Legea offshore va fi modificată pe placul investitorilor străini. „A trebuit să fie închiși oameni…”

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică radical Legea offshore 256/2018, care reglementează investițiile în zăcămintele de gaze din Marea Neagră. Proiectul elimină multe dintre barierele fiscale și de reglementare, introduse în lege de Liviu Dragnea, care au determinat companii precum ExxonMobil și OMV să stopeze investițiile.

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei este mult mai favorabil companiilor din Marea Neagră, aducând atât scăderi de taxe și impozite, cât și eliminarea obligației de a vinde gazele pe piața internă.

De notat că proiectul de lege promovat de guvernul Dăncilă vine la doar o lună după ce președintele Klaus Iohannis a semnat la Washington, împreună cu președintele Donald Trump, o Declarație comună în care era menționată explicit necesitatea schimbării legislației privind investițiile în România, pentru a o face mai predictibilă. De asemenea, proiectul apare cu câteva zile înainte ca premierul Dăncilă să meargă într-o vizită în SUA, unde e de așteptat să fie abordată tema investițiilor în energie.

Principalele modificări propuse de proiectul de lege, potrivit Notei de fundamentare:

Este eliminată impozitarea suplimentară a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.

Este eliminată utilizarea prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate

Este mărit nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, ”pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagră”.

Este eliminată limitarea deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ”ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal”. Astfel, inițiatorii proiectului arată că ”se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore”.

Sunt eliminate obligațiile de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu și lung. Motivul? ”Pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte în conformitate cu practica internațională ăn domeniul resurselor naturale”.

Investitorii în perimetre offshore sunt scutiți de la aplicarea prevederilor OUG 114/2018

4 thoughts on “Legea offshore va fi modificată pe placul investitorilor străini. „A trebuit să fie închiși oameni…””

  1. Abra-cadabra: Uite ce de bogatii avem, dar iata ca nu le mai avem, caci conducatorii alesi de poporul roman le-au cedat americanilor(strainilor).
    Iar Iohannis vine sa ceara din nou increderea romanilor pentru un nou mandat de presedinte folosind sigla: „Iohannis – Pentru o Romanie normala”. Daca n-am innebunit cu totii, atunci sa alegem un presedinte normal si nu unul care instraineaza bogatiile tarii considerandu-se nu stim din care motiv ca ar fi normal. Sper din tot sufletul sa alegem un om normal la conducerea tarii, nicidecum un om care a schimbat adevarul pe minciuna. Si ca el sunt multi dintre cei ce vor prima pozitie in stat. Uitati-va pe cine au in spate si va dati repede seama de adevarul acestor aprecieri. Suntem demult multi dintre noi in persoana lui Caragiale, cel care se-ntreaba: „Dar eu cu cine (sa) votez?”
    Cine mai este normal sa demonstreze la votare acest lucru. Indiferenta fata de soarta Romaniei te exclude din normalitate. La fel si interesul personal.
    Doamne ajuta la cat mai multi romani normali!

    1. FAKE NEWS marca Hotnews preluat apoi de altii!!! Care e numarul proiectului depus, sa verific informatia? Dovada prezentata de ei este doar o coala A4 scrisa in Word, fara insemne oficiale, semnatura, stampila, NIMIC. Cum poate depune ministerul energiei un proiect de lege spre dezbatere, dar fara sa fie asumat de cineva, fara numar sa-l cauti pe site-ul Camerei, practic fara sa existe… Intrati la link-ul dat de Hotnews la proiect si spuneti-mi ca asa arata un act oficial 😀 😀 😀

  2. • ► Nime’ nu poate avea mandat să înstrăineze proprietatea publică – care prin Constituție Art.136 alin.4, este inalienabilă ! • ► Curtea Constituţională a Portugaliei a declarat ilegalitatea constituţională a 4 din cele 9 măsuri impuse acestei ţări de către troica”. Rezultă că nici-una din instituțiile europene NU POATE ÎNCĂLCA CONSTITUȚIILE NAȚIONAE (Platforma Gloria, prima platformă românească de foraj marin opera din 16 septembrie 1976).
    • ► Propunerile americane ”uită” proprietarul mărfii – care prin Constituție este poporul român. Dacă prin asemenea contract nu putem avea marfa, care ar costa mai mult decât prețul de tranzacționare, marfa să stea în zăcământ până vom găsi un procesator care să ne asigure recuperarea valorii – căci capitalismul nu poate funcționa decât cu costuri mai mici decât încasările :v

    1. Ai avea dreptate în cazul în care am avea alternative în a alege. Știi ce-ar fi însemnat Ion Rațiu pentru România? Ei bine un asemenea om as alege. Sau voi mergeți cu Veorica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X