Edward Snowden a apărut în podcast-ul lui Joe Rogan şi a detaliat puţin modul în care guvernul poate să urmărească cetăţenii folosind datele pe are chiar telefonul mobil le furnizează. Desigur, aceste informaţii nu sunt tocmai noi, însă o confirmare de la unul dintre cei care au lucrat în sistemul de apărare al SUA ar trebui să fie destul de convingătoare pentru a conştientiza posibilităţile.
De exemplu, cu ajutorul telefonului mobil, chiar şi fără coordonatele GPS, cei care au acces la datele colectate de către operatorii de telecomunicaţii, pot identifica un utilizator în funcţie de rutina zilnică. Geolocaţia poate fi aflată folosind ID-ul unic al telefonului şi celulele prin care acesta se conectează la reţea pe ruta dintre casă şi locul de muncă, de exemplu. Acest lucru se poate realiza şi fără ca internetul să fie pornit.
De altfel, sunt puţine moduri prin care te poţi proteja de asta. În primul rând, chiar dacă opreşti telefonul complet, întrucât acesta este sigilat şi nu poţi să îi scoţi manual bateria, nu există granaţia că modemul său nu este în continuare conectat la reţea. Acesta a oferit un exemplu de pe vremea când lucra pentru CIA, când el şi colegii săi foloseau telefoane cu butoane (feature phones) pentru că erau singurele care puteau să fie complet oprite prin scoaterea bateriei.
Când vine vorba despre software, situaţia este mai complicată, întrucât utilizatorul nu ştie niciodată ce face telefonul în background fără ştirea lui. În timp ce pe iOS este greu să afli, întrucât sistemul de operare de la Apple este foarte închis, pe Android poţi afla mai uşor dacă ştii ce să cauţi. Desigur, ambele sisteme de operare au îmbunătăţit funcţiile de securitate, oferind posibilitatea de a controla mai bine accesul aplicaţiilor la datele personale şi diverse funcţii ale telefonului precum camera, microfonul sau GPS-ul.
Snowden spune că ar prefera ca telefoanele să aibă un buton „anti spionaj”, care să oprească automat colectarea de date, cu toate dezavantajele care vin odată cu aceasta, precum imposibilitatea de a accesa anumite servicii sau site-uri. Totuşi, o astfel de soluţie ar fi greu de înţeles pentru utilizatori, ceea ce îi face atât pe cei de la Apple, cât şi pe cei de la Google să nu adopte încă o astfel de soluţie.
România aduce refugiați sirieni direct din Orientul Mijlociu! Cu mare discreție…
Este și cazul știrii despre cei 42 de refugiați sirieni ajunși în România pe calea aerului direct din Amman, capitala Iordaniei. Eu am descoperit întâmplător subiectul pe un site de dreapta american (breitbat.com), și cum susținătorii președintelui Trump sunt acuzați că mint cu nerușinare, am început să verific informația.
În presa românească, n-am găsit niciun rând. Am descoperit, însă, un material lung pe site-ul http://www.iom.int care aparține Organizației Internaționale pentru Migrație. Articolul precizează că „patruzeci și doi de refugiați din Siria, inclusiv 17 copii, au ajuns în siguranță la București, după ce au plecat din Amman, Iordania, în ultimele două săptămâni, ca parte a programului de relocare a refugiaților din România. Grupul a inclus un vârstnic în vârstă de 82 de ani, care își sărbătorea ziua de naștere în ziua sosirii și doi bebeluși foarte mici, de trei luni și două săptămâni”.
Este vorba, se pare, de două curse aeriene. „Personalul OIM (Organizația Internațională pentru Migrație) i-a salutat pe refugiații de pe aeroportul din București în perioada 15/10 și 23/10 împreună cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări”. Surprizele nu se opresc aici. Articolul precizează: „Cu sprijin logistic din partea OIM, Inspectoratul General pentru Imigrări din România desfășoară misiuni de selecție în Iordania. (…) România s-a angajat să reinstaleze 109 refugiați sirieni din Turcia și Iordania ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a spori relocarea în solidaritate cu țările gazdă”. Cu alte cuvinte, nu e vorba de mult discutata solidaritate cu țările UE din prima linie a imigrației, ci cu Orientul Mijlociu.
