msn.com

Autoritatea naţională de protecţie a datelor din Australia susţine că Facebook a comis grave încălcări ale intimităţii utilizatorilor, astfel că a înaintat o plângere împotriva companiei la Curtea Federală, relatează DPA.

Datele utilizatorilor de Facebook ar fi fost dezvăluite firmei de cercetare, în prezent închise, Cambridge Analytica, care a fost implicată într-un scandal mondial în 2018 după ce ar fi folosit pentru campanii politice date de la milioane de conturi de pe reţeaua de socializare.

Conform instituţiei de monitorizare, Biroul Comisarului pentru Informaţii, date personale ale utilizatorilor de Facebook au fost dezvăluite aplicaţiei ‘This is Your Digital Life’, pentru un scop diferit decât cel pentru care au fost solicitate iniţial.

Multe persoane nu au descărcat aplicaţia, însă informaţiile despre ele au fost transferate oricum în urma folosirii aplicaţiei de către prietenii lor de pe Facebook, susţine autoritatea, adăugând că această scurgere de informaţii, care a avut loc între martie 2014 şi mai 2015, a afectat peste 311.000 de utilizatori, prin încălcarea legislaţiei privind confidenţialitatea datelor în Australia.

„Toate entităţile care operează în Australia trebuie să fie transparente şi să dea socoteală pentru felul în care gestionează informaţiile persoanele, în acord cu obligaţiile lor prevăzute de legislaţia australiană privind confidenţialitatea datelor”, a afirmat comisarul pentru informaţii şi pentru confidenţialitate, Angelene Falk.

Ea a spus că felul în care e concepută reţeaua Facebook îi împiedică pe utilizatori „să îşi exercite o alegere şi un control rezonabile” asupra modului în care sunt dezvăluite informaţiile lor personale.

Acest lucru permite ca datele să fie vândute şi folosite în scopuri politice, a mai declarat ea.

Cazul va fi analizat la Curtea Federală, care se ocupă de chestiunile de importanţă naţională, dar nu este cea mai înaltă instanţă.