Suedia obligă prin lege băncile să dețină și să ofere clienților bani lichizi

Author:

O societate fără bani rămâne o utopie. Suedia, denumită și țara fără cash, obligă bancile să dețină și să ofere clienților bani lichizi

Suedia a reușit în ultimii ani ceea ce nu a reușit nicio altă țară din lume, și anume să folosească din ce în ce mai puțini bani lichizi.
Astfel, în 2019, suedezii au retras de la bancomate doar în jur de 4 miliarde de euro (echivalent în coroane suedeze), sumă în descreștere cu 10 procente față de anul anterior.
De asemenea, în 2018, banii în circulație sub formă de cash în Suedia reprezintau doar 1,2 procente din PIB-ul țării – cel mai scăzut nivel din lume, scrie The Local.
Paradoxal, Suedia a fost prima țară din Europa care a introdus în circulație bancnotele, în 1661. Acum aproape că nu le mai folosește.
Dar autoritățile de la Stockholm consideră că o societate fără bani lichizi este încă o utopie, iar lipsa cashului este o problemă nu numai pentru străinii care vin în țară, dar și pentru cetățenii cu dizabilități mentale, cei în vârstă sau pentru cei care locuiesc în zonele rurale. În prezent, peste 300.000 de suedezi trebuie să străbată mai mult de 20 de kilometri distanță de casă pentru a găsi un bancomat.
Autoritățile din Suedia atrag atenția, totodată, că o societate fără bani cash ar fi paralizată în cazul unui dezastru natural sau al unei invazii și nu este nevoie decât să cadă internetul sau electricitatea pentru ca întregul sistem financiar al țării să intre în colaps.
În consecință, parlamentul de la Stockholm a votat o lege, care obligă instituțiile financiare să dețină și ofere clienților bani lichizi.
“Din nefericire, băncile continuă să reducă deținerile și serviciile în bani lichizi, mai ales în zonele cu populație puțină. Acestă lege obligă băncile să ofere clienților cash pe tot teritoriul țării”, declara ministrul Finanțelor, Per Bolund, anul trecut.
Astfel, băncile sunt obligate, prin lege, să aibă depozite de peste 70 de miliarde de coroane suedeze cash, iar cele care nu respectă legea vor fi amendate.
Dar chiar și așa, Suedia rămâne o țară în care banii lichizi sunt o raritate, iar numărul în creștere de magazine, restaurante și cafenele care nu mai primesc cash sunt o provocare pentru nostalgicii care mai vor să folosească monede și bancnote.
Björn Eriksson, care conduce un grup de lobby în favoarea folosirii banilor lichizi, spune că obligațiile impuse băncilor sunt doar o bătălie care a fost câștigată.
Este o victorie parțială dacă nu va fi urmată de impunerea acelorași reguli și în industria de retail, care să fie obligată să primească bani cash”, a spus Eriksson.
Atunci când parlamentarii au discutat noua lege, au fost luate în calcul la obligativitatea de a primi bani lichizi și supermarketurile, farmaciile, stațiile de benzină sau furnizorii de servicii medicale – care, toate, sunt servicii esențiale în cazul unui dezastru -, însă în final au fost exceptate.

One thought on “Suedia obligă prin lege băncile să dețină și să ofere clienților bani lichizi”

  1. La noi Banca Transilvania nu mai face operatiuni cu cash dupa ora 16,00. Noi ne-am facut mai catolici decat Papa, mai ales dupa Sinodul talharesc din Creta!
    Se incearca renuntarea la operatiunile cu bani lichizi si deci trecerea mai voita, mai NEVOITA la acceptarea cardurilor. A cui o fi aceasta politica? Sistemul „sa traiasca”, caci a lui este politica aceasta papala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X