X

Forumul Economic Mondial: “Bine ați venit în 2030. Nu dețin nimic, nu am intimitate și viața nu a fost niciodată mai bună”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În mod deloc surprinzător, pe site-ul Forumului Economic Mondial, weforum.org, găsim punct cu punct doctrina marxistă. Astfel, într-un articol ce pare la prima vedere futurist, chiar conspiraționist pentru unii, sunt proiectate mai toate liniile directoare trasate de Karl Marx, fondatorul bolșevismului.

Bine ați venit în anul 2030. Bine ați venit în orașul meu – sau ar trebui să spun de fapt „orașul nostru”. Nu dețin nimic. Nu dețin o mașină. Nu am o casă. Nu dețin aparate sau haine.

S-ar putea să vi se pară ciudat, dar are un sens perfect pentru noi, cei din acest oraș. Tot ceea ce ați considerat un produs, a devenit acum un serviciu. Avem acces la transport, cazare, mâncare și toate lucrurile de care avem nevoie în viața noastră de zi cu zi. Una câte una, toate aceste lucruri au devenit gratuite, așa că a ajuns să nu mai aibă sens să deținem multe lucruri.

Comunicarea a devenit digitalizată și gratuită pentru toată lumea. Apoi, când energia curată a devenit gratuită, lucrurile au început să se miște rapid. Prețul transportului a scăzut dramatic. Nu mai avea sens să deținem mașini, deoarece am putea apela un vehicul fără șofer sau o mașină zburătoare pentru călătorii mai lungi, realizate doar în câteva minute. Am început să călătorim într-un mod mult mai organizat și coordonat atunci când transportul public a devenit mai ușor, mai rapid și mai convenabil decât mașina. Acum cu greu îmi vine să cred că am acceptat aglomerația și blocajele de trafic, ca să nu mai vorbim de poluarea aerului de la motoarele cu ardere internă.

Uneori îmi folosesc bicicleta când merg să văd unii dintre prietenii mei. Îmi place exercițiul și plimbarea. Amuzant este cum unele lucruri par să nu își piardă niciodată emoția: mersul pe jos, mersul cu bicicleta, gătitul, desenul și creșterea plantelor. Are un sens perfect și ne amintește cum a apărut cultura noastră, dintr-o relație strânsă cu natura.

“Problemele de mediu par departe”

În orașul nostru nu plătim nicio chirie, deoarece altcineva folosește spațiul nostru gratuit ori de câte ori nu avem nevoie de el. Livingul meu este folosit pentru întâlniri de afaceri atunci când nu sunt acolo.

Odată cândva, voi alege să gătesc pentru mine. Este ușor – echipamentul necesar pentru bucătărie este livrat la ușa mea în câteva minute. De când transportul a devenit gratuit, am încetat să avem toate acele lucruri îngrămădite în casa noastră. De ce să păstrăm în dulapurile noastre un mașină de făcut paste și un aragaz pentru clătite? Le putem comanda doar când avem nevoie de ele.

Acest lucru a facilitat, de asemenea, descoperirea economiei circulare. Când produsele sunt transformate în servicii, pe nimeni nu interesează lucrurile cu o durată scurtă de viață. Totul este conceput pentru durabilitate, reparabilitate și reciclabilitate. Materiile prime ajung mai repede în economia noastră și pot fi transformate destul de ușor în produse noi. Problemele de mediu par departe, deoarece folosim doar energie curată și metode de producție curate. Aerul este curat, apa este curată și nimeni nu ar îndrăzni să atingă ariile protejate ale naturii, deoarece acestea constituie o valoare pentru bunăstarea noastră. În orașe avem mult spațiu verde și plante și copaci peste tot. Încă nu înțeleg de ce în trecut am umplut cu beton toate locurile libere din oraș.

Sfârșitul cumpărăturilor

Cumpărături? Nu-mi amintesc cu adevărat ce înseamnă asta. Pentru majoritatea dintre noi, s-a transformat în alegerea lucrurilor de utilizat. Uneori mi se pare distractiv și, uneori, vreau doar ca algoritmul să o facă pentru mine. Deja îmi cunoaște gusturile mai bine decât mine.

Când AI și roboții au preluat atât de mult din munca noastră, am avut brusc timp să mâncăm bine, să dormim bine și să petrecem timp cu alți oameni. Conceptul de oră de vârf nu mai are sens, deoarece munca pe care o facem se poate face oricând. Nu prea știu dacă aș mai putea s-o numesc muncă, dar funcționează. Există mai mult timp de gândire, timp de creație și timp de dezvoltare.

O vreme, totul s-a transformat în divertisment și oamenii nu au vrut să se deranjeze cu probleme dificile. Abia în ultimul moment am aflat cum să folosim toate aceste noi tehnologii în scopuri mai bune decât să pierdem timpul.

