X

Miliarde de poze de pe facebook și alte platforme, folosite de autorități pentru recunoaștere facială

Sursa Foto: businessinsider.com

 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O companie IT a colectat miliarde de fotografii de pe Facebook și alte site-uri web pentru a crea o bază de date de recunoaștere facială, iar sute de agenții de Securitate Guvernamentale o folosesc.

Baza de date este folosită de sute de agenții de aplicare a legii din SUA pentru a rezolva infracțiunile, dar nu se știe prea multe despre software, în special în rândul comunității de aplicare a legii, potrivit unui raport de sâmbătă.

Potrivit publicației The New York Times, software-ul – Clearview AI – este o colaborare între Hoan Ton-That, un nativ australian care s-a mutat în SUA în 2007, și Richard Schwartz, asistent al fostului primar din New York, Rudy Giuliani.

Cei doi au colaborat și cu Institutul Manhattan, un think tank conservator, a raportat The Times.

Kirenaga Partners, o mică firmă de capital privat din New York, este de asemenea un investitor în Clearview AI, care a primit, de asemenea, finanțare de la investitorul Peter Thiel, conform raportului. Thiel – primul mare investitor Facebook, care conform publicației CNN încă mai mai este în consiliul de administrație al Facebook.

Atunci când un utilizator încarcă o fotografie în aplicație, care este utilizată de peste 600 de agenții de aplicare a legii, Clearview AI scanează asemănari din catalogul său de miliarde de fotografii pe care le-a colectat de pe site-urile de socializare, de obicei încălcând termenii de folosire ale site-urilor respective.Apoi arată rezultatele pentru cine a făcut căutarea.

Clearview nu a împărtășit ce agenții de aplicare a legii au folosit instrumentul său. În plus față de sutele de agenții de aplicare a legii, compania și-a acordat licențe software pentru companii private, a raportat publicația The Times. Dar, conform raportului, atât agențiile locale, cât și cele naționale de aplicare a legii au confirmat că au folosit software-ul pentru a ajuta la rezolvarea infracțiunilor de la furturi, până la crime. Agențiile de aplicare a legii au spus că nu au prea multe cunoștințe despre cine a dezvoltat Clearview AI sau despre cum funcționează software-ul, potrivit raportului.

Facebook spune că investighează Clearview AI după raportul publicat în The Times.

Fondatorii aplicației ar fi început să comercializeze serviciul către agențiile de aplicare a legii la prețul de 2.000 de dolari, a spus The Times. Conform informațiilor, fondatorii s-au bazat pe foștii și actualii oficiali republicani pentru a se apropia de agențiile de aplicare a legii cu privire la utilizarea serviciului cu prețuri mici sau, în unele cazuri, la un proces gratuit al software-ului.

Când a fost analizat de The Times, codul de bază din aplicație a dezvăluit, de asemenea, software-ul a fost proiectat să funcționeze cu tehnologia de realitate augmentată, ceea ce înseamnă că cineva care poartă ochelari de protecție sau ochelari speciali ar putea utiliza Clearview AI pentru a determina instantaneu detalii, inclusiv identitatea și adresa unei persoane. Ton-That a declarat pentru The Times că a inționat să dezvolte tehnologia realității augmentate ca și prototip, dar nu avea de gând să o facă public.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru Business Insider că compania investigheză Clearview AI în urma raportului.

„Răspândirea informațiilor pe Facebook sau adăugarea acestora într-un director sunt interzise de politicile noastre, de aceea examinăm pretențiile cu privire la această companie și vom lua măsurile adecvate dacă descoperim că ne încalcă regulile”, a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt al Facebook nu face comentarii cu privire la investiția lui Thiel în startup, deși a indicat Business Insider către o declarație dată către The Times.

“În 2017, Peter a acordat unui tânăr talentat 200.000 de dolari, care doi ani mai târziu au fost convertiți în capital propriu în Clearview AI”, a spus Jeremiah Hall, purtătorul de cuvânt al lui Thiel, pentru The Times. “Aceasta a fost singura contribuție a lui Peter; nu este implicat în companie.”

Potrivit purtătorilor de cuvânt pentru alte platforme de socializare, utilizate de Clearview AI, cum ar fi Twitter, YouTube, Instagram și Venmo, au confirmat pentru The Times că această colectare de imagini de pe site-urile sale a încălcat politicile companiei. Twitter a făcut un pas mai departe, spunând că era împotriva politicii de a utiliza imagini de pe platforma sa pentru recunoașterea facială.

Când The Times a cerut unei agenții de aplicare a legii să încarce în aplicație o fotografie a unuia dintre reporteri prin intermediul software-ului, reprezentanții Clearview, care au ignorat anterior solicitările de informații, au contactat agențiile de aplicare a legii pentru a întreba dacă au vorbit cu mass-media.

The Times a concluzionat că poza reporterului Kashmir Hill exista deja în baza de date, și Clearview AI ar fi putut vedea ce au căutat forțele de ordine și când au realizat căutările respective în legătura cu reporterul.

Îngrijorările legate de tehnologia de recunoaștere a feței s-au concentrat mult timp în problemele de confidențialitate și pretențiile de prejudecăți rasiale în această tehnologie. În decembrie 2019, un studiu lansat de Institutul Național de Standarde și Tehnologie a descoperit că tehnologia de recunoaștere facială a avut o prejudecată rasială, de obicei având o perioadă mai dificilă de identificare a persoanelor care nu sunt albe și a femeilor.

Miercuri, Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, un democrat din New York, și-a exprimat temerile față de tehnologia de recunoaștere a feței în cadrul unei reuniuni a Comitetului de supraveghere și reformă a casei.

“Este vorba despre unele lucruri din Black Mirror din viața reală pe care le vedem aici”, a spus Ocasio-Cortez, cu referire la succesul serial britanic Netflix care se dezvoltă adesea în aspectele distopice ale tehnologiei.

Alexandria Ocasio-Cortez în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii financiare a Camerei în octombrie 2019.

În ciuda îngrijorărilor cu privire la această tehnologie, agențiile de aplicare a legii din SUA ar fi adoptat o astfel de tehnologie controversată, deși utilizarea nu este adesea mediatizată datorită naturii investigațiilor poliției, a raportat anterior Business Insider.

Dar, pe lângă riscurile și controverse tipice asociate utilizării tehnologiilor de recunoaștere facială, Clearview AI prezintă noi riscuri, deoarece imaginile potențial sensibile sunt împărtășite de forțele de ordine cu ajutorul acestui software, cu puține cunoștințe despre modul în care compania își gestionează datele.

După cum a menționat The Times, agențiile de poliție au acces la tehnologia de recunoaștere facială de zeci de ani, deși instrumente precum Clearview AI nu limitează căutările la bazele de date guvernamentale, ceea ce a fost mult timp o limitare pentru software-ul de recunoaștere facială a legii.

Clearview AI a spus că software-ul său este eficient aproximativ 75% din cazuri, deși, după cum a remarcat The Times, este imposibil să se stabilească câte rezultate false oferă serviciul, întrucât nu a fost testat de către o terță parte.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button