X

Au fost printați primii “mini-ficați” umani funcționali

Încă un pas spre depășirea dependenței asupra organelor donate în număr scăzut.

O echipă de cercetători brazilieni au bioprintat cu succes organoizi minusculi ce îndeplinesc toate funcțiile ficatului uman, relatează Agência FAPESP – funcții ce includ asamblarea proteinelor, stocarea vitaminelor și secretarea bilei.

Cercetătorii au cultivat și reprogramat celule stem, iar apoi le-au printat 3D în straturi pentru a forma țesut.

Deși “mini-ficații” îndeplinesc funcțiile ficatului, din nefericire ei nu se compară cu un ficat întreg.

“Mai multe stadii trebuie realizate înainte de a obține un organ complet, dar suntem pe calea cea bună spre rezultate foarte promițătoare”, a declarat Mayana Zatz, una dintre autorii studiului publicat în jurnalul Biofabrication, pentru Agência FAPESP.

Ficații printați nu numai că ar putea încheia dependența asupra organelor donate, ei ar putea fi și mai siguri.

“Încă un avantaj important este probabilitatea de respingere nulă, din moment ce celulele provin de la pacient”, a declarat Zatz.

În loc să se tipărească celule una câte una, echipa a dezvoltat o nouă tehnică ce implică gruparea celulelor în formațiuni, mini-organele tipărite fiind mult mai durabile comparativ cu încercările anterioare de organe printate. Aceste formațiuni de celule sunt apoi amestecate cu o biocerneală asemănătoare hidrogelului și printate într-o structură tridimensională.

Rezultatele sunt, precum au spus, promițătoare.

“În acest stadiu, ele nu constituie încă țesuturi deoarece sunt dispersate, dar precum am arătat în acest studiu, ela deja au capacitatea de a curăța sângele de toxine și de a produce și secreta albumină (o proteină produsă numai de ficat”, a declarat prim-autorul studiului Ernesto Goulart pentru Agência FAPESP.

Cercetătorii se gândesc deja să realizeze mini-ficați la o scară mai mare.

 “Am făcut-o la o scară redusă, dar cu interes și investiții se poate extinde cu ușurință”, a adăugat Goulart.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

4 comentarii

  1. Eu personal nu vad un lucru rau in această realizare; d.p.d.v. medical totusi înlocuiește transplantul!
   Dacă de exemplu mie imi ia celule stem si mi le transformă in ficat, mai mult, fiind celulele propriului meu organism acestea nu sunt respinse, atunci chiar că nu văd niciun rau in asta. Fără nanocipuri, fără transplant!

   1. Toata aceasta tehnica incepind cu descoperirea curentului electric sint inventii IMPLEMENTATE de diavol in mintile oamenilor de stiinta posedati la propriu de diavol.
    Toata comoditatea de care beneficiaza omenirea incepind cu curentul electric este menita a ajunge la anularea libetului arbitru, urmarita pas cu pas de diavol de mii de ani si in mod rapid o data cu implementarea curentului electric, imitatie a LUMINII DUMNEZEIESTI, curentul electric si TOT CE DECURGE DIN EL, adica absolut toata tehnologia, automatizarea, cibernetizarea, chimizarea, industria farnaceutica cu otravirea omului, transplantul avind ca scop SINUCIDEREA celui care doneaza organul, pentru ca sufletul nu este iesit din corp NATURAL. OMUL MOARE PRIN DEPOSEDARE DE ORGAN, deci prin liber arbitru.
    Daca vrem sa vedem cum ar fi trebuit sa fim OMENIREA in slujba LUI DUMNEZEU, SMERITA SI BOGATA IN DUMNEZEU,” si toate celelalte vi se vor adauga voua”priviti EXCEPTIONALA EMISIUNE de pe TVR 1,” izolati in romania” ca sa ne dam seama ce inseamna sa FII MIREAN SFINT IN ACEASTA VIATA si ce insemna MINTUIREA.
    BOALA este CONSECINTA PACATULUI!
    Boala trebuie remediata prin SMERENIE SI INTOARCERE LA DUMNEZEU, nu prin TEHNOLOGIA SATANEI, sau cum spun romanii din muntii patriei, prin suferinta DOAMNE, oare tu n-ai suferit destul pentru pacatele noastre?!
    Dar este deja imposibil pentru SAPTE MILIARDE INSI azi , pe care diavolul a spus ca si-a pus deja stanpila.
    Ai lui DUMNEZEU tot diavolul a spus pe canalul lui oficial youtube „CONDOR C” ca mai sint saptesute de mii.
    RUGACIUNEA II SLAVEAZA PE ACESTI OAMENI, si mai putin STIINTA DIAVOLEASCA.

 1. Sunt de acord doar cu parerea lui „G”. Gabriela nu a inteles unde se termina granita dintre om si Dumnezeu. Asa a procedat odinioara si Lucifer.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button