Un grup de creștini ortodocși din Turcia, care aparțin minorității grecești din Constantinopol, întreprinde acțiuni în justiție împotriva transformării Catedralei Sfânta Sofia în moschee, apelând la Consiliul de stat și cerând anularea regimului care a fost în vigoare din luna Iulie la Catedrala Sfânta Sofia.
După cum a relatează site-ul protothema.gr, apelul susține că, convertirea Catedralei Sfânta Sofia în moschee încalcă Convenția UNESCO privind protecția patrimoniului cultural și natural mondial, care impune statelor: „să asigure identificarea, protecția, conservarea, prezentarea și transmiterea către generațiile viitoare a patrimoniului cultural și natural”.
Timp de aproape un mileniu, Catedrala Sfânta Sofia a fost o catedrală ortodoxă iar aceasta a fost transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului în 1453. Drept urmare, unele dintre mozaicurile și icoanele creștine au fost acoperite cu tencuială, astfel încât musulmanii să își poată practica închinarea întrucât :„Islamul nu permite prezența imaginilor în rugăciune”. Acum, perdelele și țesăturile pliante sunt folosite pentru a acoperi simbolurile creștine în timpul rugăciunilor musulmane”, a relatat presa turcă.
traducere de Nușca