Vineri, 22 ianuarie 2021, Reuters a difuzat sub titlul EU Commission investigated over secrecy of COVID-19 contracts următoarea depeșă:
„Ombudsmanul European a declarat vineri că investighează secretizarea cu care executivul Uniunii Europene se ocupă de contractele de furnizare a vaccinurilor COVID-19.
Uniunea Europeană a plătit în avans aproximativ 2,5 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru a asigura aproape 2,3 miliarde de doze de vaccinuri candidate sau aprobate de la șase companii. Prețurile, condițiile de livrare și alte clauze cheie sunt confidențiale.
«Tocmai am deschis o anchetă asupra refuzului Comisiei de a oferi publicului acces la documente privind achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19», a declarat o purtătoare de cuvânt a Ombudsmanului Uniunii Europene.
Comisia blocului comunitar, care co-administrează alături cu reprezentanții statelor UE discuțiile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că confidențialitatea este importantă pentru a permite Uniunii Europene să încheie înțelegeri mai bune cu companiile. Comisia nu a oferit nicio declarație specifică, dar a declarat că va coopera cu Ombudsmanul.
Corporate Europe Observatory, un grup de campanie, a cerut accesul la contractul semnat cu AstraZeneca, primul sigilat de UE, cît și la documentele legate de negocierile privind vaccinurile. Comisia a refuzat prima solicitare și nu s-a decis cu privire la cea de-a doua, a afirmat ombudsmanul.
„Avînd în vedere interesul public semnificativ cu privire la această chestiune, solicit Comisiei să emită, cît mai curînd posibil și cel tîrziu pînă la 11 februarie 2021, o decizie de confirmare cu privire la ambele cereri de acces”, a scris Ombudsmanul într-o scrisoare adresată vineri executivului Uniunii Europene.
Orice cetățean al UE poate face apel la Ombudsman să investigheze o instituție a UE pe motiv de administrare defectuoasă. Cererile de divulgare a documentelor pot fi respinse de instituțiile UE în cazul în care publicarea unor informații este considerată împotriva interesului public.
Ca urmare a presiunilor parlamentarilor UE, la începutul acestei luni, Comisia a făcut publică o versiune redactată a contractului de vaccinare COVID-19 încheiat cu firma germană de biotehnologie CureVac.”
Ombudsmanul European e corespondentul în UE al Avocatului Poporului în România. Declanșarea investigației a fost comentată pe larg în presa europeană printre altele și ca un fapt de senzație:
Ombudsmanul European a avut cutezanța de a intra pe un teritoriu protejat de secrete, dar deja suspectat de mulți cetățeni ai UE, mai ales după ce firmele care produc Vaccin, beneficiare ale unor contracte fabuloase din partea UE, au redus distribuirea dozelor de vaccin încălcînd contractul și mai ales producînd mari probleme statelor membre ale UE angajate total în vaccinare.
Pe facebook Renate Weber a scris următorul comentariu:
„Nu e prima dată cînd Emily O’Reilly face anchetă serioasă privind diferite lucruri total nelalocul lor în Comisie. Acum trei-patru ani a găsit niște nereguli uriașe privind felul în care Martin Selmayr a ajuns în 24 de ore din șef de cabinet al lui Junker secretar general adjunct al Comisiei și apoi Secretar general. (Un raport de cîteva sute de pagini, documentat ca la carte.) Alți candidați dispărînd prin miracol (fiind numiți de el în alte poziții importante). În 24 de ore. Junker însuși a rămas tablou, habar neavînd de cel care era de facto conducătorul Comisiei Europene. Și? Nimic. În ciuda susținerii parlamentului european nu s-a întîmplat nimic. Pentru mai puțin de atît miniștri la București au fost investigați de DNA și dați afară ca miniștri. Astăzi Selmayr este ambasadorul UE la Viena.
La cum o știu, ea va face o investigație serioasă! Deși o să fie o problemă dacă nu va primi documente de la Comisie. Vom vedea. Emily O’Reilly trebuie susținută, chiar dacă deranjează. Sau tocmai de aceea!”
Emily O’Reilly e o jurnalistă irlandeză devenită Ombudsman european la 1 octombrie 2013. A lucrat ca jurnalistă pe politic la Irish Press, Sunday Tribune, Sunday Times. A obținut premii precum Jurnalista anului și Femeia jurnalistă a anului. În 2003, pleacă din presă pentru a deveni prima femeie avocat al Poporului în Republica Irlanda.
Acțiunea declanșată de Ombudsmanul european are toate datele pentru a fi un moment istoric. Spre uluirea multora, statele membre UE au dat mandat Comisiei Europene să încheie poate cele mai dubioase contracte din istoria continentului. Semnele că e ceva în neregulă cu aceste contracte s-au văzut mai întîi din secretomania care le înconjoară. Au venit apoi întrebări privind prețul. Cine l-a stabilit și cum l-a stabilit? În ultimele zile suspiciunile că e vorba de o uriașă afacere s-au adîncit în clipa cînd statele UE au început să se confrunte cu scăderea producției de vaccin. Președintele Consiliului European susține c-a bătut cu pumnul în masă amenințînd cu masive represalii. Pe companiile respective, care ar putea cumpăra Comisia Europeană cu președintă cu tot, le doare în cot.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Doamne ajută , ne am bucura sa ne informati si despre parerea bisericii ortodoxe(conducerii bor) despre pericolul celor ce se vor vaccina, si totodata care sînt sansele de a ramane biserica asa cum am mostenit o
Una sobrniceasca si apostoleasca. E important sa fie consultati toti crestinii despre ce au de gand la sinodul din februarie. Toata nadejdea noastra , o punem în Maicuta Sfanta si Fiul ei IISUS HRISTOS .
DOAMNE GII CU NOI . AMIN
Pai BOR a facut propaganda pentru vaccin distribuind in toate eparhiile din tara o brosura conceputa de Ministerul Sanatatii, care spunea despre vaccinare ca este SIGURA.
Cam asta este parerea conducerii BOR. Parerea Bisericii Ortodoxe este alta. Gasiti pe acest portal ambele pareri.