X

Rabinul șef al Ierusalimului: Homosexualii nu pot fi religioși, n-ar trebui să pretindă că sunt

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Comunitatea LGBT este furioasă după ce Shlomo Amar a spus adresându-se seminarului că homosexualitatea este o ‘patimă sălbatică’ ce poate fi depășită prin simpla frică de Dumnezeu

Rabinul șef sefard al Ierusalimului Shlomo Amar, în dreapta, în timpul unui seminar la Ashdod ținut pe data de 19 iulie 2019. (televiziunea națională Kan)

Organizații pentru drepturile gay au solicitat marți ca unul dintre cei doi rabini șefi ai Iersualimului să-și retragă remarcile afirmând că homosexualii nu pot fi religioși iar homosexualitatea este o patimă necontrolată ce poate fi înfrântă prin credința în Dumnezeu.

Rabinul Shlomo Amar, rabinul șef sefard al capitalei, a făcut comentariile în weekendul trecut la Ashdod. Acestea au fost transmise de televiziunea națională Kan luni dimineață.

Incidentul a survenit în urma declarațiilor Ministrului Educației Rafi Peretz, de asemenea un rabin hirotonit, ce au provocat indignare acesta exprimându-și sprijinul terapiei de conversie gay, un proces controversat prin care se urmărește schimbarea homosexualilor, devenind heterosexuali.

Amar, fost rabin șef al Israelului, a provocat de asemenea controverse în trect numind homosexualitatea o “abominație”.

Fotografie a lui Shlomo Amar, pe atunci rabin șef sefard al Israelului, luată pe 3 noiembrie 2010. (Abir Sultan/Flash 90)

“Sunt oameni ce se consideră religioși ce cad în această capcană”, s-a adresat Amar audienței săptămâna trecută. “Ei nu sunt religioși, ar fi mai bine să renunțe la kippah și Sabat (respectarea acestuia) și să-și arate adevărata față.”

“Prin corpurile lor ei păcătuiesc împotriva poporului evreiesc”, a adăugat el, folosind o expresie talmudică ce denotă că aceștia sunt necredincioși.

“Dumnezeu știe că e o patimă, o patimă sălbatică ce poate fi depășită și trebuie depășită”, a continuat Amar.

Făcând referire la terapia de conversie, Amar a zis “Oricine o poate depăși. Nu este nevoie de înțelegere sau de un psiholog sau orice altceva. Nu este nevoie decât de frica de Dumnezeu – numai credința în Dumnezeu pentru a reuși.”

Trei grupuri de sprijin religioase gay, Bat-Kol, Havruta, și Comunitatea Religioasă Gay, au emis un comunicat comun marți chestionând cu ce autoritate poate Amar să le decidă devotamentul la religia lor.

“Ca bărbați și femei religioși nu ne este clar de unde își derivă rabinul autoritatea de a ne exclude din iudaism. Cum își permite să ne ceară să renunțăm la respectarea Sabatului și la identitatea noastră religioasă?”

“Rabinule Amar, prin comentariile tale aspre ne-ai îndemnat familiile să ne alunge din casele și comunitățile noastre.”

Eran Globus, directol al Jerusalem Open House, principala organizație gay a capitalei, i-a cerut lui Amar să contempleze efectele dăunătoare ale comentariilor sale.

“Rabinule, noi suntem cei pe care îi întâlnești la ceremonii și yeshiva-uri, în străzile orașului și în sinagogi”, a spus Globus într-un comunicat. “Gândește-te la miile de fețe pe care le-ai văzut, privindu-te cu respect și admirație, și înțelege prețul insuportabil la care sunt supuși datorită cuvintelor tale iresponsabile.”

“Îți cerem să-ți retragi remarcile aspre”, a zis Globus.

Parlamentarul Eitan Ginzburg din Partidul Albastru și Alb într-o fotografie luată la Knesset pe 29 aprilie 2019. (Noam Revkin Fenton/Flash90)

Parlamentarul Eitan Ginzburg din Partidul Albastru și Alb, ce a fost primul primar gay al Israelului în orașul Ra’anana, a cerut ca Amar să fie demis din postul său.

“Shlomo Amar este o rușine pentru stabilimentul religios și pentru rabinat”, a postat Ginzburg. “Ar fi mai bine să renunțe la mantia de rabin șef, nu este cel mai potrivit pentru poziția de rabin șef al Ierusalimului.”

Un alt parlamentar din partea Partidului Albastru și Alb, Yael German, l-a sfătuit pe Amar să urmeze exemplul Papei Francis în măsurile sale de acceptare a comunității homosexuale.

Ronen Lubitch, președinte al Ne’emanei Torah Va’Avodah, o mișcare iuadaică ortodoxă liberală modernă, a spus într-un comunicat că chestiunea homosexualității “a trecut de la dezacord la o obsesie nesănătoasă.”

“Conducătorii și rabinii nu pot continua să-și îngroape capetele în nisip și să considere că vor reuși să rezolve această chestiune prin condamnare”, a zis el, făcând apel ca rabinii să “sporească în schimb dragostea și pacea, incluziunea și respectul.”

