9 august – Pomenirea marelui voievod Mihai Viteazul. Părintele Justin Pârvu: „Prin încununarea acestui domnitor cu canonizarea, ne vom încununa cu puterea lui Dumnezeu şi aici, şi dincolo”

Author:

voievodul

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Fără îndoială că este sfânt, ca de altfel majoritatea voievozilor români care şi-au iubit neamul, şi mai mult decât neamul, dreapta credinţă a Bisericii de Răsărit. Mihai Viteazul, însă, a excelat mai mult decât toţi prin această dorinţă divină de a unifica pe toţi românii, toți locuitorii acestei vechi Dacii, dezbinaţi de popoarele păgâne de-a lungul timpului, într-o singură naţiune – naţiunea română. Dacă nu era Mihai Viteazul, să spunem că astăzi am fi avut Moldova şi Ţara Românească, dar Ardealul sigur nu mai era al nostru. Datorită lui, în pământul Ardealului încă se mai săvârşesc liturghii ortodoxe, unde românii ardeleni se pot împărtăşi cu sângele şi trupul lui Hristos. De aceea ungurii nu îl suferă deloc şi au dus constant o campanie de denigrare a voievodului, astfel încât istoria să îl scoată din paginile ei.

Îmi aduc şi acum aminte, când eram mic, în şcoala primară, cu câtă demnitate şi patriotism ne preda învăţătorul lecţia despre Mihai Viteazul. Astfel de cuvinte ţi se imprimă în suflet şi îţi insuflă şi ţie această iubire şi jertfă de neam şi ţară. Aşa mi-a rămas imaginea lui Mihai Viteazul în vederea mea de copil de atunci, impresia de stăpân, o figură demnă şi neslugarnică. Aceasta era pentru mine imaginea poporului român – demn şi neslugarnic. Acum însă istoricii îţi predau altceva, altă variantă istorică sau vorbesc prea puţin despre domnitorii noştri viteji, special pentru a stinge din noi orice urmă de patriotism, de jertfă şi onoare. Nu, noi trebuie să fim slugi şi cerşetori şi în faţa Occidentului, şi în faţa Răsăritului.

Iată că s-au descoperit acum, într-un sat din Teleorman, aceste oseminte, fără cap, galbene şi frumos mirositoare. Nu ştim dacă sunt ale lui Mihai Viteazul, dar sunt câteva argumente ce ar demonstra că ar fi cu adevărat ale domnitorului. Faptul că s-au găsit într-o mănăstire, Plăviceni îi zice acum, ridicată de doamna Stanca, soţia lui Mihai Viteazul, cu hramul Sfântului Arhanghel Mihail, ocrotitorul ceresc al domnitorului. Se spune că această biserică îi era dragă domniţei, deoarece din alunul în care s-a adăpostit odată de turci, scăpând de la moarte, a construit sfânta masă, unde se află altarul acestei biserici. Ei bine, în curtea acestei mănăstiri, părinţii cu muncitorii de acolo au observat cum se surpa pământul într-un loc unde ei făcuseră un foc. Săpând puţin, pământul s-a scurs ca într-o clepsidră şi s-au descoperit nişte cărămizi ce alcătuiau un zid ce împrejmuiau nişte oseminte, sfinte moaşte, care în timpul liturghiei izvorăsc bună mireasmă. Acum sperăm că se vor face cercetări pentru a verifica dacă sunt sau nu ale voievodului Mihai acele sfinte moaşte.

Mihai Viteazul a legat ţările acestea de peste Carpaţi într-un singur neam, aşa cum au fost de la început lăsate de Dumnezeu. Singur Mihai Viteazul care a cutezat să facă această unitate între cei de un neam, între cei de o limbă, între cei de o credinţă ortodoxă. Oameni care au pus mai presus neamul şi naţia decât propriile lor interese şi de aceea Dumnezeu i-a ales pe ei să împlinească acest plan divin, al unităţii noastre româneşti.

mihai viteazulMihai Viteazul a fost investit cu puterea harului lui Dumnezeu, prin vitejie şi dibăcie neîntrecute, încât şi Apusul şi Răsăritul se temeau de vitejia lui. Mihai Viteazul a fost cel prin care harul Domnului a lucrat mântuirea popoarelor creștine de păgânii turci care au fost opriţi la Dunăre de domnitorul român, în dorinţa lor avară de cucerire a Europei. Dacă Europa ar fi fost vrednică atunci, poate că Mihai Viteazul ar fi eliberat Constantinopolul. Dar invidia vecinilor noștri creştini a spulberat acest ideal.

