X

Tehnologia de modificare a viselor, poate introduce sugestii în visele tale

© Furnizat de Live Science Sugestii din lumea trezită infuzează vise în experimentele MIT.

Oamenii de știință MIT (Massachusetts Institute of Technology) au descoperit cum să îți manipuleze visele, combinând o aplicație cu un dispozitiv de urmărire a somnului numit Dormio. În noul lor studiu, cercetătorii au reușit să introducă anumite subiecte în visele unei persoane, cu rezultate destul de bizare.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii de la Fluid Interfaces MIT Media Lab – un grup care dezvoltă sisteme portabile și interfețe pentru a spori abilitățile cognitive – au folosit o tehnică numită incubare focalizată a visurilor (IFV).

Studiile anterioare au arătat că, în timpul unei anumite stări de vis , cunoscută visarea lucidă , în care un subiectul uman este conștient de faptul că are loc un vis, cei care visează pot folosi această conștientizare pentru a-și modela în mod voit aspecte ale viselor. Metoda IFV profită de stadiul de somn timpuriu, cunoscut sub numele de hipnagogie, pentru a obține un rezultat similar (deși nu „controlează” visele pe deplin), au declarat cercetătorii pentru Live Science.

În timpul hipnagogiei – o stare de vis semi-lucidă care apare în timpul apariției somnului – metoda IFV a introdus „informații specifice” unei persoane care visează, „permițând încorporarea directă a acestor informații în conținutul visului”, au scris oamenii de știință într-un nou studiu publicat în numărul din luna August al revistei Consciousness and Cognition . Au realizat experimente de visare, prin efectuarea „trezirilor în serie” în timpul sesiunilor de somn, pe timpul zilei, la 25 de participanți.

Subiecții au înregistrat mai întâi solicitări audio într-o aplicație, cum ar fi „nu uitați să vă gândiți la un copac” și „nu uitați să vă observați gândurile”, apoi s-au pregătit pentru somn, potrivit studiului.

Un dispozitiv de urmărire purtat pe mână a monitorizat ritmul cardiac al subiectului , modificările electrice de pe suprafața pielii și mișcarea degetelor, pe care le-au îndoit sau relaxat, pentru a detecta când un om adormit a intrat în hipnagogie și, prin urmare, a fost „deschis la influență din exterior, pe baza semnalelor audio”, a spus autorul principal al studiului, Adam Haar Horowitz, candidat la doctorat, în grupul de interfețe fluide al MIT Media Lab. Aparatul de monitorizare a somnului Dormio, a comunicat cu aplicația, „care emite sunet la orele corecte și înregistrează sunete din timpul perioadelor de visare” atunci când subiectul este treaz, a declarat Haar Horowitz pentru Live Science într-un e-mail.

După ce o persoană adoarme și intrată în hipnagogie, dispozitivul Dormio se coordonează cu aplicația, pentru a-l trezi cu solicitările pre-înregistrate. Acest ciclu s-a repetat de mai multe ori, aplicația înregistrând, de asemenea, un „jurnal de vis”.

“Pur și simplu, oamenii ne spun când solicitările apar în visul lor”, a spus Haar Horowitz. „Adesea, acestea sunt transformate – de exemplu o sugestie pentru un „copac”, devine o mașină în formă de copac – dar încorporarea directă a sugestiilor este ușor identificată.”

Oamenii de știință au descoperit că 67% din visele subiecților menționau vise în care aparea un copac. „Am urmărit rădăcinile copacului, iar rădăcinile mă transportau în diferite locații”, și-a amintit un participant. Un altul a menționat „un copac din copilăria mea, din curtea mea”. Același subiect, în trezirile ulterioare, a descris „copaci despicându-se în bucăți infinite” și „un șaman, așezat sub copac împreună cu mine, îmi spune să merg în America de Sud”.

„Relatările despre vise indicau lucruri tot mai ciudate”, dar oamenii de știință nu au dezvoltat un sistem universal de evaluare a viselor, au raportat autorii studiului.

