Nici mai mult nici mai puţin de 73 de organizaţii semnatare ale Memoriului Stop 5G au convenit să folosească resursele de care dispun în realizarea de acţiuni prin intermediul cărora să fie conştientizată opinia publică cu privire la pericolele generate de implementarea tehnologiei 5G în România, informează Asociaţia Pro Consumatori (APC).

APC anunţă că Guvernul României încalcă Constituţia României pentru interesele economice ale operatorilor de telefonie mobilă şi intenţionează să acorde operatorilor de telefonie mobilă drept de acces fără restricţii la proprietatea publică şi privată.

Reprezentanţii APC solicită Guvernului României să aibă în vedere la orice propunere legislativă cu privire la infrastructura fizică a tehnologiei 5G impactul acesteia asupra mediului şi asupra sănătăţii cetăţenilor. Un consumator pentru a avea acces la reţeaua de energie electrică trebuie să obţină 7 avize şi să cheltuie 2500 euro, în timp ce un operator de telefonie mobilă va instala antene 5G fără avize şi fără acordul proprietarilor.

Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, va organiza duminică 20 octombrie 2019, în intervalul orar 16.30 – 20.30, un marş de conştientizare a opiniei publice cu privire la pericolele generate de implementarea tehnologiei 5G „Stop 5G – viaţa şi proprietatea noastră sunt mai importante decât tehnologia voastră!”

Acţiunea face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare „Stop 5G”. Prin intermediul acestei campanii ne propunem să atragem atenţia autorităţilor statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni şi orice altă formă de viaţă.

În prezent se promovează puternic implementarea noilor reţele de telecomunicaţii 5G, care vor opera cu frecvenţe din domeniul microundelor de până la 300 GHz. Promovarea aceasta mizează doar pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere şi de descărcare a datelor de către utilizatori, de exemplu pentru holograme, şi respectiv pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de EUR sau dolari pentru operatorii de reţele mobile şi agenţiile guvernamentale care reglementează licenţele. La modă este realitatea virtuală şi internetul lucrurilor, aşa-zisul Internet of things. Omul va fi înglobat ca orice alt lucru generator de profit în această reţea, pierzându-şi individualitatea ca fiinţă umană liberă.