La Senat a fost depus un proiect de lege prin care Mihai Viteazul ar urma să fie declarat erou naţional şi martir.
Social-democrații au depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect de lege prin care Mihai Viteazul este declarat martir și erou al națiunii române, pentru rolul pe care l-a avut în realizarea primei uniri a poporului român. Vor fi organizate ceremonii anuale pe 27 mai.
„Se declară martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești, Domn al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a în săvârșirea primei uniri a poporului român, pentru curajul și sacrificiul său marcant în istoria României”, arată inițiatorii în propunerea legislativă, conform Mediafax.
Mihai Viteazul, sărbătorit anual
De asemenea, ceremonii anuale vor avea loc în data de 27 mai și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific
„Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, conform sursei citate.
„Mihai Viteazul (n. 1558, Tîrgul de Floci sau Drăgoești – d. 9 august 1601, Cîmpia Turzii) a fost ban de Mehedinți, stolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei și, pentru o scurtă perioadă în 1 600, conducător de facto al tuturor celor trei țări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania și Moldova. Afirmat prin ampla campanie politică și militară de la sfârșitul secolului al XVI-Iea, și a câștigat prin luptă și sacrificiu locul în istorie, fiind recunoscut drept primul domnitor român care a conștientizat și acționat în ideea Unirii celor trei țări românești, reușind imposibilul în data de 27 mai 1600 – data Primei Uniri a celor Trei Tări Românești”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.
Este sfânt în Impărăția lui Dumnezeu, proslăvit cu sfinte moaște(man. Plaviceni, man. Petru-Vodă…. )
Sfinte Mihai Viteazu, vino în chip nevăzut și starpeste toate iudele din tara noastră (inclusiv pe cele din „biserica”)!
Amin!
Vrednicul de pomenire IPS Bartolomeu vorbind foarte elogios intr-o predică despre Mihai Viteazul, spunea că știa Psaltirea pe de rost.
Daca nu era tradarea Vaticanului (care nu l-a sprijinit financiar, asa cum se angajase), a Imperiului Habsburgic (prin Giorgio Basta, general al Imperiului), Mihai Viteazu ar fi desvarsit planul sau de creare a unei Uniuni Ortodoxe Balcanice si Constantinopolul ar fi fost eliberat de otomani.
Nu Vaticanul l-a tradat pe el, ci invers, iar Vaticanul a aflat asta!
Mihai Viteazul și tratatul secret cu țarul rus
Mihai Viteazul avea o relație specială cu voievodul Kievului și se sprijinea pe luptătorii cazaci în luptele sale. Relaţiile dintre Mihai şi Constantin Vasile erau de notorietate în Europa vremii, fapt demonstrat şi de mărturia raguzanului Giovanni De’Marini Poli, care raportează împăratului Rudolf al II-lea la 31 ianuarie 1598 despre planurile privind o campanie în Moldova ale voievodului muntean.
„Astfel Mihai a chemat la el pe cazacii care erau în Transilvania şi a trimis după alţii în Polonia la cneazul Vasile, palatinul Rusiei, cu care are bună înţelegere pentru aceşti cazaci şi pentru toate celelalte de trebuinţă şi a mai pus să-i ademenească pe cazacii din garda lui Ieremia Voievodul, care s-au şi hărţuit în Moldova cu moldovenii şi au trecut cu anasina prin Moldova cu toată împotrivirea lui Ieremia Voievodul… şi aşadar Mihail Voievodul aşteaptă un număr de cazaci de aceştia prin mijlocirea cneazului Vasile Palatinul, pe care îi ţine pe toţi cu leafă, pe lângă darurile în bani pe care le trimite când pune să-i cheme”.
https://ro.sputnik.md/columnists/20180619/19936183/mihai-viteazu-secret-rus-ortodoxie.html