Libertatea publică azi documente de interes public obținute din Ministerul Sănătății și din clinica privată Polisano. Începem cu contractul 1589, încheiat pe 7 noiembrie 2019, la trei zile după instalarea Guvernului Orban, între „salariatul Costache Victor-Sebastian” și ”Angajator SC CLINICA POLISANO SRL”. Medicul e angajat pentru ”10 ore/săptămână, inegal în afara orelor de program ale angajatului din cadrul Ministerului Sănătății”.
- Miercuri seară, la emisiunea lui Silviu Mănăstire de la B1TV, ministrul PNL a spus că ”operez gratis”, dar în contract scrie: ”Salariul de bază lunar brut este de 20.512 lei”.
- Contractul și actul adițional cu clinica Polisano Sibiu conțin obligații ale angajatului Costache, care intră în contradicție cu jurământul din Constituție și cu atribuțiile legale ale ministrului Costache.
- Puse față în față, documentele luminează un caz școală de conflict de interese.
- Dintre deciziile luate de ministrul cabinetului Orban, de la instalare și până azi, am publicat deja unele prin care și-a favorizat angajatorul, respectându-și astfel contractul cu Polisano Sibiu, dar încălcându-și contractul cu cetățenii.
- Cu documente obținute din interiorul Ministerului Sănătății, Libertatea arată azi cum, pe 18 noiembrie 2019, ministrul Costache a introdus de la calculatorul său trei clinici private, printre care și Polisano Sibiu, în modificarea unor Ordine de ministru care stabileau finanțarea pe bani publici a Acțiunilor Prioritare ATI și Cardio!
În contractul din 7 noiembrie 2019 între Clinica Polisano Sibiu și angajatul Victor Costache scrie:
”Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligații:
c) obligația de fidelitate față de angajator în executarea atribuțiilor de serviciu”.
În Constituția României scrie:
”ARTICOLUL 104. Jurământul de credință.
(1) Primul-ministru, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului vor depune individual, în fața Președintelui României, jurământul de la Articolul 82”.
Pe 4 noiembrie 2019, ministrul Sănătății Victor Costache, din guvernul PNL, a depus următorul jurământ, la Palatul Cotroceni: ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Clinica privată dădea „dispoziții cu caracter obligatoriu”
Relația contractuală dintre clinica Polisano din Sibiu, rețea cumpărată de gigantul privat Medlife, și medicul primar Victor Costache îi dă angajatorului dreptul ”să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva dispozițiilor legale” și-l obligă pe salariat la ”fidelitate”.
În actul adițional 1590 din 7 noiembrie 2019 devin clare obligațiile angajatului Victor Costache, care este simultan ministru al Sănătății.
Prin contract, Costache s-a angajat să nu ”deturneze” pacienții către sistemul public sau alte clinici private!
Astfel, în timp ce:
- Precum orice om din personalul MS, ministrul Victor Costache este obligat prin codul etic să fie ”independent și imparțial” și ”să aibă o atitudine obiectivă, neutră față de orice interes economic”,
- Actul adițional cu Polisano, la Articolul 3 NECONCURENȚA, punctul 3.2 b), îi cere ”să nu întreprindă acțiuni care pot avea ca efect deturnarea clienților sau angajaților Angajatorului spre o altă societate cu activitate similară, unde Salariatul are interese de orice natură (salariat, consultant, director, administrator, asociat)”.
Altfel spus, ca ministru, Victor Costache trebuie să aibă grijă ca să nu recruteze în minister sau în structurile publice oameni de la Polisano sau, și mai absurd, să aibă grijă ca deciziile sale ca ministru să nu ”deturneze”, de pildă, pacienții Polisano, numiți ”clienți”, spre sistemul public, al cărui responsabil este!
Când a inițiat actul guvernamental prin care a ridicat restricțiile de folosire a banilor publici de la CNAS către spitalele private, inclusiv către Polisano, Victor Costache s-a achitat de obligațiile din contract de a ajuta clinica să nu i se deturneze pacienții, ci chiar să obțină pacienți noi.
S-a obligat la Polisano să nu acționeze „în favoarea” pacienților sau a altor spitale!
Și mai flagrant este, tot la Articolul 3 NECONCURENȚA, punctul 3.1, litera a).
Angajat al Polisano-Medlife și ministru în același timp, Victor Costache ”se obligă să nu presteze activitate în nume propriu, ca și salariat sau printr-o altă formă de angajare (ex. PFA, PFI) în interes propriu sau în favoarea altor persoane/companii care desfășoară activitate în același domeniu ca și Angajatorul sau clienți, concurenți, furnizori ai ANGAJATORULUI”.
Un ministru care să se angajeze sub propria semnătură să nu acționeze în favoarea spitalelor, altul decât cel la care este angajat, sau în favoarea pacienților încalcă Constituția, Legea Sănătății, Legea Concurenței și toate prevederile pe care cineva le-a putut gândi în arhitectura democratică.
Cum a trecut ministrul Polisano Sibiu pe lista spitalelor care pot lua bani publici din ATI!
În afară de contractul de la Polisano, Libertatea a intrat în posesia mai multor documente electronice, de data asta din interiorul Ministerului Sănătății.
Pe 18 noiembrie 2019, la 10 zile după semnarea noului contract al său ca angajat cu clinica Polisano, ministrul Victor Costache intră pe fișierul Google Docs intitulat ”Ordin 447 din 2015 update 2019”, care modifica Ordinul de ministru numărul 447 din 2015.
Documentul se referă la Acțiunile Prioritare, o formă de finanțare pentru ”pacienţii critici din secţiile ATI adulţi/copii şi terapie intensivă nou-născuţi, finanţând costurile specifice pentru tratamentul acestor pacienţi care nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări”.
Ajuns la clinicile care beneficiază de acest program, la ora 1:24 PM ministrul Costache trece cu mâna lui trei spitale private, până acum programul fiind dedicat doar spitalelor publice.
Dintre toate spitalele private din țară, ministrul alege:
”25. Spitalul Sanador Bucuresti
26. Clinica Polisano Sibiu
27. Clinica Monza Bucuresti”.
Sunt singurele spitale private dintr-o lungă listă de spitale publice.
Sfătuit de oameni din minister că favorizarea propriului spital este flagrantă, Victor Costache a eliminat mai apoi aceste modificări și a completat că lista poate fi modificată prin ordin al ministrului.
Ministrul Victor Costache susține că ANI i-a permis să desfășoare “activitatea medicală”. Din răspunsul ANI, pe care îl publicăm mai jos, aceasta și-a exprimat, într-adevăr, un punct de vedere favorabil, dar nu rezultă că ar fi primit contractul și anexa pe care publicul le vede astăzi.
Îl doare fix undeva pe dl Costăchel că încalcă jurămăntul de credință dat ca ministru! A făcut pipi pe el de cănd s-a instalat ca ministru,la fel ca și ceilalți minciuno-miniștri ai ereticului orban!Ei duc la îndeplinire cu acribie comandamentele primite din diverse cancelarii străine,via soroș și Bruxelles,și anume,distrugerea sub toate formele a ceea ce a mai rămas din neamul romănesc!(ca să aibă și bietul „neam ales”unde să vină,ca stăpâni,normal,că la ei e pericol de bombardele iraniene)
Mie acest Costache nu mi-a placut dinainte de a fi ministru. Fusese invitat in calitate de medic cardiolog la o emisiune, unde era laudat ca a luccrat in strainatate. Mi-a inspirat multa aroganta de atunci, se credea un fel de zeu peste pacienti, acum cand s-a vazut si ministru cred ca sterge pe jos cu ei.