporul rus, persoane ce au pus stapanire pe rusia si au ucis 40 de milioane de rusi, intreaga elita, toti preotii, toti calugarii, toti credinciosii ortodoxi, adica sufletul poporului rus.
Ioan C, sigur nu esti catu de vrea sa ne bage in razboi cu rusia
Dar ce-au Rusii cu Ucrainienii, ce nu le ajunge?
..in fapt sunt acelas neam. ca spatiul germanic (nemtii si austriecii). „Ukraina-tinut de margine-numita pana la revolutia bolsevica ” Malorussia”
Acum transforma Romania in coridor de transportat armament pentru o viitoare escaladare a razboiului dintre Ucraina si Rusia ! Mai are si parti secrete acest acord ?
Adica Guvernul „tradarii nationale” ne baga de bunavoie in gura Ursului, fara ca Ursul sa aiba treaba cu noi! Astia vor sa ne facem Seppuku la nivel de neam! Pun pariu ca, daca Papusarii oculti le-ar ordona Iudelor care ne conduc ca sa ne bage in alimentele de consum, cianura de potasiu, nu doar ca nenorocitii astia s-ar conforma imediat, dar i-ar baga si la puscarie pe cei care n-ar vrea sa le consume alimentele lor otravite!
@vlad tepes,da!
Consider, că este inutil demersul guvernului Cîțu! Din punctul meu de vedere, conflictul nu va escalada, oricât de mult și-ar dori un asemenea deznodământ ucrainenii și americanii. Desigur, inițiativele iresponsabile ale politicului din România, rămân sub forma unor noi pete mizerabile pe obrazul acestei națiuni. Pentru că niște relații de bună vecinătate cu Federația Rusă, n-ar fi omorât pe nimeni! Pe de altă parte, situația în care se găsește Rusia la ora actuală nu-i una foarte ușoară, dar nici una fără sorți de izbândă pentru administrația de la Kremlin. Dacă n-ar răspunde provocărilor ucrainene și nu ar lua poziție în vreme ce armata Ucrainei bombardează și invadează orașele Donețk și Lugansk, ucigându-i pe cetățenii ruși care trăiesc acolo, ar oferi imaginea unei Rusii slabe, ar submina poziția guvernului rus pe plan intern și i-ar costa o mare parte din capitalul geopolitic la nivel internațional. Dacă rușii ar răspunde incitărilor ucrainene cu o forță militară copleșitoare și le-ar zdrobi trupele ucrainenilor după modelul Georgiei în 2008, Federația Rusă ar deveni extrem de populară pe plan intern, dar ar putea conduce la o escaladare majoră și, eventual, la un război complet cu NATO. Chiar dacă din punct de vedere militar conflictul este limitat și forțele NATO sunt eliminate, ramificațiile politice ar provoca multe daune economiei rusești prin sancțiuni înăsprite și perturbări ale comerțului internațional.
Și-atunci, în ce-ar consta alegerile Rusiei? Aici, trebuie să fim atenți la declarațiile oficiale pe care le-a făcut Putin de-a lungul anilor și să le luăm ca valoare nominală. În primul rând, el a afirmat că Rusia nu mai are nevoie de nici un teritoriu, că are toate întinderile pe care și le-ar putea dori vreodată. În al doilea rând, liderul rus a mai spus că Rusia va urma calea liberalizării maxime în acordarea cetățeniei compatrioților și că bunăstarea cetățenilor ruși reprezintă o prioritate absolută. În al treilea rând, a declarat de nenumărate ori că soluționarea conflictului din Estul Ucrainei prin mijloace militare este inacceptabilă. Având în vedere aceste constrângeri, ce cursuri de acțiune rămân deschise? Cred că răspunsul este evident: evacuarea Donbassului! De reținut că Rusia a absorbit deja, începând de acum câțiva ani, peste un milion de migranți și refugiați ucraineni fără prea multe probleme și ținând cont că se confruntă în prezent cu o penurie majoră de forță de muncă, o infuzie de ruși calificați și cu diverse aptitudini ar fi foarte binevenită. În cadrul națiunii, evacuarea ar fi probabil intens aplaudată, patriotismul va fi dinamizat, iar voluntarii vor trece la acțiune pentru a sprijini Ministerul de Urgență la mutarea și relocarea evacuaților. Alegerile care urmează să aibă loc mai târziu în acest an ar câștiga câteva milioane de noi alegători. Evacuarea Novorusiei ar putea deschide calea pentru alte valuri de repatrieri care vor urma, probabil, cu atât mai mult cu cât există aproximativ 20 de milioane de ruși împrăștiați prin întreaga lume, care vor dori să se întoarcă acasă. Dacă în prezent pot fi reticenți, să presupunem, în a face acest lucru, văzând exemplul pozitiv al modului în care sunt tratați evacuații din Donbass i-ar putea încuraja să se răzgândească.
