X

SUA: Biserici transformate în moschei sau temple budiste

Sursa foto: cnn. com

 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În ultimele decenii, bisericile vacante și părăsite au devenit o vedere familiară în orașele americane.

În unele cazuri, o congregație – să zicem, o eparhie catolică – vinde biserica dezvoltatorilor, care apoi le vor transforma în apartamente , birouri, galerii de artă , muzee , fabrici de bere sau spații de spectacol .

Dar ce se întâmplă cu bisericile din zone care sunt mai puțin atractive pentru dezvoltatori care doresc să obțină un profit?

În Buffalo, New York, două “biserici” romano-catolice goale au fost recent transformate – nu în apartamente sau birouri, ci în alte lăcașuri de cult. Unul a devenit o moschee islamică, celălalt un templu budist.

Buffalo a fost mult timp un portal de imigranți . Din 1850 până în 1900, populația orașului a crescut cu peste 700%. În 1892, peste o treime din rezidenții Buffalo erau născuți în afara SUA. Polonezii, germanii și italienii s-au stabilit în oraș, ceea ce a dus la un val de construcție de biserici. În anii 1930, afro-americanii au început să migreze din sudul SUA în partea de est a orașului. Însă până în 2010, populația orașului se diminuase la puțin peste 260.000 de oameni – mai puțin de jumătate din ceea ce era în 1950.

Conform Sondajului Comunității Americane din 2015, aceste cartiere sunt acum predominant afro-americane. Dar au devenit, de asemenea, casă pentru imigranți din Asia de Sud, alături de refugiați relocați din Vietnam, Africa Centrală și Irak.

În timpul evenimentelor de curățare a comunității sau a plantațiilor de flori, nu este neobișnuit să vezi membrii Templului Beth Zion, “Bisericii” Presbiteriene Westminster și a moscheii Masjid Nu’Man care lucrează cot la cot .

Imaginea din stânga este o vedere interioară nedatată a “Bisericii” Romano-Catolice a Reginei Pacii. În dreapta este astăzi o vedere interioară a Jami Masjid, moschee.

 

De la stânga la dreapta: o vedere interioară a fostei “biserici” romano-catolice Sf. Agnes din 1934; o fotografie din 1986, care arată simplificări semnificative în ornamentarea interioară; și templul budist de azi

 

O privire mai atentă asupra conversiei de credință

În 1453 , Hagia Sophia din Istanbul a trecut de la o biserică creștină la o moschee.

Același tip de conversii au avut loc și în partea laterală est a Buffalo. Multe “biserici” foste catolice au fost transformate de-a lungul anilor în alte culturi – baptiste, metodiste africane episcopale și evanghelice – pentru a găzdui comunitatea afro-americană a zonei.

Însă mai multe foste biserici creștine din East Side Buffalo servesc și ca locașuri de cult pentru alte religii. Două moschei, Bait Ul Mamur Inc. Masjid și Masjid Zakariya, obișnuiau să fie “Biserica” Romano-Catolică Sfântul Joachim și , respectiv, Sfânta Maică a Rozariului , “Biserica” Națională Catolică Poloneză .

Și alte două biserici anterior vacante pe care eparhia catolică se lupta să le vândă au fost în cele din urmă vândute. Una, Regina Pacii, “Biserica” Romano-Catolică , a fost transformată într-o moschee, Jami Masjid. O altă “biserică” romano-catolică Saint Agnes a devenit un templu, Asociația Buddhistă Internațională Sangha Bhiksu.

În islam, de exemplu, există o îngrijorarea în privința idolatriei . Așa că cei implicați cu Jami Masjid au îndepărtat vitralii, statui și iconografie, împreună cu altarul și cruci. Voluntarii au pictat peste picturile bisericești și au mocheat întregul etaj, astfel încât musulmanii să se poată ruga pe podea, după obiceiul islamic.

Templul budist, pe de altă parte, a adus foarte puține schimbări în interior, în afară de a îndepărta Crucea și altarul. Preotul, Bhiksu Thich Minh Chanh, a înlocuit statuia cu mari statui ale lui Buddha.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. 1) Parintele Cleopa a fost intrebat de un preot:
    – Ce sa facem ca sa aducem oamenii la biserica ?
    Raspunsul a venit prompt:
    – Pe oameni nu-i aduceti voi la biserica ci Dumnezeu !

    2) Printul Charles a vizitat in repetate randuri Sfantul Munte, unde a discutat cu arh Efrem de la Vatoped. Confruntat cu abandonarea ‘bisericilor’ anglicane de catre ‘credinciosi’, printul a cerut sfat de la staret. Acesta i-a raspiuns:
    – Credinciosii sunt tinuti in Biserica de catre Duhul Sfant. In ‘bisericile’ voatre, neavand Duh Sfant nu aveti cum sa-i tineti pe credinciosi, iar fenomenul de secularizare va continua.
    VOI NU AVETI CE SA LE DATI ‘CREDINCIOSILOR’.

    1) 2) sunt citate aprox din memorie.
    2) se gaseste in cartea Cuvand din Sf Munte, Alba Iulia, aparuta dupa vizita in Romania, din 2000.

    https://www.librariabizantina.ro/cuvant-din-sfantul-munte.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button