Așa cum au făcut-o deja de mai multe ori, ierarhii Bisericii grecești au amânat din nou discuția despre problema ecleziastică ucraineană, potrivit unor surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Grecești.
Ieri, canalul Telegram al serviciului de presă patriarhal de la Moscova, „Biserica de astăzi”, a raportat, citând surse proprii în cadrul Bisericii elene, că ierarhii nu vor discuta despre Ucraina la viitoarea sesiune a Consiliului Episcopilor, care se va deschide pe 8 octombrie.
Acest raport vine după ce Sfântul Sinod Permanent al Bisericii elene s-a întâlnit la Atena pe 1 octombrie și, potrivit unor surse grecești, „căuta o formulă prin care Biserica Greciei să ia o poziție în ceea ce privește autocefalia Bisericii din Ucraina.”
Conform sursei, în Biserica greacă, ei consideră că, „Prea multă presiune vine din toate părțile.” Ideea este că „Suntem o Biserică mică. Ce putem face?” Și faptul că „ Există schismă peste tot, atât în Biserica Greacă, cât și în Ortodoxie. ”
O sesiune extraordinară a Consiliului Episcopilor Bisericii Grecești ar putea fi convocată în februarie anul viitor. „Între timp, judecând după tot, linia rămâne ca înainte – să nu reacționeze la ceea ce se întâmplă și să amâne”, a explicat sursa.
Biserica greacă este împărțită, din păcate, în problema ucraineană, mai mulți ierarhi vorbind cu fermitate împotriva invaziei non-canonice a Constantinopolului pe teritoriul Bisericii ucrainene, iar alții susțin deschis invazia și crearea unei noi biserici. Unii ierarhi au hotărât deja pe cont propriu să sărbătorească împreună cu reprezentanții „bisericii ortodoxe din Ucraina” schismatică (BOU).
Situația este complicată de faptul că o serie dintre ierarhii care alcătuiesc Sfântul Sinod și Consiliul Episcopilor Bisericii Grecești sunt de fapt ierarhi ai Patriarhiei Constantinopolului, care slujesc în zonele care au devenit parte din Grecia, după ce Biserica deja primise autocefalia în 1850.
Cel mai probabil această diviziune i-a determinat pe episcopi să continue amânarea hotărârii privind schisma din Ucraina. Sfântul Sinod a declarat deja în ianuarie că nu va lua o decizie în legătură cu BOU , ci, în schimb, o va încredința Consiliului mai larg al episcopilor, format din toți ierarhii Bisericii grecești.
Cu toate acestea, în ciuda acestei decizii, Sfântul Sinod a analizat din nou problema în sesiunea sa din august, audiind rapoarte ale celor două comisii pe care le-a creat în martie pentru a investiga în profunzime problema ucraineană. Rapoartele variază în funcție de faptul că comisiile recomandă recunoașterea BOU sau nu, deși Sfântul Sinod a făcut o declarație cu privire la dreptul Patriarhiei de la Constantinopol de a acorda autocefalia, deși și-a exprimat declarația suficient de vag pentru a nu se referi direct la autocefalia pentru Ucraina.
Sinodul a anunțat, de asemenea, că a încredințat problema primatului grec, Preafericitul Părinte Arhiepiscop Ieronim din Atena și a toată Grecia, care la rândul său a declarat că nu poate aborda problema singur, ci o va transmite Consiliului Episcopilor, deși acum pare că cursul acțiunii va fi din nou întârziat.
traducere de Nicoleta D.
Sau altfel spus, de la Ana la Caiafa…
Dacă se opuneau nu aveau ce sa amâne…
Boala lunga, moarte nesigura..