X

Întâi la animale, apoi pe fruntea noastră: codul de bare ADN

Foglets | DNA Barcoding

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Codul de bare ADN conferă o metodă rapidă, precisă și standardizată pentru identificarea speciilor utilizând secvențe scurte de ADN. O astfel de metodă de identificare standardizată este utilă pentru catalogarea tuturor speciilor de pe Pământ, îndeosebi luând în vedere cât de ieftină și răspândită este tehnologia de secvențiere ADN. Sunt multe țări în Asia cu resurse de biodiversitate numeroase ce trebuie catalogate și înregistrate în baze de date.

Codul de bare ADN ajută cercetătorii să înțeleagă relațiile evoluționare și genetice asamblând date moleculare, morfologice și distribuționale. Identificarea prin codul de bare ADN se realizează prin colectarea unei secvențe scurte de ADN dintr-un fragment standard al genomului (de exemplu fragmentul cu baza 650 de la capătul de gradul 5 al genei mitocondriale citocromului c oxidase I (COI) de la specia animală) de la specimenul aflat sub investigație. Codul de bare secvențial provenind de la fiecare specimen necunoscut este apoi comparat cu o bibliotecă de referință a codurilor de bare secvențiale derivate de la indivizi cu identități cunoscute.

Identificarea corectă a speciilor de animale depinde de disponibilitatea datelor secvențiale de referință, ce sunt la momentul actual stocate în numeroase biblioteci publice, incluzând GenBank, BOLD, Medicinal Materials DNA Barcode Database (MMDBD), International Nucleotide Sequence Database Collaboration (INSDC), și Barcode Index Number System (BIN). Aceste baze de date conțin o varietate de secvențe alocate taxonilor corespunzători, ce este util pentru analiza comparativă a variațiilor secvențiale. De exemlu, GenBank, o bază de date frecvent utilizată în studierea codurilor de bare, a inclus peste o terabază de date secvențiale cu o acoperire largă a taxonilor. Baza de date BOLD a colectat deja peste 2 milioane de secvențe COI de la aproximativ 170.000 de specii, iar INSDC a înregistrat informații ample de secvențe Cytb și ITS. În plus, MMDBD se axează pe plante medicinale și animale (peste 1.700 de specii) listate în Farmacopeea Chineză, Farmacopeea Herbală Americană și alte surse de referință relevante. MMDBD include de asemenea informații secvențiale ale aditivilor și substituenților des întâlniți.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. În România, nici cu ADN-ul recoltat, nu aflii vreodată al cui a fost ! D-apăi cu un Cod de bare ! Poate peste 100 de ani, dar eu n-am timp să aștept !!!

  2. Domnul și Maica Domnului să ne stea alături și să ne ajute să fim creștini până la capăt. Lucrurile acestea vor veni, dacă așa stau scrise, deși speram că nu încă… Dumnezeu le știe mai bine pe toate. Treaba noastră e să-L rugăm pe Dumnezeu să ne întărească in credință și să ne miluiască. De restul, are grijă tot El.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button