X

Arhiepiscop de la Vatican: cei care spun că Iuda este în iad sunt „eretici”, iar preoții pot „acompania” sinucideri asistate

Sursa Foto: lifesitenews. com

 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Într-o declarație dificil de reconciliat cu Scriptura și Tradiția, arhiepiscopul Vincenzo Paglia, președintele Academiei Pontificale pentru Viață, a susținut în numele Bisericii Catolice că oricine spune că Iuda Iscariotul este în iad este un eretic.

Într-o declarație și mai deranjantă, arhiepiscopul italian a afirmat, de asemenea, că un preot poate rămâne în mod legitim la patul cuiva care se sinucide asistat pentru “a îl ține de mâna” și să-l „însoțească”.

Comentariile arhiepiscopului Paglia au venit pe 10 decembrie, în prezentarea Simpozionului internațional de religie și etică medicală multi-credință  : Îngrijirea paliativă și sănătatea mintală a bătrânilor , care se desfășoară la Roma în perioada 11-12 decembrie. Simpozionul, co-sponsorizat de Pontifical Academy for Life și Summit-ul pentru inovație mondială pentru sănătate (WISH), o inițiativă a Fundației Qatarului, este axat în principal pe perspectivele creștine și musulmane asupra problemelor de sfârșit ale vieții.

În urma prezentării oficiale la biroul de presă al Sfântului Scaun marți, un jurnalist i-a cerut arhiepiscopului Paglia părerile sale despre o declarație din 5 decembrie  emisă  de Episcopii Elveției, prin care solicită preoților și îngrijitorilor pastorali catolici să părăsească camera înainte de o injecție letală sau de altă natură când administrează mijloace de sinucidere.

Un document de 30 de pagini a episcopilor elvețieni, intitulat „Comportamentul pastorală în ceea ce privește practica de sinucidere asistată,“ vine ca răspuns la creșterea ratelor de suicid asistat în Elveția. Acesta afirmă că sinuciderea asistată „este radical împotriva mesajului Evangheliei”, iar practica sa „este un atac serios asupra păstrării vieții persoanei umane care trebuie protejată de concepție până la moartea naturală”.

Arhiepiscopul Paglia, care ocupă funcția de cancelar al noului Institut Ioan Paul al II-lea pentru căsătorie și științe ale familiei din Roma (și a prezidat demolarea fostului institut), a declarat că nu a citit declarația emisă de episcopii elvețieni „în detaliu”, dar nu ” Nu cred că „oricine ar trebui sa fie abandonat.”

„Suntem împotriva sinuciderii asistate pentru că nu vrem să facem lucrarea murdară a morții și pentru că toți suntem conștienți că, pentru credincioși, viața continuă”, a continuat el. „A însoți și a ține mâna celor care mor” este, prin urmare, „marea sarcină” a fiecărui credincios, a spus el, împreună cu lupta cu cultura sinuciderii asistate, care reprezintă „o mare înfrângere pentru societate”.

„Nu putem transforma [sinuciderea asistată] într-o alegere înțeleaptă”, a spus el.

Arhiepiscopul Paglia a lămurit apoi: „Eu sărbătoresc întotdeauna înmormântările pentru cei care se sinucid, pentru că sinuciderea este întotdeauna o problemă de dragoste neîmplinită. De asemenea, trebuie să ne amintim că, pentru Biserica Catolică, dacă cineva spune că Iuda este în iad, el este un eretic. ”

Afirmația că dacă spui ca Iuda este în iad este echivalentă cu erezia este surprinzătoare, având în vedere învățătura clară a Sfintei Scripturi, a Părinților Bisericii și a liturghiei. După cum a explicat cardinalul Avery Dulles într-  un articol  intitulat „Populația iadului”:

„Noul Testament nu ne spune în atât de multe cuvinte că orice persoană anume se află în iad. Dar mai multe afirmații despre Iuda cu greu pot fi interpretate altfel. Iisus spune că i-a păstrat pe toți cei pe care i-a dat Tatăl, cu excepția fiului pierzaniei (Ioan 17:12). Într-un alt moment, Iisus îl numește pe Iuda diavol (Ioan 6:70) și spune încă o dată despre el: „Ar fi mai bine pentru acel om dacă nu s-ar fi născut niciodată” (Matei 26:24; Marcu 14:21). Dacă Iuda ar fi fost salvat, aceste afirmații ar putea fi adevărate. Mulți sfinți ai Bisericii, inclusiv Sf. Augustin și Sfântul Toma Aquinos, au considerat-o ca un adevăr revelat că Iuda a fost condamnat. Unii dintre părinți plasează numele lui Nero în aceeași companie selectă, dar nu dau liste lungi de nume, așa cum ar face Dante.

