X

Papa Francis este invitat la ceremonia de convertire a Catedralei Sfânta Sofia în moschee

Papa Francis se numără printre mai mulți lideri mondiali invitați de Turcia la ceremonia de Vineri, care marchează transformarea Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul în moschee.

Papa a fost invitat să participe la ceremonia istorică, alături de 1 000 – 1 500 de persoane așteptate să participe la rugăciunile islamice de vineri la Catedrala Sfânta Sofia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al președintelui Ibrahim Kalin pentru CNN .

Președinții mai multor țări străine au fost, de asemenea, invitați la ceremonie, a informat Hurriyet Daily News săptămâna aceasta.

Se așteaptă să participe liderii Azerbaidjanului și Qatarului, ambii aliați apropiați ai Ankara.

Nu este clar dacă Papa Francis va participa la ceremonie, pentru că nu a comentat încă invitația.

La începutul acestei luni, liderul catolic a spus că este „foarte trist” în privința deciziei de a converti renumitul monument într-un lăcaș de cult musulman.

“Gândurile mele merg la Istanbul. Mă gândesc la Hagia Sophia și sunt foarte întristat”, a spus el.

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia, Catedrala Sfânta Sofia a fost construită pentru prima dată ca o Catedrală sub Imperiul Bizantin Creștin.

Ulterior, a fost transformată într-o moschee după cucerirea otomană de la Istanbul în 1453, dar a devenit un muzeu ca parte a unei unități de secularizare condusă de Mustafa Kamal Ataturk, fondatorul Republicii Turce moderne.

SUA și-au exprimat, de asemenea, „dezamăgirea”, în timp ce Moscova a spus că decizia a fost „primită cu regret”. Consiliul Mondial al Bisericilor, care reprezintă 350 de biserici creștine, precum și biserica ortodoxă rusă și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de această schimbare.

Primele rugăciuni musulmane oficiale vor avea loc Vineri după-amiază la moscheea recent convertită. Acestea vor fi conduse de Ali Erbas, cel mai înalt oficial religios al Turciei.

Marți, Conferința Episcopilor Catolici din Statele Unite a cerut închinătorilor să se alăture Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești a Americii, marcând vineri ca „Ziua de doliu” în acest demers.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
EcumenismÎnșelăriIslam
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

15 comentarii

  1. 😂 😂 😂 Ce? Se adună lumea la simbolistica „distrugerii ortodoxiei” sau cum să înțelegem acest aspect. Personal o să mă bucur de distrugerea turciei și o să o fac din plin. Abia aștept acea zi!!! 😂 😂 😂

  2. Francis este foarte intristat … La fel de intristat cum era papa in 1453 cand a refuzat sa dea ajutor celor din Constantinopol.
    Catedrala Hagia Sophia le-a stat in git catolicilor inca de la inceput.

  3. Personal nu cred ca se va duce, ca nu are rost! Cum zicea nenea Iancu, situația e „ca la ’48”! Adică 1453, mai exact! Atunci ne calareau cu catolicizarea, acum cu ecumenizarea! E a treia cădere a Constantinopolelui

      1. A mai căzut o data pe la 1204 taman sub papistasi la cruciada a patra. Vezi Baldovin de Flandra. Spersa nu fi scris greșit.

  4. Sper doar sa nu se duca niciunul dintre ai nostri. In rest… zice in articol „Consiliul Mondial al Bisericilor, care reprezintă 350 de biserici creștine” – care, frate, biserici crestine, cand Biserica Crestina e doar una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca, cea Ortodoxa, restul sunt doar secte?

  5. Sunt intru totul de acord cu ceea ce ati spus D-voastra! Una singură si Apostoleasca Biserică! Unde Dumnezeu nu e…nimic nu e!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.