X

India implementează cel mai mare sistem de recunoaștere facială din lume

Sursa foto: dw.com

 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul indian se pregătește să instaleze un sistem național de recunoaștere facială, dar planul atrage critici din partea activiștilor în drepturi și a experților tehnologici care avertizează asupra riscurilor pentru confidențialitate și a supravegherii crescute.

 

Biroul Național de Evidență a Criminalității (NCRB) din India – o agenție guvernamentală care funcționează în cadrul Ministerului de Interne – a adunat recent oferte de la companii private pentru a crea primul sistem centralizat de supraveghere a recunoașterii faciale a națiunii. Contractul urma să fie atribuit vineri, 8 noiembrie.

Autoritățile indiene spun că tehnologia este necesară pentru a consolida o țară sub controlul poliției. În prezent, există doar 144 de polițiști pentru fiecare 100.000 de cetățeni din India, potrivit Națiunilor Unite.

“Acesta este un efort în direcția modernizării forței de poliție, culegerea de informații, identificarea infracțională, verificarea și analiza acesteia între diverse organizații și unități de poliție din toată țara”, potrivit NCRB

 

Ajutor tehnic pentru aplicarea legii?

Confruntându-se cu resurse limitate și lipsa unei finanțări adecvate, agențiile de aplicare a legii din India au căutat din ce în ce mai mult soluții bazate pe tehnologie pentru rezolvarea cauzelor penale.

Licitația NCRB declara că sistemul va aduce o „schimbare majoră” în investigarea infracțiunilor, în tratarea infractorilor și a operațiunilor conexe, permițând forțelor de securitate din cele 28 de state din India și nouă teritorii administrate federal să aibă acces la o bază de date centralizată de imagini.

Imaginile vor fi extrase din conturile de social media, ziare, camere de luat vederi CCTV, fotografii de pașaport, imagini disponibile public și înregistrări penale. Chiar și schițele artiștilor despre suspecți vor face parte din baza de date.

Tehnologia de recunoaștere facială a fost lansată pe câteva aeroporturi indiene în iulie, iar poliția din Delhi a declarat anul trecut că au identificat aproape 3.000 de copii dispăruți în doar câteva zile în timpul unui proces.

 

Probleme de confidențialitate

Totuși, activiștii în domeniul drepturilor omului și experții tehnologici sunt îngrijorați de faptul că sistemul prezintă riscuri pentru confidențialitatea individuală și ar putea facilita supravegherea crescută de către autorități . Există puține informații despre locul în care va fi implementată recunoașterea facială și cum vor fi utilizate datele, spun ei.

“Este profund legat de faptul că ei [NCRB] au făcut acest lucru fără nicio consultare politică și nu există nici măcar un document politic. Nu există claritate asupra problemelor pe care încearcă să le rezolve [prin acest proiect]”, a declarat Raman Jit Singh Chima, Asia Director la grupul de advocacy Access Now.

Nu este clar cine va opera acest sistem și cine ar trebui să fie responsabil dacă ceva nu merge bine, a menționat expertul. “Guvernul pare să vrea să meargă înainte cu planurile cu orice preț”, a spus el.

Problema de confidențialitate capătă, de asemenea, importanță, deoarece Curtea Supremă a Indiei, într-un verdict de reper din 2017 privind programul național de carte de identitate biometrică Aadhaar , a decis că confidențialitatea individuală este un drept fundamental. Hotărârea instanței a venit pe fondul preocupărilor cu privire la încălcările de date și utilizarea mandatului cardului pentru servicii.

Reprezentanții NCRB sau ai Ministerului de Interne nu au fost disponibili pentru comentarii cu privire la desfășurarea recunoașterii faciale, iar cererile de informații depuse de ONG-uri au primit până acum doar răspunsuri vagi.

 

Este un sistem exact?

Creșterea tehnologiilor de cloud computing și a inteligenței artificiale la nivel global a popularizat utilizarea recunoașterii faciale pentru o serie de aplicații.

Liderii mondiali în această tehnologie sunt Rekognition Amazon, Recunoașterea feței Lambda Labs și Detectarea feței, API-ul Microsoft Face, Google Vision Cloud și Recunoașterea vizuală Watson de la IBM.

Însă tehnologia recunoașterii faciale s-a dovedit a fi inexactă în identificarea femeilor cu pielea mai închisă, a celor din minorități etnice și a persoanelor transexuale.

„Chiar dacă presupunem un grad ridicat de precizie, acesta devine problematic într-o țară precum India, care are diviziuni profunde pe linii de sex, caste și culori”, a declarat Apar Gupta, directorul executiv al unui ONG Pro-viață Internet Freedom Foundation.

El a avertizat, de asemenea, că opozanții politici, activiștii pentru drepturile civile, criticii guvernamentali și jurnaliștii pot deveni ținte potențiale pentru supraveghere.

“Aceste tipuri de tehnologii vor fi utilizate nu pentru a satisface nevoile securității naționale, ci pentru a implementa un sistem de control social, ca în China”, a spus Gupta.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Urmarirea persoanelor este o practica specifica indeosebi comunismului. Acum se vede treaba ca acest comunism s-a intins pe toata planeta, exact cum ne-a avertizat Parintele Serafim Rose. De fapt si Parintele Paisie Aghioritul ne-a instiintat ca vremurile ce vor urma vor fi tot la fel de grele sau dure ca acelea din comunismul legiferat in Rusia, Romania etc.
    Timpul acesta de azi este de pregatire a noastra pentru un nou debut al comunismului in lume.
    Recomand tuturor cartea “Sfintii inchisorilor” editata de Manastirea Paltin Petru-Voda, care este in librarii de prin luna august 2019. Eu am parcurs-o in intregime si pot sa afirm ca nu am gasit in ea vreun lucru care sa promoveze ecumenismul. Ba din contra, in vrei 4-5 locuri ataca dur talmes-balmes-ul in care dreapta credinta a ajuns astazi. In ea(carte) veti gasi moduri de gandire ale celor care au ramas demni cu orice risc in conditiile iadului din inchisori. Poate ca unul din aceste moduri de gandire ne va fi util in perioada dificila care se zareste la orizont.
    Tuturor un calduros “La multi ani!” cu ocazia Sfantului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button