Un mesaj pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, scris de unii dintre deţinuţii politici care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanţa, a fost găsit în tencuială, după 70 de ani, de restauratorii clădirii monument istoric, în timpul decopertării unei ferestre tip scoică, a informat duminică administraţia locală, conform Agerpress.
„‘Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A. Ioan, Botoş Dumitru jud. Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu’ – este mesajul emoţionant găsit între zidurile Cazinoului, un strigăt de ajutor, scris printre lacrimi şi durere de 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în 1950 la renovarea Cazinoului, după bombardamentele din cel de Al Doilea Război Mondial”, reiese dintr-un comunicat transmis de Primăria Constanţa.
Conform sursei citate, este vorba despre „o mărturie pentru viitor”, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul fiind „dovada incontestabilă a trecutului, lăsat cu speranţa că, într-o zi, familiile şi prietenii vor şti că pe 31 decembrie 1951 aceşti oameni au fost în viaţă şi au lucrat la reclădirea Cazinoului”.
Arhitectul Radu Cornescu, desemnat de municipalitate să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric, a menţionat că scrisoarea deţinuţilor a fost găsită zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.
„Este un sentiment înduioşător, este la fel ca atunci când găseşti în mare sau ocean câte un bileţel într-o sticlă. Vorbim despre nişte oameni care nu ştiau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduşi aici parcă spre exterminare, mulţi dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu ştiau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă şi iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decopertată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viaţă aşa că s-au gândit să scrie nişte gânduri simple şi s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Ştim că unul dintre ei era din Arad, despre alţii nu ştim nimic”, a declarat arhitectul.
Potrivit Primăriei Constanţa, fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului, construită în oglindă cu cea dinspre Acvariu, a fost zidită în anii 1950 pentru construcţia unei noi încăperi. Echipa de restauratori a decis ca în cadrul lucrărilor care se desfăşoară în prezent să repună în valoare această fereastră, o opera de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.
Compania Naţională de Investiţii a anunţat, luna trecută, demararea lucrărilor de execuţie pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanţa. Durata contractului pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 56,6 milioane de lei, cu TVA.
„După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., fiind pusă în valoare, astfel, cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau din ţara noastră”.
Acești Oameni merită o pictură,pentru eternitate, sub forma unui pergament pe zidurile interioare ale caazinoului.
Credem ca se va implini visul unuia dintre detinuti, adica toti detinutii marturisitori vor fi pictati pe peretii bisericilor ca Sfinti. Dupa ce trece, desigur, cea de-a doua prigoana profetita de sfinti(„Va fi un Pitesti la nivel mondial”).