X

Părintele Ioan din Schit Orășeni, înjurat, ameninţat cu moartea și lovit în cap de către un agent al firmei de pază NEI Guard

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sursa Foto: marturisireaortodoxa. ro 

Părintele Ioan Ungureanu din Schit Orășeni a depus ieri o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, în care îl acuză pe unul dintre angajații firmei de pază NEI Guard de loviri și alte violențe la adresa sfinției sale, infracțiune prevăzută de art. 193 NCP, și purtare abuzivă, prevăzută de art. 296 NCP.

Din plângere rezultă că, în după amiaza zilei de 17 decembrie 2019, în jurul orelor 17.30, părintele Ioan Ungureanu s-a deplasat la troița din fața porților care asigură intrarea în curtea casei parohiale a Parohiei Schit Orășeni, cu intenția de a depune o lumânare și a se ruga, lucru pe care îl face zilnic.

Întrucât i s-a interzis prin hotărâre judecătorească accesul în curtea parohiei, pe care a ridicat-o din nimic, împreună cu sătenii, printr-o muncă de 20 de ani, părintele a dorit să aprindă lumânarea respectivă pe terenul din fața troiței, în spațiul public.

Din textul plângerii rezultă că,în timp ce se afla în fața porților închise ale curții parohiale, la distanță de aproximativ un metru, din curte a apărut un angajat al firmei de pază NEI Guard, care l-a insultat grosolan, l-a ameninţat cu moartea, după care l-a lovit violent în cap cu un obiect contondent, provocându-i o leziune în zona ochiului dreptmai exact fractură de os cranio-facial lateral. Lovitura a fost lansată peste poarta de fier închisă, dar puterea şi direcţia acesteia au fost în aşa fel dirijate încât să atingă tâmpla din dreapta a capului victimei.

Părintele Ioan Ungureanu afirmă că sfinția sa făcea repetat rugăciune la troiță, iar acel agent și ceilalți știau acest lucru și nu puteau să aibă temerea că părintele ar încerca să îi agreseze sau să treacă peste gard.

Incidentul a fost văzut de către un credincios aflat în mașina cu care venise preotul, dar şi de celălalt agent de pază şi de o altă persoană, aflați în interiorul curţii. Credinciosul a strigat la gardianul agresor, care a dispărut în curtea parohiei.

Preotul a fost transportat de un sătean la Spitalul Județean din Botoșani, unde i s-a acordat asistență medicală și i s-a făcut un set de analize din care rezultă că a suferit un traumatism cranian destul de sever.

Conform celor declarate în plângerea penală, protocolul spitalicesc impunea ca în asemenea situații să se deplaseze la spital un organ al Poliției, care să ia o declarație în legătură cu cele întâmplate, ceea ce nu s-a întâmplat.

În cursul dimineții zilei de 18 decembrie, părintele a fost la  Institutul de Medicină Legală, de unde și-a scos un certificat medico-legal, care i se va elibera în primele zile ale lunii ianuarie 2020.

Cererea făcută către medicul legist reține faptul că părintele a fost lovit la nivelul tâmplei drepte cu un obiect de lemn. Medicul legist a recomandat, după cum se vede din hârtia scrisă de mână, 21-23 de zile de spitalizare.

Dacă va fi găsit vinovat de faptele de care este acuzat în plângerea penală, angajatul NEI Guard poate executa o pedeapsă de la 6 luni la 5 ani de închisoare sau amendă.

Dacă va fi găsit vinovat și de infracțiunea prevăzută la art. 296, alin. 2 NCP, purtare abuzivă cu lovire, la pedeapsa de mai sus se mai poate adăuga o treime.

Părintele Ioan Ungureanu a făcut o adresă către firma NEI Guard, căreia îi solicită, pe baza unei fotografii a agentului, să îi comunice numele acestuia, în interesul identificării sale în plângerea penală pe care i-a făcut-o.

Dacă plângerea penală va conduce la un proces penal, părintele Ioan Ungureanu are posibilitatea de a se constitui în parte civilă în proces și de a-l chema în judecată pe mitropolitul Teofan, care să devină parte responsabilă civilmente și să răspundă civil, în calitate de comitent (angajator al firmei de pază respective), pentru acțiunile prepusului (angajatului) pe care l-a pus să-i păzească biserica dobândită prin executare silită, dacă se demostrează că fapta săvârșită are legătură cu atribuțiile sau cu scopul funcției încredințate, conform prevederilor art. 1373 alin. 1 din Noul Cod Civil.

Agentul de pază care l-a agresat pe părintele Ioan Ungureanu nu este la prima atitudine necorespunzătoare. În urmă cu câteva zile, când părintele l-a întrebat de ce a fost închisă clopotnița l-a întâmpinat cu un spray în mână, într-o poziție destul de agresivă, după cum reiese din filmarea publicată pe siteul nostru.

Firma NEI Guard a fost adusă să păzească curtea Parohiei Schit Orășeni și persoana preotului Constantin Bolohan, după ce întreaga comunitate a mărturisitorilor antiecumeniști din acest sat a fost evacuată, la data de 2 decembrie 2019, din parohie, prin executare silită.

