În 2020, Turcia ocupă locul întâi la legume, fructe, pline de pesticide aduse în România. Atunci când vorbim de sănătate, sfaturile specialiștilor indică mesele bogate în fructe și legume.
În această perioadă a anului piețele, micile magazine și hipermarketurile sunt pline de astfel de produse. Dar, nu toate respectă normele europene. Firme care aduc fructe și legume din import ocolesc legea, cu ochii doar pe profit, fără interes pentru sănătate cetățenilor. Ceea ce contează pentru sănătate, nu ține neapărat de aspect, ci și de interiorul acestor alimente.
Producătorul român ajunge greu să penetreze cu marfa în lanțurile de supermarket. Aici locul este ocupat de fructele și legumele importate din alte țări.
În România, verificarea și controlul acestor produse se ocupă Agenția Națională Sanitar-Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Inspectorii controlază rezidurile de pesticide, acea otravă periculoasă pentru sănătatea noastră care poate duce la boli grave. Aceste reziduri pot dezvolta în timp și anumite tipuri de cancer.
Ce produse periculoase au fost descoperite pe rafturile magazinelor:
Pentru descoperirea acestor reziduri periculoase, ANSVSA relevează probele și elimină din circuit produsele cu risc major. În ultimii trei ani, legumele și fructele identificate ca neconforme au provenit din țări precum Turcia, China, Macedonia, Polonia.
Iată câteva dintre produsele neconforme găsite pe rafturile magazinelor: ardei gras cu buprofezin (substanță activă peste nivelul maxim admis), banane cu imazalil din Ecuador, struguri din Republica Moldova cu procimidon, ardei iute din Uganda cu lambda-cihalotrin.
Sa citim atent eticheta la ce? In cazul fructelor/legumelor, cu exceptia celor ambalate, la raft sunt produsele si pretul, cel mult e afisata doar tara de provenienta.
Vinovații își vor primi papara, căci nimic rău nu va rămâne să dăinuiască după acest Coronavirus. Le vor ieși banii pe nas.