E vorba, după cum se precizează în materialul de pe site-ul OIM, de un proiect de relocare numit STARRT III care e „condus de OIM în România, în parteneriat cu Fundația pentru servicii sociale Schottener, și finanțat de Uniunea Europeană prin Programul național – Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF)”. „Reinstalarea se dovedește încă o dată un instrument uimitor pentru călătorii umane și sigure. Ne bucurăm că sprijinim guvernul român în răspunsul său umanitar față de situația din Iordania și Turcia”, a declarat Mircea Mocanu, șeful biroului OIM din România. După lungi strădanii, am reușit până la urmă să găsesc și un comunicat al autorităților române despre această acțiune. Pe data de 23 octombrie, Inspectoratul General pentru Imigrări anunța, printr-un comunicat de presă, sosirea la București a unui lot de 24 de refugiați sirieni.
„Transferul refugiaţilor sirieni, de astăzi, reprezintă punerea în aplicare a prevederilor. Hotărârii de Guvern nr.1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România și face parte din angajamentele asumate de statul nostru, pentru perioada 2018-2019, privind transferul a 109 persoane aflate în nevoie de relocare din Iordania și Turcia. Grupul celor 24 de persoane încheie operațiunea de relocare din Iordania privind responsabilitatea transferului pentru cele 40 de persoane stabilită prin deciziile Comitelului pentru relocarea refugiaților din România”. Ce nu reușesc eu să înțeleg din toată această acțiune umanitară este cum de nu a ajuns informația în presa românească. Să fie jurnaliștii de vină că nu au verificat site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări? Nu e subiectul interesant? Să fi uitat Ministerul de Interne să transmită informația către presă prin „mijloacele specifice”?
N-ar fi de mirare, că doar Guvernul doamnei Viorica e pe picior de plecare. Eu am, însă, o bănuială, că autoritățile române nu vor să facă tam-tam pe acest subiect. Poate mă înșel, dar evocarea unei Hotărâri de Guvern care are nu mai puțin de 11 ani dă de gândit. Mai ales că programul AMIF (The Asylum, Migration and Integration Fund) la care se referă OIM a fost stabilit pentru perioada 2014-2020, așadar mult după adoptarea amintitei hotărâri, care, de altfel, pare să fi fost modificată în aprilie anul acesta de Guvernul Dăncilă.
Sunt o sute de arabi in Bucuresti, 70-80% sunt baieti cu o varsta in jur de 25 de ani si merg in grupuri. Ordinul este venit de la Bruxelles, iar marionetele care pozeaza in politicieni si ziaristi nu sufla o vorba despre asta. Probabil ca vor dispare subit marionetele pe care le vedem pe sticla cand vine haosul.
https://evz.ro/romania-aduce-refugiati-sirieni-direct-din-orientul-mijlociu-cu-mare-discretie.html
Din punctul meu de vedere de urmarire se tem doar infractorii.Deci sa-i urmareasca ,ceea ce vad ca de fapt sin povesti de adormit prostii ,pentru ca dinca si alte miliarde ca el se misca nestingheriti .
Daca cineva vrea sa stie cit vinturi dau eu in 24 de ori,pe mime nu ma incomodeaza ,deloc STIINTA CU STROPI !
Imi.pare rau ca nu pot beneficiade serviciu ALLINCLUSIV adica sa savureze si mirosul
.
Da ,nasol moment ,sa te .ostenesti degeaba.
„de urmarire se tem doar infractorii” Esti un naiv doar
Nu te temi nici cand ai pasaport biometric cu cip RFID.
Nu te temi de masina echipata obligatoriu cu eCall
Nu o sa te temi nici cand vei avea CI cu cip in curand
Nu te vei teme nici de implantarea vreunui cip pentru ca nu-i asa? doar infractorii se tem
Nu te vei teme nici de banii electronici – Vei crede ca se vor stopa fraudele pe care infractorii le fac.
Orice telefon poate fi inactivat prin infasurarea lui in folie de aluminiu. Nu este deci necesara scoaterea bateriei pentru a-l face „invizibil” in retea.
Libertatea noastră atârnă de un fir de păianjen..