Firma este angajată de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei pe perioadă îndelungată. Mitropolia este o instituție de utilitate publică ce funcționează din fonduri de la bugetul statutului, din bani produși din activitățile proprii și din donații, scutite toate de impozite la stat.

În acest moment, credincioșii ortodocși ai Parohiei Schit Orășeni sunt ținuți departe de biserica lor de o firmă de pază plătită și din banii lor de impozite, angajată de Mitropolia Moldovei, care nu contribuie cu nimic la bugetul de stat.

Credincioşii creştin ortodocşi din sat sunt decişi să trimită o scrisoare deschisă Mitropolitului Teofan, dar şi Patriarhului României, în care să ceară explicaţii legale, dar şi morale cu privire la acest incident care scandalizează peste măsură toate zona și, pe măsură ce se va afla, întregul judeţ Botoşani, prin brutalitatea şi îndrăzneala sa.

Rugat să comenteze incidentul, părintele Ioan Ungureanu a afirmat, cu durere, că se pare că mitropolitul Teofan, care îi trimitea în fiecare an înainte de Crăciun Pastorala sa de Crăciun, de data aceasta i-a trimis, prin angajaţii înaltpreasfinției sale, un par în cap.

După ce l-au lovit şi târât pe jos la spargerea bisericii de acum doi ani (având leziuni pentru 3 zile de spitalizare), l-au evacuat abuziv în plină iarnă şi i-au pus viaţa în pericol printr-o lovitură care putea fi fatală (care aduce de această dată 23 de zile de spitalizare), părintele şi comunitatea întreagă se întreabă: Ce mai urmează a întreprinde dragostea” pe care o poartă păstoriţilor săi Mitropolitul Moldovei? Să înceapă persecutarea tuturor creştinilor ortodocşi care nu îmbrăţişează erezia ecumenistă, al cărei exponent este înaltpreasfinția sa în Moldova? Acesta să fie imboldul ascultării pe care ar trebui să o dea, în concepţia înaltpreasfinţiei sale, oricare suflet care vrea să se mântuiască în Hristos Iisus ?!

 

Autor articol Mihai-Silviu Chirilă, preluat de pe https://www.marturisireaortodoxa.ro/

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

18 comentarii

 1. Doamne, Iisuse Hristoase, întărește-l pe Părintele Ioan Ungureanu! Mângâie-l și pune-i Tu alifie cerească pe rănile trupului și pe cele ale sufletului!

  Doamne, Iisuse Hristoase, ai milă de de noi și de ierarhii noștri și ajută-i să facă doar voia Ta! Dă-le cuget curat și frică de Tine și fă-i apărători ai credinței strămoșești!

  Orice faptă necugetată, orice decizie luată după mintea omenească și nu după voia lui Dumnezeu aduce tulburare peste tulburare.

  Atât de ușor putem cădea cu toții! Iată cum rangul arhieresc l-a orbit pe mitropolitul Teofan, iar șerpii patimilor nu-l lasă să ia decizii corecte! Dacă se numea Dioclețian și se întâmpla așa ceva în primele veacuri creștine, îi înțelegeam, parțial, atitudinea. Un păgân apără păgânismul. Dar mitropolitul Teofan ce apără prin atitudinea lui? Rămân crucită de ceea ce citesc. Mitropolit ortodox cu jandarmi!!! Preot ortodox lovit de jandarmi pentru a proteja ecumenismul!!! Prea multă sminteală! Se răsucește în mormânt Ștefan cel Mare și Sfânt!

  1. Era vorba despre un agent de paza, nu despre jandarmi. Limba romana nu este destul de clara pentru tine? Indiferent cum ar fi ierarhul lui Ioan Ungureanu, era dator sa faca ascultare! Arsenie Boca era infinit mai mare decat Ioan Ungurean, dar a facut ascultare si nu a mai slujit din mnomentul in care i s-a cerut asta. Iata cum sunt cei cu adevarat duhovnicesti!

    1. Nu vorbeam cu tine, postacule! Nu este de nivelul unui postac sa-si dea cu parerea daca un mitropolit este sau nu demonizat, mai bine vezi sa nu fii tu!

 2. Mitropolitul ăsta este demonizat cu totul. Vrea să ajungă și patriarh. Rușinos pentru ortodoxia românească că are asemenea arhierei. Caută iadul cu lumânarea.