 

Într-adevăr, Sfânta Scriptură, papa Sfântul Leon cel Mare,  Sfântul Augustin , Sfântul Toma Aquino, Sfânta Ecaterina din Siena,  Catehismul Sinodului de la Trent și liturghia Bisericii   sunt cu toții de  acord cu  privire la soarta lui Iuda Iscariotul .

Mai mult, după cum confirmă canoanele 750 și 751 (precum și motu proprio Ad tuendam fidem din 1998 al Papei Ioan Paul al II-lea  ),  pentru ca orice afirmație să fie calificată drept erezie, trebuie să contrazică Revelația divină; în conformitate cu ceea ce Biserica a propus ca revelată în mod divin, nicăieri în Sfânta Scriptură sau Tradiție nu se spune că Iuda nu este în iad.

Întrebat dacă un preot poate „însoți o persoană care se sinucide asistată”, arhiepiscopul Paglia a spus că problema „depășește legile” și că „nu a vrut să dea o regulă pentru a contrazice”.

„Aș dori să îndepărtez ideologia din aceste situații pentru totdeauna și pentru toată lumea”, a spus arhiepiscopul. „Pentru mine, cei care se sinucid manifestă eșecul întregii societăți, dar nu al lui Dumnezeu. Și Dumnezeu nu abandonează niciodată pe nimeni. ”

„Să evităm să rămânem blocați în dezbaterile ideologice”, a spus el. „Ceea ce este cel mai important este însoțirea. Ne gândim la legi când cel mai grav este abandonarea a mii și mii de bolnavi, chiar și atunci când există o lege. Poate pentru că nu primesc voturi.

În comentarii pentru LifeSite, un preot apropiat de Vatican, vorbind în condiții de anonimat, a spus: „Sincer, primul abandon al unui catolic și al unui preot ar trebui să ne îngrijoreze cum este posibilul abandonarea unui suflet al unei astfel de persoane în iad, adică a provocat supranatural abandonarea și sinuciderea sufletului cuiva pentru că a părăsit voluntar legea lui Dumnezeu, planul Lui și dragostea Lui … atunci putem vorbi despre alte chestiuni … ”

„Adevăratul sprijin în acest caz înseamnă căutarea de a fi aproape, da, dar asta nu înseamnă să-și țină mâna în mod scandos în timp ce comiți păcatul mortal, ca și cum ar fi condamnat sau rămânând indiferent față de acesta și fiind perceput ca atare. Un preot trebuie să caute în primul rând să salveze un suflet, spunându-i acelei persoane adevărul și nu să-l abandoneze după judecata sa rea. Într-adevăr,  acesta  ar fi un adevărat abandon, deși poate ar fi mai puțin supărătoare pentru un preot și să îi permită să fie lăudat în continuare de lume ”, a spus el. „Dar al nostru nu este spiritul sau criteriul lumii. Suntem creaturi ale împărăției cerurilor care dorim să ajungă la adevărata noastră casă. ”

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

 1. Măi frate,ăștia sînt nebuni de legat!!!Nu mai există păcat!!!La ce ne-a mai dat Dumnezeu lege eu nu înțeleg,v-om merge toți la rai cu de-a sila ,nu contează cît de fiare suntem. Nu?

 2. Nu-i frumos sa vorbesti de funie in casa spanzuratului si nici sa spui că Iuda este în iad cand s-a umplut pamanatul de iude!

 3. Trăncălăul ăla de satanist papistas il contrazice pe sf. ap. Petru ( despre care ei sustin ca este fondatorul ereziei lor), si care indeamna pe crestini sa nu traiasca in pacat si alegand pe Matia in locul lui Iuda cel ce A CAZUT DIN DREGATORIE si s-a spanzurat cazand in deznadejde, deznadejdea fiind pacat de moarte!!!!
  Contrazice vorbele Mântuitorului care zice:
  Cand un orb calauzeste pe un alt orb, nu vor cadea amandoi in groapa?
  Are rost sa mai vorbim?

 4. ,,Corb la corb nu-și scoate ochii!” Iar iudele din vremurile noastre se protejează de mustrările conștiinței cum pot! Însă, deși se cred dumnezei când fac astfel de afirmații, nu ei stabilesc cine se află în iad și cine nu.

 5. Catolici sunt eretici și NU este nici biserică soră cum o numesc episcopii și patriarhii apostați așa autonumiți “ortodocși”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button