X

După Sfânta Sofia, Erdogan transformă și Biserica Chora în moschee

După Hagia Sophia, guvernul Erdogan a transformat un alt obiectiv al patrimoniului mondial, Biserica Chora („Biserica Mântuitorului din Chora”) din Istanbul, într-o moschee.

Biserica Chora a fost transformată pentru prima dată într-o moschee de către otomani și a devenit muzeu în 1958, dar anul trecut Curtea Supremă a Turciei a decis că ar trebui să fie transformată din nou în moschee.

Vineri dimineață, decizia a fost publicată în Gazeta Guvernului, care va implementa imediat decizia, iar mozaicurile de o frumusețe unică vor fi acoperite. Aceasta va fi probabil una dintre „veștile bune” pe care Tayyip Erdogan le va anunța în decursul zilei.

Biserica Chora, cunoscută acum sub numele de Kariye Camii (de asemenea Kariye Müzesi), a fost o mănăstire creștină greacă din Constantinopol, care a fost convertită de otomani într-o moschee în secolul al XVI-lea. Funcționează ca muzeu din 1958.

Mănăstirea a fost construită pe locul actualului cartier Edirnekapı, la sud de Cornul de Aur și aproape de Zidurile Teodosiene. Monumentul de astăzi este cunoscut sub numele de Muzeul Chora. Biserica principală nu poate fi vizitată, deoarece este în proces de restaurare. De asemenea, exteriorul bisericii este acoperit pentru lucrări de restaurare (mai 2017).

Deasupra ușii mari de la care oamenii au intrat în templu din esonarthex (sau pronaosul interior), se află imaginea lui Theodore Metochites, în mozaicul care arată Metochites care prezintă un model al bisericii sale Mântuitorului Hristos. Biserica avea două pronați care erau decorate cu mozaicuri și fresce de către Theodoros Metochites.

Mozaicurile exonarthex (sau pronaos exterior) sunt șase semicercuri care îl înfățișează pe Hristos vindecând o varietate de afecțiuni. De asemenea, multe icoane împodobesc cupole și pereți. Aceste icoane sunt printre cele mai frumoase opere de artă bizantine. Culorile sunt vii, raportul membrelor este armonios, iar expresia fețelor este naturală.

Cupola din mijloc are o fisură care o traversează. În interiorul bisericii se păstrează diferite marmură care se potrivesc armonios. Otomanii acoperiseră unele zone cu var.

 

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-BisericăExterneÎnșelăriIslam
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

13 comentarii

  1. Si siturile din Efes si din vestul Turciei vor urma.
   Vreau sa fac un apel catre patriarhul Kiril:Sanctitatea Voastra pentru care avem mare respect:vreti ca Rusia sa se bucure de suprematie si respect?Puneti in aplicare programul de anihilare a ecumenismului ca piedica in calea ortodoxiei si a progresului Rusiei.Ecumenismul e cauza relelor din poporul Dvs.Acest ecumenism a bagat Rusia in amestec cu popoarele urate de Dumnezeu din occident.

 1. Astia isi aroga dreptul de proprietate pe toate furaciunile.
  Sfanta Sofia a fost furata de la ortodocsi, deci ia sa faca bine s-o retrocedeze.

 2. Intrebare: cate parohii ortodoxe exista in Turcia? La care se slujeste Sf. Liturghie, in fiecare Duminica?
  In Izmir (fosta Smirna) pe vremuri avand zeci de parohii Ortodoxe astazi exista doar una singura in care se mai slujeste din cand in cand.. Izmirul avand 2 milioane de locuitori..
  S-ar putea sa nu vedem padurea din cauza copacilor.

 3. Poate BOR sa precizeze UN SINGUR EXEMPLU conform caruia turcii au demolat o singura biserica ortodoxa sau catolica, IN TOT IMPERIUL OTOMAN, INAINTE SI DUPA 1453 ?
  Asta asa, de amorul artei, fiindca nu e treaba BOR sa-l certe pe Erdogan.
  BOR mai bine nu ar mai accepta injosirile din partea unor nazisti care conduc acum Romania, chiar daca este posibil ca Daniel si Iohaniss sa faca perte din aceeasi loja !

 4. Erdogan face toate mascariile astea provocatoare ca sa scada presiunea si atentia de pe Iran si sa aiba o ocazie americanii si iranienii sa se impace deoarece de la inceputul anului s-au tot atacat unii pe altii putand provoca un razboi mondial pe bune.
  Turcia e aliat NATO.

 5. Hop si nea’ francisc.. care se declara „profund indurerat” si „ranit” de transformarea catedralei in muzeu.
  https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/papa-francisc-este-indurerat-de-transformarea-hagiei-sofia-in-moschee-1337012
  https://www.mediafax.ro/externe/papa-francisc-ranit-la-aflarea-vestii-ca-sfanta-sofia-din-istanbul-redevine-moschee-sunt-profund-indurerat-19420995

  Bartolomeu la fel.. „Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a avertizat luna trecută că transformarea bazilicii Sfânta Sofia în moschee ar putea ″întoarce milioane de creştini din lume împotriva islamului”, notează AFP.”

  Nici Daniel nu se lasa mai prejos: Patriarhia Română îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea ca muzeu a Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul.
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/patriarhia-romana-in-disputa-privind-basilica-sfanta-sofia-din-istanbul-sa-fie-mentinut-statutul-de-muzeu-1335047

  Concluzia logica: sa ne mai scuteasca, ne-am cam saturat!

 6. Faptul ca cenzurati comentariile mai ceva ca ziare.com nu va salva crestinismul de invazia Semilunii.Am spus in comentariul cenzurat ca la sate cei mai zelosi purtatori ai mastii sunt calugarii si preotii.O poarta pretutindeni ,inclusiv in spatii deschise si pe strada unde nu ii obliga legea.In sutanele alea negre ai impresia ca ISIS a descins in satele romanesti.Atunci ce sa mai creada crestinii?Ca o sa vina ziua cand pe bisericile noastre va flutura steagul Semilunii?.Cu asemenea dovezi de lasitate si obedienta este posibil.Oricum in ochii comunitatii crestin-ortodoxe BOR s-a compromis iremediabil.Mergeti in biserici in zile de sarbatoare ,o sa vedeti ca preotii tin slujbele in biserici goale.Si nu e bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.