X

SUA a recunoscut genocidul armean. Reacția Turciei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Camera Reprezentanţilor a recunoscut marţi, în mod oficial şi cu o majoritate covârşitoare, „genocidul armean”, rezultatul unui vot fără precedent întâmpinat cu aplauze, dar susceptibil să trezească reacţii negative la Ankara, informează AFP.

Este pentru prima oară când o rezoluţie similară a fost supusă votului într-o şedinţă plenară a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite.

Chemând la „comemorarea genocidului armean”, la „respingerea încercărilor (…) de asociere a guvernului american cu negarea genocidului armean” şi la educarea publicului în legătură cu aceste fapte, rezoluţia fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru şi 11 împotrivă din totalul de 435.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări, precum şi de comunitatea istoricilor. Conforme estimărilor, între 1.2 şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul primului război mondial de trupele imperiului otoman, aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei.

Turcia refuză utilizarea termenului „genocid” explicând că a fost vorba de de masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de morţi de ambele părţi.

În aprilie 2017, la scurt după sosirea la Casa Albă, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept ”una din cele mai rele atrocităţi în masă ale secolului” fără a folosi însă termenul de genocid. În acele moment, Ankara a denunţat „dezinformarea” şi „definiţiile nepotrivite” ale preşedintelui american.

Înaintea alegerii sale în 2008, predecesorul său, Barack Obama, s-a angajat pe calea recunoaşterii genocidului armean, un termen pe care însă nu l-a folosit niciodată în perioadă deţinerii funcţiei de preşedinte al SUA.

Acest vot survine într-un moment în care relaţiile bilaterale dintre SUA şi Turcia traversează o nouă zonă de turbulenţe. Preşedintele Trump a permis Turciei să lanseze o ofensivă în nordul Siriei împotriva luptătorilor kurzi, aliaţi ai SUA, prin decizia de retragere a trupelor americane din zonă, la începutul lunii octombrie. Această decizie a provocat nemulţumire în rândul clasei politice americane, inclusiv în tabăra republicanilor.

Camera Reprezentanţilor a mai votat marţi seara, aproape în unanimitate, o rezoluţie ce prevede sancţiuni la adresa oficialilor turci care au legătură cu ofensiva din nordul Siriei. Este necesar însă votul Senatului pentru ca această rezoluţie să poată intra in vigoare.

Armenia a mulţumit miercuri Statelor Unite pentru ”votul istoric” dat de Camera Reprezentanţilor, care a recunoscut formal ”genocidul armean”, stârnind astfel protestele Turciei, consemnează AFP.

Premierul armean, Nikol Paşinian, a salutat într-un mesaj pe Twitter un ”vot istoric” şi un ”pas îndrăzneţ către adevăr şi justiţie istorică ce oferă de asemenea consolare milioanelor de descendenţi ai supravieţuitorilor genocidului armean”.

”Armenia le mulţumeşte profund membrilor Camerei Reprezentanţilor pentru votul lor hotărât şi impresionant (…) care face dovada fidelităţii lor infinite faţă de adevăr, justiţie, umanitate, solidaritate şi valorile universale ale drepturilor omului”, notează la rândul său MAE de la Erevan într-un comunicat.

Totuşi, unii cred că acest vot a fost mai degrabă unul conjuctural, rezultat al unor consideraţii de politică externă şi menit să sancţioneze Turcia.

Ambasadorul SUA la Ankara, David Satterfield, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe turc după ce Camera Reprezentanţilor a recunoscut oficial „genocidul contra armenilor”, transmite Reuters.

Ankara recunoaşte faptul că mulţi armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost ucişi în confruntările cu forţele turce în timpul Primului Război Mondial, dar neagă că aceste crime au fost orchestrate sistematic şi că ele constituie genocid.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Cel mai puternic clown de pe planeta, Joker, a aparut intr-o noua productie cu succes la public
    Cinci întrebări pe care le ridică fotografia cu Trump în „Situation Room”
    Cei șase protagoniști ai fotografiei par să privească în trei direcții. O’Brien, Trump și Milley se uită în față, ca și cum ar privi fix în obiectivul aparatului de fotografiat. Privirea lui Pence este îndreptată cumva spre stânga, iar Esper și Evans par să privească în dreapta.
    Ce frapează cel mai mult sunt nenumăratele cabluri, unele dintre ele părând să nu fie legate la nimic. De ce? E o întrebare pe care și-au pus-o mulți pe rețelele sociale. Sunt două ipoteze: 1. nu prea a fost timp pentru „aranjarea” decorului pentru fotografie; 2. e o „punere în scenă”, caz în care ar fi evident că fotografia a fost făcută după raid și nicidecum în timpul lui.
    Metadatele fotografiei (informațiile tehnice care o însoțesc) arată că poza a fost făcută la ora 17:05:24 (ora Washingtonului), adică la o oră și jumătate de la raid.
    The raid, as reported, took place at 3:30PM Washington time. The photo, as shown in the camera IPTC data, was taken at “17:05:24”. https://t.co/XV0MFfFiTt
    — Pete Souza (@PeteSouza) October 27, 2019
    Alți internauți, care se bazează pe datele furnizate de site-urile Factba și Public Pool, ce urmăresc la minut agenda președintelui american, remarcă faptul că la ora 15:30 – ora presupusă a asaltului – Trump… juca golf!
    În fine, site-ul Reading The Pictures își pune întrebări în legătură cu prezența unor ecusoane de identificare pe masă (în fața lui O’Brien, de exemplu). Toţi cei prezenți se cunoșteau, de ce era nevoie să le fie puse numele pe o plăcuță, dacă nu pentru a se vedea într-o fotografie?
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/cinci-intrebari-pe-care-le-ridica-fotografia-cu-trump-in-camera-de-criza-1208684

  2. Joker decorează pe câinele-erou Conan
    https://www.stiripesurse.ro/donald-trump-a-devenit-inta-unui-val-de-sarcasm-dupa-ce-a-publicat-pe-twitter-o-fotografie-in-care-il-decoreaza-pe-cainele-erou-conan_1397452.html
    Camera Reprezentanţilor aprobă ancheta în vederea destiturii lui Joker
    https://www.rfi.ro/presa-internationala-115577-camera-reprezentantilor-aproba-ancheta-vederea-destiturii-presedintelui
    Joker reactioneaza la aprobarea anchetarii sale în vederea destiturii spunand ca asta “raneste Bursa”
    The Impeachment Hoax is hurting our Stock Market.
    https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1189919331259424770

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button