Yishai Schlissel atacând cu un cuțit participanți la o paradă Gay Pride în 30 iulie 2015, și o fotografie inserată a Shira Banki datând din noiembrie 2013 de pe pagina ei de Facebook. (AP/Sebastian Scheiner și Facebook)

Avi Buskila, fost președintele al Pace Acum ce s-a alăturat recent noului format Partid Democratic al Israelului, a avertizat că remarcile lui Amar pot duce la vărsare de sânge.

“O demonstrație incredibilă de instigare, în special provenind din partea rabinului șef al Ierusalimului”, a postat el. “Asta declară deschiderea sezonului de vânătoare. Dă naștere la criminali abominabili precum Yishai Schlissel, ce a ucis-o pe Shira Banki în timpul paradei gay pride.”

Schlissel a înjunghiat-o pe Banki, cu vârsta de 16 ani, în timpul paradei din capitală în 2015, la numai trei săptămâni după ce fusese eliberat din închisoare unde săvârșise opt ani pentru un alt atac la o paradă din Ierusalim în 2005.

În 2016 Amar a refuzat să se prezinte la un serviciu memorial ținut pentru Banki după ce familia sa a refuzat să citească o condamnare a homosexualității pe care el a inclus-o într-o scrisoare de condoleanțe pe care le-a trimis-o. Amar a declarat pentru ziarul Israel Hayom că le-a scris părinților ei zicând că “dacă doriți să-i înălțați sufletul la rai, trebuie să vă căiți pentru păcatele voastre.”

Într-un interviu, Amar a descris homosexualitatea ca fiind “un cult”.

“Este un cult al abominațiilor, este evident. E o abominație”, a zis Amar. “Tora scrie că se pedepsește cu moartea. Este în primul rang al păcatelor capitale… O numesc ‘înclinare’, ‘perversiune’, – e absurd. E o patimă, si o persoană o poate depăși dacă dorește, ca toate celelalte patimi. Se află printre cele mai reprobabile patimi, printre cele mai grave.”

Ministrul Educației Rafi Peretz, președintele Uniunii Partidelor de Dreapta, ținând un discurs la o conferință din Lod pe 22 iulie 2019. (Flash90)

Mai devreme în această lună, ministrul educației Peretz a zis într-un interviu televizat că le-a recomandat unor studenți să recurgă la tratament și a văzut că e posibilă schimbarea orientării sexuale.

Remarcile sale la Canalul 12 au atras condamnare din partea publicului și a parlamentarilor din întregul spectru politic, inclusiv prim-ministrul Benjamin Netanyahu. Activiști de drepturi LGBTQ, profesori, parlamentari și alții i-au cerut demisia imediată.

Peretz și-a retras ulterior remarcile, zicând că nu a recomandat niciodată așa-numita terapie de conversie homosexualilor, opunându-se ferm practicii “grave și greșite”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Iar pe 9 decembrie 2019, rabinul șef al Ierusalimului, Shlomo Amar, a participat la un eveniment organizat în Bahrain, unde s-a întâlnit cu Hamad Bin Isa Al Khalifa, actualul rege al Bahrain, precum și cu liderii religioși din Qatar, Kuwait, Iordania, Liban, Egipt, Rusia, SUA, Italia, India și Tailanda.

    ‘Oamenii din Orientul Mijlociu vor pace și să fie în bune relații cu Israel’, a declarat Shlomo Amar la acest eveniment.
    ‘Națiunile din Orientul Mijlociu vor pace cu Israel, liderii ar trebui să promoveze asta fără frică’, a mai spus Shlomo Amar.

    Israel are legături strânse cu doar două țări arabe, Egipt și Iordania, dar pe fondul urii comune față de Iran în ultimii ani Israel a dezvoltat legături cu Bahrain precum și cu alte state din Golful Persic.

    https://www.timesofisrael.com/jerusalem-chief-rabbi-visits-bahrain-for-interfaith-event/

  2. 1. TEXTUL VREA SA SUGEREZE LUMII INTREGI CA SI ISRAELUL S-A ALINIAT LA NORMELE GLOBALISTE LEGATE DE LGBT ! POSIBIL SA FIE PUR SI SIMPLU UN EXERCITIU DE IMAGINE, PT NEEVREI.

    2. Posibil ca celor din varful piramidei puterii globale, carora dracii le comanda direct ce trebuie sa faca pt a-l impune pe “mesia”, sa le fi cerut ca aceasta patima sa fie “liberalizata” si in “Tara Sfanta” !
    Nu ar fi surprinzator, pt ca in diverse texte se arata cum dracii le sugereaza vrajitorilor, sa le aduca jertfe din randul celor apropiati ai lor. ASTA SE INTAMPLA FOARTE RAR, IN FINAL DRACII ACCEPTAND RECOLTA EXCLUSIV RANDUL CELOR STRAINI DE FAMILIE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button