Deși unele vise au loc în timpul hipnagogiei, cele mai multe vise se întâmplă în timpul somnului, cu o mișcare rapidă a ochilor (REM). Înainte de somnul REM, creierul trece prin trei etape ale somnului non-REM. În primul rând, este trecerea de la veghe la somn, când are loc hipnagogia. Acesta este urmat de un somn ușor și apoi, în cele din urmă, de somnul profund, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH). Pe tot parcursul nopții, o persoană va trece de câteva ori prin somnul REM și non-REM, spune NIH.

Visele din timpul somnului REM pot fi vii, bizare și intense, iar de cele mai multe ori, subiectul le va experimenta pasiv. Cu toate acestea, uneori persoana se poate regăsi într-un vis lucid, în care este conștient că visează. În această stare neobișnuită de conștientizare, subiectul ar putea fi capabil să manipuleze evenimentele din visul lor, potrivit Enciclopediei Neuroștiinței (Elsevier Ltd., 2009).

Astfel de experiențe sunt rare. Într-o anumită populație, doar aproximativ jumătate dintre oameni au experimentat vreodată vise lucide, conform cărții „ Principiile și practica medicinii somnului ” (Ediția a șasea, 2017). Dintre acești indivizi, aproximativ 20% au vise lucide lunar și aproximativ 1% au vise lucide de mai multe ori pe săptămână.

Dar, întrerupând hipnagogia, autorii studiului au găsit o cale alternativă pentru a oferi subiecților posibilitatea de a-și modela conținutul visurilor, a declarat Tomás Vega, fost cercetător absolvent al Fluid Interfaces Group al MIT. Vega este cofondator la Augmental Tech , o companie care construiește tehnologii care se integrează în corpul uman și a creat placa de circuit și software-ul pe care IFV îl folosește pentru a înregistra diferite biosemnaluri.

Deși Vega a crezut inițial că studiile de somn ar putea fi efectuate numai cu echipamente scumpe și voluminoase, în laborator, „mi-am dat seama că putem folosi dispozitive foarte interesante, care se pot folosi în mod ușor”, a spus el pentru Live Science.

Vega îl testase pe Dormio pe propriul său creier, în timpul visului, folosind tehnologia pentru a formula o sugestie din filmul preferat, „Willie Wonka și fabrica de ciocolată”, cu un mesaj audio al lucrătorilor Fabricii de Ciocolată din film, Oompa Loompas, cântând piesa lor principală.

Cântând Oompa Loompas a apărut într-adevăr în visul lui Vega – dar într-un mod diferit.

„Am început să visez să mă aflu într-o cascadă de ciocolată, înconjurat de Oompa Loompas cântând„ Oompa Loompa, doopity doo ”, a spus el. Cu toate acestea, Vega, care are intoleranță la lactoză, a mai remarcat că cascada a fost făcută din ciocolată neagră.

„A fost o cascadă fără lactoză”, a spus el. “Deci, cunoștințele mele de intoleranță la lactoză sunt în conștiința mea sau în subconștientul meu? Am indus acest conținut de vis, dar au existat încă unele constrângeri, cum ar fi:„ Nu poți visa doar la ciocolata cu lapte, deoarece asta îți va dăuna “, a spus el.

Brainstorming-ul creativ ar fi probabil cea mai potrivită aplicație pentru visarea specifică, a spus Haar Horowitz. Dar, întrucât multe dintre mecanismele care controlează somnul și visarea nu sunt bine înțelese, este prea devreme să spunem cu exactitate cum modificarea conținutului unui vis, sau conștientizarea visului de către subiect, ar putea aduce beneficii persoanei care visează.

„Fiecare beneficiu dovedit, trebuie demonstrat că provine din visare”, a spus Haar Horowitz. „Aceasta poate începe de la vindecarea unor probleme legate de coșmaruri și PTSD (Stres post traumatic) până la învățarea limbilor străine în somn, sau stimularea creativității în vis”

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Anul trecut, la discursul de la reuniunea anuală a ONU, Boris Johnson a spus: ”salteaua vă va monitoriza coșmarurile”. Probabil a exagerat, dar după un asemenea articol nu prea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button