Acest ideal trebuie întreţinut şi această datorie o au în special mamele, familia, învăţătorii şi şcoala în general. Avem datoria să ne cunoaştem istoria, să ne putem cinsti martirii. Cine cunoaşte cât de cât viaţa şi vitejiile acestui domnitor nu poate decât să facă o plecăciune adâncă în faţa jertfei lui Mihai Viteazul. Prin încununarea acestui domnitor cu canonizarea, ne vom încununa cu puterea lui Dumnezeu şi aici, şi dincolo. Şi împletim mai desăvârşit cununa mucenicilor şi cuvioşilor acestui neam, care veghează pentru mântuirea noastră.

fragment din Revista Atitudini, Nr. 20

16 thoughts on “9 august – Pomenirea marelui voievod Mihai Viteazul. Părintele Justin Pârvu: „Prin încununarea acestui domnitor cu canonizarea, ne vom încununa cu puterea lui Dumnezeu şi aici, şi dincolo””

  1. Vrednica Lui pomenire.
    ,,Nădăjduim in Dumnezeu că vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!
    Petru Rareș

  2. Pai, Sfântul voievod Mihai Viteazu era un mare antiecumenist. Și atunci, cum sa fie canonizat?! Și-ar da cu firma în cap ecumenistii care ne „conduc”…

    1. Ecumeniștii botnițari din Deal,în frunte cu PreaÎnbotnițatul…(la Sf.Liturghie din 29 iunie felicita în gura mare pe cei care purtau mască-botniță în Biserică…fără cuvinte..)

    1. El nu mai are dorință către Dumnezeu, căci altfel nu se poate explica această „muncă” a lui pentru exterminarea oamenilor. Și se pare că el nu-i vaccinat. Acum vrea să-l facă pe om după asemănarea lui, iar pentru a-i reuși acest lucru se folosește de minciuni, de fapt de tatăl minciunii căruia îi și slujește și al cărui plan(plandemie) îl lucrează deja. Deci acum știm cu toții ce se urmărește, așa că să nu ne lăsăm înșelați de Bill Gates și cei care au fost cumpărați de satanist.

    1. Deci e suficient să învățăm Psaltirea pe de rost că vom fi declarați sfinți.
      Ce miracole, minunii, vindecării a făcut ?
      Cum de în tradiția poporului nu a fost până acum pomenit ca sfânt.

      1. Un motiv pentru canonizarea Marelui Mihai este uciderea lui si pentru marturisirea credintei ortodoxe.
        Papa este unul dintre cei care aveau interesul sa fie omorat si chiar a lucrat in acest sens.
        Intrebat fiind de papa daca nu vrea sa treaca la romano-catolicism, marele voievod a raspuns obraznic:”Voi trece la catolicism daca dumneavoastra veti trece la orodoxie.”Papa nu l-a putu ierta si a hotarat moartea lui desi oricum era hotarata de Rudolf si Maximilian.

  3. Liviule,Domnitorul Mihai Viteazul a făcut miracolul de a începe unirea Țărilor Românesti cu ajutorul lui Dumnezeu. Altfel acum nu mai existam ca popor.A făcut minunea de a învinge armate net superioare numeric si ca logistica, cu ajutorul lui Dumnezeu bineînțeles!Si a vindecat ardealul de catolicism prin minunea cu apa sfințita de la Alba Iulia,dar trebuie sa te documentezi mai întai.Cat despre învățarea psaltirii pe de rost incearca macar cu un psalm (26 de ex)să vezi cum sar ăia negrii pe tine!Nu judeca un titan!

    1. Deci pentru că s-a folosit de mari strategi și de mercenari, și a reușit să învingă unele armate pentru aceasta trebuie canonizat? În articol se spune că dacă nu era el nu mai exista liturghie ortodoxă în Transilvania. În Austria biserică ortodoxă este a doua în stat, biserica ortodoxă e recunoscută de stat, iar anul acesta împlinește 100 de ani de la recunoaștere. Pe altă parte în Ungaria biserică ortodoxă română are și un organ civil care Se numește autonomia română.

      1. Ai o mod de gandire infantil, incapabil de viziune si intelegere contextuala. Sper ca esti copil si ca urmeaza sa te maturizezi. Altfel … e grav.

    1. Toate pricesnele au influenta sectara. Martin Luther si Francisc de Assisi sunt initiatorii acestor cantari, chiar daca ulterior unii au adaptat versuri oarecum ortodoxe. Linia melodica este laica si eretica.

      1. Pricesnele nu sunt eretice dar nici nu fac parte din cantarea canonica bisericeasca.
        Nu cred ca trebuie sa le asemanam cantarilor OasteI Domnului, care, la un moment dat treceau cam in registrul neoprotestant sectar si eretic dar, intelepciunea ierarhiei bisericesti a contat foarte mult pentru ca O.D. nu a deraiat de la Ortodoxie.
        Din ce stiu, pricesnele sunt cantari populare ortodoxe si nicidecum eretice(sectare) si sunt binecuvantate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X