Diplomația rusă a declarat, luni, că transformarea fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee a fost o „afacere internă” a Turciei, comentarii contrare celor ale Bisericii Ortodoxe Ruse care a criticat dur Turcia, potrivit AFP. Interesant este că și președintele rus Vladimir Putin are o altă poziție decât Ministerul său de Externe.
„Considerăm că aceasta este o afacere internă a Turciei și nici noi, nici ceilalți nu ar trebui să ne amestecăm”, a declarat secretarul de stat rus pentru Afaceri Externe, Sergei Verchinin, citat de agenția publică RIA Novosti.
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis luni omologului său turc Recep Tayyip Erdogan nemulţumirea Rusiei faţă de decizia Turciei de a transforma din nou în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia, transmite agenţia EFE.
Liderul de la Kremlin i-a ”atras atenţia lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, a semnalat preşedinţia rusă într-un comunicat după o discuţie telefonică purtată luni de cei doi lideri.
În această discuţie, conform Kremlinului, Erdogan ‘‘a dat explicaţiile relevante şi a semnalat că accesul la acest monument unic al civilizaţiei mondiale va fi garantat pentru toţi, inclusiv pentru cetăţenii străini, şi vor fi prezervate sanctuarele creştine”.
Preşedintele turc a revendicat vineri cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în anul 1453 drept fundament pentru un presupus drept al ţării sale de a transforma din nou bazilica Sfânta Sofia – până în prezent un muzeu – în moschee, cum a fost până în anul 1934.
Biserica Ortodoxă rusă a reacţionat imediat avertizând că acest pas poate avea ”consecinţe grave pentru întreaga civilizaţie umană”.
Cu puţin timp înainte ca Erdogan să anunţe decizia sa, patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kiril, a insistat faţă de preşedintele turc să menţină statutul neutru al bazilicii, amintind că aceasta este ”unul dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”.
Citiți și: Furia grecilor împotriva transformării catedralei Sfânta Sofia în moschee
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.