„Ei trăiesc altfel de viață, în afara orașului”

Cea mai mare preocupare a mea sunt toți oamenii care nu locuiesc în orașul nostru. Cei pe care i-am pierdut pe drum. Cei care au decis că a devenit prea mult, toată această tehnologie. Cei care s-au simțit învechiți și inutili când roboții și AI au preluat mare parte din munca noastră. Cei care s-au supărat pe sistemul politic și s-au întors împotriva lui. Ei trăiesc diferite tipuri de viață în afara orașului. Unele au format comunități puțin auto-aprovizionate. Alții s-au instalat în casele goale și abandonate din satele mici din secolul al XIX-lea.

Din când în când, mă enervează faptul că nu am o intimitate reală. Nu am unde merge și să nu fiu înregistrat. Știu că, undeva, tot ceea ce fac, gândesc și visez este înregistrat. Sper doar că nimeni nu va folosi asta împotriva mea.

Una peste alta, este o viață bună. Mult mai bine decât drumul pe care am fost, unde a devenit atât de clar că nu putem continua cu același model de creștere. Am avut toate aceste lucruri cumplite: boli ale stilului de viață, schimbări climatice, criza refugiaților, degradarea mediului, orașe complet aglomerate, poluarea apei, poluarea aerului, tulburări sociale și șomaj. Am pierdut mult prea mulți oameni înainte să ne dăm seama că putem face lucrurile diferit.

Nota autorului: Unii oameni au citit acest blog ca fiind utopia mea sau visul viitorului. Nu este. Este un scenariu care arată unde ne-am putea îndrepta – spre bine și spre rău. Am scris acest articol pentru a începe o discuție despre unele dintre avantajele și dezavantajele dezvoltării tehnologice actuale. Când avem de-a face cu viitorul, nu este suficient să lucrăm cu rapoarte. Ar trebui să începem discuțiile în multe moduri noi. Aceasta este intenția cu acest articol.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

 1. Iar la acestea vor avea acces doar cei cipați, care vor fi ai lui antihrist! Sinistru!
  De bine ce va fi, preocupare imensă va fi cu cei care trăiesc în afara sistemului!

 2. Viitorul e indecis. E o varianta din multe infinite variante.
  Nu e bine sa ne isterizam sau sa ne infricosam.

  Nu exista destin decat acela pe care ni-l facem singuri prin deciziile atat individuale cat si la nivel de colectiv/tara/glob.

  Omul depresiv si toxic vede oriunde “pericole” si balauri plasmuiti de propria minte.

  Fiecare vede ce vrea sa vada si pe ce se concentreaza. Daca din 24h de ore cineva se gandeste la apocalipsa si chestii urate 5-8h ore e clara treaba… Vezi doar atat peste tot “semne”

  Se vede ca cine posteaza sau scrie astfel de lucruri nu e nici duhovnic nici iluminat de Dumnezeu nu e.

  Sa ne intristam sau sa facem din asta o obsesie o fobie nu ajuta pe nimeni.
  Crestinii adevarati sa se concentreze pe ceea ce ne-a invatat Hristos si sa faca fapte bune sa fie curajosi veseli si drepti.
  Viitoru nu stie nimeni ce va fi sau nu va fi. Cat traim sa traim fara regrete sau remuscari cu constiinta curata cat de cat.
  E o vorba ca de ce ti-e frica nu scapi. Vibratiile la nivel colectiv de joasa frecventa si frica ca un magnet va atrage aceste lucuri daca doar pe atat ne concentram in loc sa fim pozitivi sa luptam pentru bine pentru a ne ajuta pe noi si aproapele. FAPTELE ! aici vedem daca ne indreptam in viitor spre Dumnezeu sa nu.
  Deciziile de zi cu zi si ganduri si fapte.

  1. Foarte ADEVARAT!!!! CEL MAI BUN RASPUNS! chiar ca o iei razna de la atatea stiri! Oricum ce ti.e scris de la Dumnezeu sa ti se întâmple, se va intampla, oricât de mult ai ocoli! Deci, CU DUMNEZEU INAINTE si nadejde la Maica Domnului!!!???

 3. Lumea se va imparti in doua: cei cipati (de bunavoie) si cei necipati
  Cei cipati vor fi mai inteligenti, uniti intr-o retea, lumea lor va fi mai complexa, vor avea mai multe posibilitati dar nu vor fi neaparat mai fericiti. Ci la fel ca cei necipati. Totdeauna trupul e nemultumit si vrea mai mult
  Cei necipati vor fi priviti cu dispret si vor fi tratati de catre cei cipati ca maimutele; isi vor duce viata mai departe neintelegand mare lucru din ce vor face cei cipati asa cum cainii si ciorile nu inteleg mare lucru din organizarea unui oras. Probabil cei cipati vor infiinta rezervatii naturale pentru conservarea omului natural

 4. Interesanta perspectiva. Ar trebui scrisa si perspectiva ne-cipatului. Desi cred ca aceasta e clara: omul simplu, de la tzara, care isi vede de gospodaria lui. Atata ca, in loc de lupi, poate fi atacat oricând de un cipat. Dar oare cum dezactivezi un cipat astfel incat sa nu-ti faca rau? Mai funcționează rugaciunea pt el? Va mai sti ce e bine si ce nu, conform glasului constiintei? Sau nu mai e in reteaua aceasta? Vieti furate… Doamne ferește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button