 3. Pseudo preotul ungureanu să nu mai fie provocator..sa stea liniștit în banca lui..de ce o caută cu lumânarea???

 4. Dupa parerea mea, parintele procedeaza intr-un duh lumesc si nu in duhul Evangheliei. Daca se considera prigonit, ar fi trebuit sa accepte sa fie prigonit pana la capat, adica sa nu intreprinda nici o actiune penala impotriva celui care l-a agresat, ci sa-l ierte, sa se roage pentru vrajmasul sau si sa intoarca si celalalt obraz. Părintele in schimb ii da o palma (metaforic vorbind) agentului de paza, sub forma amenintarii cu inchisoarea. Cum ar fi fost ca după invierea Sa, Hristos sa se infatiseze in fata Cezarului si sa ceara ca toti cei care L-au condamnat pe nedrept sa fie pedepsiti cu moartea? Hristos in schimb i-a iertat pe toti. Cati mucenici si marturisitori au suportat chinuri de nedescris cu bucurie pentru ca sufera si mor pentru Hristos? Mai potrivit era ca parintele sa se duca la respectivul paznic, sa-i intinda mana si sa-i spuna ca-l iarta, poate chiar sa-i duca un dar cu ocazia Nasterii Domnului pentru el si familia sa. Atunci poate ca paznicul si-ar fi recunoscut greseala si s-ar fi pocait, iar parintele ar fi dat un adevarat exemplu de marturisire. Poate ca mesajul acesta va ajunge si la el si ii va deschide ochii.
  Doamne ajuta!
  Hristos Se naste, slaviti-L!

 5. Teofan i-a apostrofat pe „mai marii țării”, care trebuie „să de ascultare glasului poporului” și „să organizeze (…) acel referendum pentru ocrotirea familiei”. „Să nu fie nimeni de aici de faţă care să lipsească, Doamne fereşte, la un asemenea eveniment”, le-a spus mitropolitul Teofan credincioșilor din Botoșani veniți la slujba sa, adăugând că ar fi bine ca fiecare dintre cei prezenți să mai aducă cel puţin câte 50 de persoane, „ca să se vadă care este, în cele din urmă, dorinţa oamenilor de bine din ţara aceasta”.
  https://moldova.europalibera.org/a/rom%C3%A2nia-interesele-mitropolitului-%C8%99i-chestiunea-familiei-sabina-fati/29189844.html
  IPS Teofan s-a calugarit ca sa scape de insuratoare
  A fost pus sa aleaga intre a da spaga si a se insura cu nepoata popii din sat ca sa ajunga paroh in comuna natala. Pentru ca era sarac si pentru ca iubea o alta fata, a ales a treia cale, calugaria.
  Ca alinare pentru mama sa, Teofana, ce si-ar fi dorit sa se faleasca cu el ca preot in sat, Mitel si-a luat numele de calugarie dupa al ei. Nicicum nu s-a impacat insa cu pierderea. Caci calea lui Teofan au luat-o apoi si trei din surorile sale. Numai una nu a facut inca pasul.
  „Mitele, tu sa te faci preot, ca mine“, i-ar fi zis la scoala invatatorul Petru Georgescu, care fusese inainte preot. Acesta e cel care l-a dus la Craiova, in 1974, la seminarul unde pe atunci se bateau 18 pe loc.
  „Mi-l aduc aminte ca l-au adus parintele Georgescu si cu matusa sa dinspre mama, Gabriela Catana, care era calugarita la Manastirea Dintr-un Lemn, din Vilcea.
  Era saracut si pipernicit si avea un mers ciudat, «azi si miine»“, spune preotul Ion Oprescu, parohul din Nucsoara, localitate invecinata cu Corbi, cu doi ani mai mare decit Teofan si fost coleg de seminar si de facultate cu acesta.
  Preotul Victor Sturzeanu, parohul din Corbi, e considerat un fel de ucenic al IPS Teofan, alaturi de care a slujit aproape de fiecare data cind mitropolitul a ajuns in Corbi. Unii se mira ca ditai mitropolitul vine fara prea mult fast si slujeste in biserica de tara.
  https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1039666-ips-teofan-calugarit-scape-insuratoare.htm

  Postacii de serviciu sa ia o pauza si sa tina oleaca de post la latrat catre IPS Teofan!

   1. Slujba de sfinţire a pistei aeroportului din Iasi nu a fost o liturghie si nu a avut loc intr-o biserica, iar la la sinagoga mare din Iași nu s-a oficiat o slujba religioasa in comun, asa ca acestea nu pot fi considerate acte de ecumenism.

    1. Oarecine,

     Erezia roade fara a fi fatise.

     Eeticii lucreaza disimulat, si nu sunt transanti fata de adevar.

     Oare Hristos, al carui depozitar este episcopul, facea sarituri-slalom-ocolisuri? Sau i-a numit morminte varuite si Sinagoga satane? Unde e asemanarea ierarhului fata de Hristos.?

     Oare e ortodox sa faci “dribling – duhovnicesc” , ca e slujba ca nu e slujba. ,?Fostul-mitropolit al Banatului, Corneanu, crezi ca s-a pastrat ortodox ca nu era in straie arhieresti dar sa impartasit si nu a slujit, ci a participat si finalmente s-a “impartasit” cu papistasii?

     Iertare dar etezia porneste din cuget. Si dumneata cauti indteptiri ereziei, “ca fost ca n-a fost”.

     Mireanul ortodox cu atat mai mult episcopul nu are ce cauta in nici o relatie duhovniceasca cu ereticii “punct”. In afara de scopul mustrarii ereticilor si a ghidarii lor spre adevar.

     Sa fi sanatos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button