La vremuri de cumpănă, vrem alinare nu alienare

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ce putem face când aparent nu mai putem face nimic? Spectrul coronavirusului ne amenință, de la o zi la alta, fragilitatea vieții. Oamenii duhovnicești se spală pe mâini, iau vitamina C, dar nu uită de mijloacele duhovnicești.

O scurtă anamneză: rostirea deasă a Rugăciunii „Doamne Iisuse” – recomandată de stareții de la Optina, mai ales în vremuri de mare tulburare; Psalmul 90 – despre a cărui putere Starețul Varsanufie de la Optina îi vorbise în repetate rânduri ucenicului său ( greu-încercat) Nikon Vorobiov; citirea Psalmilor, așa cum ne sfătuie Sfântul Arsenie Capadocianul. Dar, înainte de toate: să fim credincioși, nu necredincioși.

Cu ani în urmă, i-am cerut sfatul Părintelui Justin Pârvu, într-o problemă care nu îmi dădea pace. Mi-a răspuns, atrâgându-mi atenția că „Dumnezeu ne dă pe măsura credinței noastre”.
Corona ) ne oferă șansa să redevenim isihaști. Poate, cine știe?, eroi…

*

Doar o parte din doctorii care lucrează zi și noapte în interesul bolnavilor, și pe care îi avem în București: Sfinții DimitrieSpiridonNectarieCiprianMinaLuca al CrimeeiConstantin BrâncoveanuEfrem cel Nou, împărații Constantin și ElenaCalinic de la Cernica.
Buzoienii au – la „bisericuța copiilor” – moaștele Sfântului Stelian.

La Aiud, în vestitul osuar, avem moaștele noilor martiri și mărturisitori. Apropo, printre sfinții închisorilor îl avem pe doctorul fără de arginți, Dumitru Uță.

Cineva să facă o hartă a României cu aceste „locuri de prevenție și/sau tratament”. Ca stat, nu îi poți interzice Bisericii să își exercite lucrarea sfințitoare și tămăduitoare în rândul credincioșilor. Nici mie, ca cetățean, nu îmi poți interzice accesul într-un loc în care eu consider că voi obține protecție sau vindecare. Cu atât mai mult cu cât, pe fondul acesta de psihoză colectivă, înainte să ne pierdem viețile, ne putem pierde mințile.

Ar fi trebuit să ne asociem și să facem o demonstrație pentru neînchiderea bisericilor. Acum cred că este prea târziu.
                                                                           * 

Toate asociațiile creștin-ortodoxe ar trebui să lase orgoliile conjuncturale la o parte și să organizeze o demonstrație, fie ea ilegală, în favoarea menținerii bisericilor deschise. Cine își asumă acest act de credință și de onoare?

 Nu din bravadă propun să milităm pentru ca bisericile să rămână deschise.

Se recomandă, pe toate canalele media, autoizolarea la domiciliu. În casă, singura ta relație cu realitatea este mediată de canalele media (sic!). Ieri seară, spre exemplu, toate așa-zisele știri de la ProTv au fost NUMAI despre pericolul real sau potențial întruchipat de corona.

Premisa statului potrivit căreia ființele umane nu ar avea nevoie acum, când moartea ne suflă în ceafă, decât de asistență și tratament medicamentos este complet falsă. Ce te faci cu oamenii dezorientați, panicați, cărora nu are cine să le adreseze o vorbă bună? În Biserică ar putea să găsească această alinare. Dacă de mâine bisericile vor fi închise, acestor oameni le va fi refuzat acest ajutor. Și sub pretenția perversă că, în acest fel, viața le este pusă la adăpost.

Psihoza corona a fragmentat și mai adânc relațiile dintre oameni. Nu doar moartea ne paște, ci și anticamera ei: alienarea, atomizarea extremă, prăbușirea ultimă în individualitate. Un strănut îl transformă pe aproapele nostru într-un potențial atentator la viața noastră. Priviți mai atent în jur și o să înțelegeți mai bine la ce mă refer.

Cine mai întreține astăzi flacăra speranței între oameni?

4 thoughts on “La vremuri de cumpănă, vrem alinare nu alienare”

  1. Comunicarea dintre oameni poate avea de suferit dacă nu știm să fim uniți. Orice ar fi, trebuie să rămânem oameni și să ne ajutăm unii pe alții.

    Cineva a postat o întâmplare petrecută în Africa. Niște americani au propus unui grup de copii africani să facă un concurs de alergare. Cine alerga cel mai repede până la un anumit punct urma să primească o cutie de bomboane. Atunci copiii, peste 20 la număr, s-au prins de mână și au alergat atât de repede cât putea să țină pasul și cel mai mic și mai slab dintre ei. Au primit cutia cu bomboane și au mâncat-o împreună.

  2. „De ce nu rãspunzi Doamne rugãciunii mele?”- citiţi si descarcati aceasta publicatie ortodoxa gratuit. Cititi invataturi de credinta si articole ce vestesc zilele din urma. De ce nu ne asculta Dumnezeu rugacuunile? Cum sa ne rugam? Cand sa ne rugam? E Dumezeu crunt sau nemilos cand nu ne raspunde la rugaciuni? Trece Dumnezeu cu vederea rugaciunile noastre? Aflati raspunsul!
    Accesati mantuireaorg.blogspot.com>meniul principal> publicatii sau linkul de mai jos:

    https://mantuireaorg.blogspot.com/p/publicatii.html?m=1

  3. Ahaa….si romanii sunt foarte ,, uniti ,, ! S-au apucat sa comenteze ca apucatii ca romanii din Italia n-au ce cauta in Romania . Uitand ca toti ,mai multi sau mai putini , avem rude ,frati ,parinti acolo. De unde atata indiferenta si ura asupra semenilor nostrii !?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X