Comisia Europeană (CE) nu va adopta nici o modificare legislativă propusă prin iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack, deoarece punerea în aplicare exhaustivă a normelor şi măsurilor politice deja în vigoare va constitui un arsenal serios pentru a susţine obiectivele iniţiativei, se afirmă într-un comunicat de presă al comisiei de la Bruxelles. Scopul iniţiativei este ca anumite domenii ale protecţiei minorităţilor naţionale, etnice şi lingvistice să fie incluse în dreptul european, iar comisia de la Bruxelles susţine că, în anii ce au trecut de la prima depunere a iniţiativei în 2013, au fost adoptate numeroase măsuri care oferă soluţii pentru propunerile pe care le formulează iniţiativa.
„Aceasta este a cincea iniţiativă cetăţenească europeană care a avut succes, ceea ce demonstrează că cetăţenii Europei vor ca vocea lor să fie auzită, doresc să participe la dezbaterea publică despre modelarea politicii UE. Respectarea drepturilor celor care aparţin minorităţilor este o valoare fundamentală a UE, comisia fiind angajată în favoarea facilitării aspiraţiilor în acest sens”, a declarat Věra Jourová, comisarul UE responsabil pentru valori şi transparenţă.
Uniunea Federativă a Minorităţilor Europene (FUEN), condusă de Vincze Lóránt, iniţiatoarea Minority SafePack, a dat o replică agitată răspunsului CE la iniţiativa în cauză, într-o declaraţie remisă – cui altfel? – decât agenţiei ungare de presă MTI:
„CE a respins solicitarea acelora pentru care păstrarea moştenirii lingvistice şi culturale a Europei nu este un slogan simpatic, ci o provocare de zi cu zi. Atitudinea CE de a bate umărul sprijinitorilor iniţiativei, nu este suficientă, cei 1.123.422 de cetăţeni semnatari aşteptau măsuri şi acţiuni concrete. (…) Comisia, care se proclamă gardianul democraţiei, al statului de drept, al principiului valorilor şi al dreptăţii, prin răspunsul ei a abandonat 50 milioane de cetăţeni ai Europei care aparţin minorităţilor naţionale şi lingvistice, inclusiv pe cei câteva milioane, ale căror drepturi sunt lezate în mod permanent în propria lor ţară”.
Iniţiativa face parte, în fond, din jocurile strategice maghiare în spaţiul numit de unguri Bazinul Carpatic (fosta Ungarie Mare), iar trimiterea ei pe terenul inutilităţii îi provoacă isterii şi europarlamentarului Fidesz Balázs Hidvéghi, care spune că decizia este una revoltătoare şi inacceptabilă, dar şi cinică, deoarece atunci când vine vorba de alte minorităţi – de exemplu, despre drepturile imigranţilor sau despre problemele unor minorităţi care reprezintă doar o mică parte a populaţiei europene – Vera Jourová este „cea mai vocală apărătoare a minorităţilor”, o persoană care „dă în mod constant lecţii” statelor membre sau deputaţilor. „În schimb, când este vorba despre a decide cu privire la o problemă atât de serioasă, care afectează mai mult de 50 de milioane de oameni, când avem o iniţiativă susţinută prin 1,1 milioane de semnături, ea spune, pur şi simplu, nu”, afirmă europarlamentarul.
Daca stam la mana strainilor vom pieri ca neam. De data asta am scapat, dar data viitoare poate nu vom fi la fel de norocosi. Considerand ca pana si europarlamentarii romani au pus umarul la sustinerea acestei initiative anti-romanesti, norocul este cel putin dublu. Insa ulciorul nu merge de prea multe ori la apa. In lipsa unui comportament civic orientat spre identitatea noastra de neam zilele ne sunt numarate. Fie ne aparam „saracia, nevoile si neamul”, fie ne vor fi luate de altii. Depinde de comportamentul fiecarui roman in parte. Uniti in cuget si simtiri in jurul valorilor nationale putem proteja Romania si viitorul ei. Alta cale nu exista.