Economia globală se află deja în starea cea mai proastă din 2008, și se pare că se va deteriora tot mai mult pe măsură ce ne îndreptăm spre anul 2020. Și asta în ciuda faptului că băncile centrale la nivel global reduc ratele dobânzilor și pompează cantități imense de bani în sistemele lor financiare. Se pare că bancherii centrali pierd controlul asupra situației, și nu ar lua mult ca această nouă criză să descindă într-un coșmar deplin. Economia americană nu a fost lovită la fel de grav precum economiile din Asia și Europa, dar fără îndoială lucrurile se înrăutățesc și aici. Veniturile corporațiilor au scăzut sfert după sfert, întârzierile de plăți pentru creditele auto au ajuns la un nivel record, Indexul Cass Freight se află în scădere timp de 11 luni consecutiv, și tocmai am asistat la cea mai mare scădere a producției industriale din 2009. Suntem copleșiți de vești proaste, dar majoritatea americanilor rămân nepăsători.
În acest articol voi prezenta și mai multe dovezi că recesiunea economică globală deja a început. Dacă corelați aceste fapte cu celelalte pe care le-am prezentat în săptămânile anterioare devine imposibil de negat că ceva major se petrece.
#1 S-a preconizat că vânzările auto la nivel global au scăzut cu aproximativ 4% pentru acest an. Conform CNN, acesta este cel de-al doilea an consecutiv de scăderi.
“Cu numai o lună rămasă în acest an, se estimează că vânzările auto globale au scăzut cu 3,1 milioane, aproximativ 4%, în acest an, conform Fitch. Aceasta ar fi cea mai mare scădere din 2008, atunci când a lovit criza financiară, și al doilea an consecutiv. Fitch estimează că vânzările auto la nivel global vor însuma 77,5 milioane pentru anul 2019.”
#2 Comerțul internațional continuă să scadă. Potrivit Zero Hedge, comerțul internațional a scăzut pe o bază anuală pentru patru luni consecutiv.
“Comerțul global s-a contractat be o bază anuală cu 1,1% în septembrie, a patra lună consecutivă de scăderi și cea mai extinsă perioadă de la criza financiară din 2009.
CPB a declarat că afectarea lanțului de distribuție între SUA și China, în principal datorită războiului financiar, este principala cauză pentru scăderea volumurilor comerciale internaționale. Volumurile comerciale din SUA au scăzut cu 2,1% în septembrie, în timp ce în China importurile au scăzut cu 6,9%.”
Precum se poate vedea în aceste două exemple, tot asistăm la lucruri nemaiîntâlnite de la ultima criză financiară. În decursul ultimelor luni am tot folosit fraze precum “din 2008” și “din 2009”. Nu am mai văzut cifre economice atât de proaste de la ultima recesiune, și încă ne aflăm în faza incipientă a noii recesiuni.
Iar în anumite cazuri, cifrele sunt chiar mai rele comparativ cu ultima recesiune, ceea ce ne duce la următorul punct.
#3 Profiturile industriale chineze au scăzut cu cel mai mare procentaj înregistrat vreodată.
“Profiturile China Industrial Enterprises au scăzut în luna octombrie de la 575,6 de miliarde de yuani la 427,5 miliarde de yuani – o scădere pe bază anuală de 9,9%, cea mai mare înregistrată de până acum.
Profiturile sectorului industrial chinez s-au aflat în declin anual pentru 4 din ultimele 6 luni.”
Războiul financiar a lovit greu economia chineză, dar nu se pare că un acord comercial va fi încheiat prea curând.
#4 Încrederea consumatorilor în SUA s-a aflat în scădere pentru patru luni consecutiv.
“Încrederea consumatorilor a scăzut pentru a patra lună consecutivă în noiembrie pe măsură ce condițiile economice se slăbesc spre sfârșitul anului 2019, arată datele publicate marți de către Comitetul de Conferință.
Indexul de încredere a scăzut la 125,5 în această lună față de 126,1 în octombrie. Economiștii chestionați de Dow Jones se așteaptă ca acesta să crească la 126,6.”
Nu ne așteptam ca așa ceva să se întâmple, și continuă să se întâmple, ceea ce va avea implicații semnificative pentru alegerile din 2020.
#5 Chiar și cei înstăriți își reduc cheltuielile. Conform Yahoo Finance, aceasta este o continuare a tendinței din ultimele trei sferturi.
“Cheltuielile celor mai bogați 10% au scăzut cu 1% pentru cel de-al doilea sfert, conform unei analize a datelor Federal Reserve de către Moody’s Analytics. Și o estimare de patru sferturi a cheltuielilor celor cu venituri mari a scăzut pe o bază anuală pentru ultimele trei sferturi, marcând prima astfel de scădere de la Marea Recesiune din 2007-09.”
În ultimii ani, băncile centrale globale s-au implicat în intervenții fără precedent pentru a evita încă o criză, și pentru un timp părea că eforturile lor au avut succes. Dar numai pentru că criza a fost amânată nu înseamnă că a fost și evitată.
De fapt, în ultimii câțiva ani problemele financiare pe termen lung s-au agravat. Avem cea mai mare bulă a datoriilor din istorie, piețele financiare globale sunt mai vulnerabile decât au fost vreodată, iar tulburări sociale mocnesc de-a lungul lumii. Scena este cu siguranță pregătită pentru “furtuna perfectă” despre care am vorbit.
În tot acest timp în care am scris despre economia globală, lucrurile nu au arătat niciodată la fel de nefaste precum sunt acum.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Criză, Război,antihrist.
Ai inteles perfect… astia sunt pasii
Adevărat. Primul si al doilea război mondial a pornit tot pe baza crizei economice. Pentru instaurarea noi ordini mondiale e nevoie de 3 crize financiare mari. 2 au fost si urmează a 3 si cea mai puternica.
Întrebarea este când o sa se declanșeze criza?. După cum au spus și ei cu ceva timp în urmă. Tot ceea ce avem nevoie este o criză puternică și oamenii o sa accepte noua ordine mondială. Cred ca o contribuție majoră la startul crizei o sa fie ieșirea Angliei din UE. Ei probabil o sa tot amâne ieșirea Angliei până o sa fie gata sa declanșeze criza. Odată cu ieșirea Angliei o sa se prăbușească și economia globală. Se prea poate să ma înșel dar am senzația ca așa o să fie.
Tot asa zic si eu.
Criza=pierderea definitiva a libertatii.
Mare atentie ca banii tinuti in banci se pot evapora intr-o criza, bancile sa limiteze retragerile iar apoi valoarea leului si a euro sa se prabuseasca.
Asa este… daca ar avea timp sa stea in banca 🙂 banca e folosit doar pentru transfer… cat se mai poate