ACTUALIZARE:
VIDEO explicit: Momentul în care maşina generalului iranian Qassem Soleimani este lovită de racheta americană
″Iranul nu a câştigat vreodată un război, dar niciodată nu a pierdut o negociere″, a scris vineri pe Twitter preşedintele american Donald Trump, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.
Este prima reacție oficială a președintelui american după ce aviaţia SUA l-a ucis la ordinul său pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un raid asupra aeroportului din Bagdad.
După 45 de minute de la această postare, președintele american a adăugat, tot pe contul său de twitter, că “generalul Qassen Soleimani a ucis sau a rănit grav mii de americani, pe parcursul unei mari perioade de timp și plănuia să ucidă mult mai mulți, dar a fost prins!”.
“El a fost direct și indirect responsabil de moartea a milioane de persoane, inclusiv numărul mare de protestatari uciși recent în Iran. În timp ce Iranul nu va fi capabil să recunoască acest lucru, Soleimani era atât urât cât și temut în propria țară. Ei nu sunt nici pe departe atât de întristați pe cât lasă să se creadă liderii în exterior. El trebuia lichidat de acum mulți ani”, a adăugat liderul de la Washington.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qassem Soleimani, în noaptea de joi spre vineri în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, informează AFP.
Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis.”La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 3, 2020
„Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene”, se arată în comunicat, în care se adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.
Pentagonul a mai precizat că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a aprobat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.
Iranul a promis imediat că va „răzbuna” moartea lui.
Solicitată anterior de AFP, Casa Albă nu a reacţionat la ştirea care anunţa moartea lui Qassem Soleimani, într-un raid atribuit SUA.
Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene din Irak, a informat vineri că numărul doi al coaliţiei, Abou Mehdi al-Mouhandis, precum şi generalul iranian Qassem Soleimani au fost ucişi „într-un raid american”.
Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene a confirmat moartea generalului Soleimani.
”Gardienii Revoluţiei anunţă că gloriosul comandant al islamului, Haj Qassem Soleimani, la sfârşitul unei vieţi de slujire, a murit ca martir într-un atac al Americii asupra aeroportului din Bagdad”, conform unei declaraţii citite la televiziunea de stat iraniană.
Qassem Soleimani, şeful Forţei Qods al Gărzilor Revoluţionare însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului, a exercitat, în special începând din 2018, o influenţă cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak. Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi.
Preţul petrolului a crescut vineri la bursele electronice din Asia în urma anunţului decesului generalului iranian.
Rusia a atenţionat vineri împotriva consecinţelor uciderii ţintite, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac american „hazardat” ce va fi urmat de „amplificarea tensiunilor în regiune”, informează Reuters şi AFP.
„Asasinarea lui Soleimani (…) constituie o mişcare riscantă ce va duce la amplificarea tensiunilor în regiune”, a subliniat Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, citat de TASS şi RIA Novosti. „Soleimani servea fidel interesele Iranului. Prezentăm sincerele noastre condoleanţe poporului iranian”, a adăugat ministerul rus.
Exacerbarea tensiunilor între SUA şi Iran în Irak se înscrie în cadrul conflictului tot mai mare dintre cei doi inamici asupra programului nuclear iranian, după retragerea unilaterală a SUA, în mai 2018, din acordul internaţional încheiat în urmă cu trei ani între Teheran şi cele cinci mari puteri mondiale.
China, Iranul şi Rusia au desfăşurat săptămâna trecută exerciţii navale comune în Oceanul Indian şi Golful Oman, iar ministrul de externe iranian s-a deplasat la Beijing la începutul acestei săptămâni.
China face apel la “calm şi reţinere”
China şi-a exprimat vineri îngrijorarea şi a făcut apel la calm după ce un raid întreprins de Washington în Irak a curmat viaţa mai multor persoane, printre care a generalului irakian Qassem Soleimani, omul-cheie al influenţei iraniene în Orientul Mijlociu (OM), informează agenţiile de presă internaţionale.
China este una dintre ţările semnatare ale acordului asupra programului nuclear iranian din care SUA-au retras unilateral şi unul dintre principalii importatori de ţiţei iranian.
“Le cerem în mod imperios tuturor părţilor implicate, în special SUA, să-şi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.
Începe RĂZBOIUL? Cetățenii americani sunt sfătuiți să plece imediat din Irak!
Ambasada americană la Bagdad, atacată marţi de manifestanţi pro-Iran, le-a cerut cetăţenilor săi „să părăsească imediat” Irakul, la câteva ore după asasinarea influentului general iranian Qassem Soleimani într-un raid american, informează AFP şi Reuters.
Ambasada le cere americanilor din Irak să plece „cu avionul imediat ce aceasta va fi posibil”, în condiţiile în care raidul a avut loc în incinta aceluiaşi aeroport din Bagdad, „sau spre alte ţări pe cale terestră”.
Principalele posturi de frontieră ale Irakului duc spre Iran şi Siria, aceasta din urmă aflată în război, iar alte câteva puncte de trecere duc spre Arabia Saudită şi Turcia.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Nu înțeleg de ce atîta ură, crime și distrugere spirituală și materială. Cum mai poate Bunul Dumnezeu să ne accepte. Dar ce e scris trebuie să se îndeplinească. Asa ca ” faca-se voia a Doamne, slavi și prea mărit fie numele tău acum și pururea si in vecii vecilor. Amin”.
Razboiul a devenit prea costisitor…americanii nu-si pot permite un razboi de gherila in Iran, care de altfel este o tara mare…de aceea vor fi probabil cateva ciocniri sporadice…armata iraniana este depasita tehnologic din cauza embargoului…astfel incat ea n-a mai putut cumpara armament modern…ceea ce este ingrijorator este modul in care va reactiona Rusia si China…
Daca Iranul nu va avea o sustinere ferma din partea Rusiei sau/si a Chinei,nu va indrazni sa se ia la tranta cu America decat local
Ce cauta amerlocii in irak? Dar in afganistan, dar in siria, dar in pakistan, dar in coreea, dar in ucraina, dar in serbia?…. si in multe alte locuri….CE CAUTA ???
ce cauta, daca nu jaf si hotie, provocare si violenta, moarte si sange…ce cauta ???
Ce cauta, daca nu CONTROLUL total si global al popoarelor si resurselor lumii ? Ce cauta ???
De ce nu lasa popoarele in pace ? De ce le provoaca? De ce impun „democracy” cu forta peste tot in lume ?
Iata intrebari la care spalatii pe creier cu „valori” occidentale nu vor gasi niciodata raspunsul REAL decat atunci cand va fi prea tarziu !
Definitia amerlocilor=lighioane fara identitate subordonate evreilor