România – gândacul Europei?

Author:

Image result for gandac autostrada

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cel mai mare proiect de infrastructură al României în acest moment, Autostrada Pitești – Sibiu (122 km), riscă să piardă finanțarea europeană. Comisia Europeană a trimis României o scrisoare în care atrage atenția că autostrada traversează zone protejate și că autoritățile de la București nu au prezentat măsuri convingătoare pentru conservarea ariilor protejate. Este dat exemplu un gândac.

Comisia Europeană afirmă că autostrada va avea un „impact substanțial” asupra speciei de gândac „morimus funereus”, din zona Cozia. Numit și ”gândacul croitor al stejarului”, acest gândac are mărimea de 20-35 mm, culoare neagră, elitrele cenușii cu două pete mari negre, transversale, aspect catifelat și trăiește în majoritatea statelor europene.

Comisia Europeană scrie negru pe alb că în cazul în care România nu aduce garanții că autostrada nu va afecta zonele de mediu, atunci finanțarea autostrăzii din fonduri UE poate fi blocată.

Potrivit Ministerului Transporturilor, Comisia Europeană va primi clarificările privind autostrada Sibiu – Pitești în timpul solicitat, astfel încât cererea de finanțare să își urmeze parcursul normal.

Surse politice au declarat că în afara problemelor tehnice și de mediu, la mijloc ar putea să fie și un calcul politic mai larg:

Nou-instalata Comisie Europeană în frunte cu Ursula von der Leyen vrea să se rupă de înaintașii ei (Comisia Jean-Claude Juncker) și să arate că poate să aducă un suflu nou. Ca să facă asta are nevoie de o „lovitură de imagine” pe plan european, unde sunt tot mai multe probleme legate de cheltuirea fondurilor europene (din acest motiv se dorește și înființarea Parchetului European, structura care va investiga fraudele cu fonduri UE).

Oprirea finanțării europene pentru o autostradă exact în țara din care provine Comisarul European pe Transporturi (Adina Vălean) ar reprezenta un semnal politic care va avea un impact maxim în rândul celorlalte state și care ar transmite mesajul de forță și schimbare dorit de noua Comisie European, spun surse politice.

Comisia Europeană ar putea astfel să facă din România un exemplu de „Așa nu!” pentru celelalte state europene.

Rămâne de văzut dacă România a tras sau nu a tras paiul scurt la Bruxelles.

12 thoughts on “România – gândacul Europei?”

  1. Croitorul traieste in toate padurile de foioase din Romania. E o specie protejata dar nicidecum pe cale de disparitie.

    Noi ar trebui sa ne facem autostrazi cu banii de pe gaz-petrokul din MAREA Neagra.

    Bani sunt la buget.

    Trebuie doar reduse bugetele de la serviciile speciale si putem face 100 de km de autostrada in fiecare an.

  2. Sa-l punem pe piedestal(gîndacul),poate îl venerează ăștia din . -U-E și ne dau bani de autostradă.Nenorociții le-a plăcut să ajungă cerșetorii europei….o să dansăm toți pe muzica lor.Moarte Tiranului(NC),așa s-a terminat viitorul României!!!

  3. Măcar de – am fi un scarabeu din ala(scarabeul sacru-întâmplător?!) care-și împinge singur bila de bălegar și, e uimitor! cum cade de multe ori și o ia de la capăt, continuându-și drumul!

    1. De la latinescul scarabeus se pare că provine românescul cărăbuș, a propos. Poate ar trebui să folosim termenul de cărăbuș, în locul celui neologic de scarabeu, mai ales dacă ambele provin din același termin latinesc.

  4. Oameni buni, , nu se doreste sa se lege vechiul regat cu Ardealul prin autostrazi. Asta e doar un pretext. Ce e asa de greu de inteles??? RO EXIT!!!

  5. Dar sa se defriseze printre ultimele paduri ale Europei de ce nu se opun? Sunt penibili cu scarboseniile lor de gandaci. Trimiteti-le toti gandacii de bucatarie din Romania, sa-i saturam

    1. Gândacii de bucătărie sunt specii invazive din Africa, venite pe cargo-urile de marfă. Gândacul invocat în comunicat este european și nativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X