În calitate de garant al acordurilor de la Minsk, Rusia va trebui să refuze predarea Donbassului guvernului de la Kiev până când acesta nu va îndeplini condițiile acestor acorduri, pe care n-a intenționat să le ducă la bun sfârșit cu 7 ani în urmă și pe care recent le-a respins cu totul. Iar în cazul în care ucrainenii vor să răspundă acestor soluții atacând teritoriul rus, o altă declarație a lui Putin ne ajută să înțelegem ce se va întâmpla în continuare: dacă Rusia este agresată în vreun fel sau altul, atunci va răspunde nu doar împotriva atacatorilor, ci și împotriva centrelor de luare a deciziilor responsabile pentru o asemenea ofensivă. Cu siguranță, comandamentul ucrainean de la Kiev, precum și consilierii săi NATO, vor ține cont de afirmațiile președintelui rus atunci când își vor decide acțiunile lor.
Personal, în această manieră gândesc evoluția evenimentelor viitoare. Evacuarea celor 2 republici ar trebui să rezoneze destul de bine la nivel internațional. Ar fi o mișcare tipică de judo a liderului de la Kremlin, care va dezechilibra NATO precum și Departamentul de Stat al SUA. Privită ca o mare misiune umanitară, ar fi ridicol de-a dreptul s-o numim agresiune rusă și să considerăm Rusia drept stat agresor. Pe de altă parte, Rusia ar fi perfect îndreptățită să emită avertismente severe referitoare la orice încercare de a interfera cu evacuarea, sau de a lansa provocări în timpul procesului de îndepărtare organizată a oamenilor din cele 2 regiuni. Occidentul ar rămâne cu următorul status-quo: Donbassul este golit de rezidenți, dar rămâne interzis pentru ei sau pentru ucraineni. Părăsirea teritoriilor nu ar schimba în nici un sens poziția de negociere a evacuaților și a reprezentanților acestora față de acordurile de la Minsk, blocând această situație până când Kievul va întreprinde reforma constituțională, va deveni federație și va acorda autonomie deplină Novorusiei, sau până când statul ucrainean încetează să mai existe și este împărțit. Ucraina nu ar putea să adere la NATO, deoarece acest lucru ar încălca carta NATO, dat fiind că nu își controlează propriul teritoriu. Sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei ar deveni și mai dificil de justificat, deoarece ar fi imposibil să fie acuzată de agresiune pentru angajarea unei misiuni umanitare de protejare a propriilor cetățeni, sau pentru îndeplinirea responsabilităților sale în calitate de garant al acordurilor de la Minsk. În fond, istoria este condusă atât de situații imprevizibile cât și de logică, dar din moment ce nu putem prevedea astfel de accidente, de evenimente fortuite, logica rămâne singurul instrument pe care îl avem în încercarea de a ghici forma viitorului.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/russia-pacific-fleet-returns-to-vladivostok-missiles-supplies-being-loaded
guvernul catu si presedintele nu reprezinta poporul roman, sa fie clar ; afara cu ei
Pai,sa trimita trupetii de mercenari,ca recruti si voluntari n-o sa pupe Ciuca si Plavanul.Abia daca strang doua divizii complet echipate….Gamerii Counterstrike de douajde ani fac infarct daca trage o rafala de automat langa ei.
Asa zicea un gheronda rs,ca cel de 20 va muri de frica in bratele celui de 80 de ani.