X

Siria va construi o noua Catedrală Sfânta Sofia cu sprijinul Rusiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul Sirian a anunțat că va construi o replică a Catedralei Sfânta Sofia, potrivit presei Al-Modon din Liban.

Aceasta în opoziție cu transformarea regimului turc a Catedralei Sofia în moschee.

Un lider al Forțelor Naționale de Apărare a guvernului pro-sirian, Nabeul Al-Abdullah, a obținut aprobarea episcopului Nicola Baalbaki, mitropolitul Hama pentru a construi o nouă biserică în orașul Suqaylabiyah din provincia Hama.

Peste 17.000 de locuitori ai Suqaylabiyah sunt ortodocși greci.

Al-Modon a spus că finanțarea pentru construcția bisericii este primul răspuns practic și indirect din partea Rusiei pentru a-și exprima furia împotriva Turciei pentru convertirea Catedralei Sfânta Sofia.

Deputatul rus Vitaly Milonov a afirmat că „spre deosebire de Turcia, [Siria] este o țară care arată clar posibilitatea unui dialog interconfesional pașnic și pozitiv”, adăugând că „creștinii ortodocși din Rusia pot ajuta Siria cu această construcție.”

Discuția despre crearea copiei pentru Catedralei Sfânta Sofia în nordul Hama a început la jumătatea lunii iulie, când Abdullah și-a anunțat donația unui teren pentru implementarea proiectului.

El a prezentat ideea comandantului bazei militare Hmeimim controlate de Rusia în provincia Latakia și acolo a obținut sprijinul inițial pentru proiect. Aceasta a fost urmată de vizite ale liderilor și oficialilor ruși la sediul miliției Abd Allah din nordul Hama, care au fost pe prima linie care luptă împotriva jihadiștilor sprijiniți de turci.

Sprijinul rusesc pentru construirea unei variante siriene Catedralei Sfânta Sofia a fost confirmat de vizita unei mari delegații militare de la baza Hmeimim în orașul Suqaylabiyah, unde au fost primiți de o serie de lideri de „apărare națională” la nord de Hama, episcopi și oficiali bisericești, potrivit ziarului libanez.

Delegația a vizitat o serie de locații și școli religioase din oraș, a examinat șantierul proiectului și a promis că va ajuta la stabilirea planurilor urbane detaliate și va asigura sprijinul necesar pentru începerea lucrărilor.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

21 comentarii

    1. Ce inseamna eretic? In ce sens, ce erezie sustin Putin si cu IPS Alexei? (nu ca i-as apara pe acesti ipocriti care se declara ortodocsi dar au grija sa-i omoare pe fratii lor ucraineni ortodocsi, dar o clarificare a comentariului dumitale se impune, nu crezi?)

  1. @bebe maek, ești asa de mare “ortodox”?! În primul rand, ești o persoana și, orice pseudonim ți-ai lua, scrie-l cu litere mari, ca să nu te autotransformi într-un obiect șisa-L manii pe Dumnezeu,care te-a făcut după chipul Lui. Ca sa devii și după asemănare, trebuie să lupți… În al doilea rand, nu mai osândi asa ușor, vezi în primul rand ce fac”episcopii”de la noi și apoi ocupă-te de Putin…. Ștefan cel Mare este sfânt, cu toate ca a avut mai multe femei, deoarece fapta se îndreaptă spre scop, cum spune Sfântul Marcu Ascetul în filocalia, asa și cu Putin :important este ca lupta împotriva forțelor diavolești… Patriarhul Rusiei, din câte știu, de voie sau de nevoie, nu a participat la Creta… Și, cu cine voiai sa se însoțească, cu Daniel?!

    1. Sfanta Sofia este numai una, oricum aceea va doar o replica mult mai mica.
      Rusia a spus ca e o problema interna a Turciei transformarea Sf. Sofia in moschee.
      Iar “preacrestinul” Putin sa restituie Romaniei Tezaurul si atunci romanii ii vor si crede bunele intentii.
      Putin e doar un criminal care isi impusca si otraveste adversarii, nu un crestin.
      Din cauza imperialismului rusesc este denigrata Ortodoxia.

  2. Erdogan a luat catedrala cu acordul marilor puteri, inclusv al lui Putin. Stati linistiti, tot circul facut de oficialitati in ptresa este frectie la picior de lemn. Este o mare vrajeala prin media cum ca ei ( papa, Putin ) ar suferi de pe urma acestei pierderi. Trebuia aparata acea catedrada, nu lasa ca o sa facem alta… Chiar daca el construieste alta la fel, Putin nu se intreba ce face cu istoria acelei catedrale ? Cum o trasfera ? Putin si-a batut inca o data joc. Mai bine ar incepe sa recunoasca genocidul pe care Rusia l-a facut in Romania si sa inapoieze teritoriile ocupate.

    1. Care teritorii? Basarabia a fost data potrivit acordului cu țarul care ne-a scapat de turcii musulmani.
      Asa cum sunt, pravoslavnici pacatosi, datorita lor Suceava nu a ajuns un alt Istanbul.

      1. Basarabia a fost cedata in 1812 de turci, nu de romani, iar “fratii” de o credinta cu noi, adica rusii, au acaparat-o.
        Si se mai mira rusii de ce ii urasc romanii si popoarele est-europene in general.

      2. Stefan, in 1812, cand rusii tai ne-au luat Basarabia, Imperiul Otoman/Turc era intr-o profunda criza, nici nu si-a mai revenit, fiind socotit “omul bolnav” al Europei.
        Nici nu se pune problema ca rusii sa ne fi aparat pe noi de islamizare si nu au construit nicio moschee la Suceava.

  3. Să nu uităm că și rușii pregătesc un vaccin. Nu l-am auzit pe Putin să zică ceva în apărarea poporului său de genocidul isteriei Covid ceea ce denotă că este prieten cu OMS-ul – care a devenit acum teroristul întregii umanități. Nu cred, după cum arată semnele, că Putin este viitorul țar binecredincios al Rusiei. Vom vedea dacă avem dreptate.

    1. Putin nu-si vaccineaza poporul cu toate prostiile. Dumnezeu sa-l lumineze si sa-l tina mult si bine ! Macar 49 de ani de domnie ca Stefan la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button