Spiritul de solidaritate și cooperare din satele românești – viu și neatins de individualismul din marile orașe

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Rămân în continuare plăcut surprins să observ în mediul rural, în rândul țăranilor români, un spirit de solidaritate și cooperare care nu a dispărut, ci dimpotrivă a rămas viu și neatins de individualismul practicat din ce în ce mai des în marile orașe, unde suntem învățați cu sârg prin seminarii și training-uri platite cu bani grei, de marile coorporații, ce înseamnă munca de echipă, empatia, colegialitatea și solidaritatea în zadar. Țăranul de odinioară și de azi are conștiința solidarității, nu numai cu semenii, dar și cu întreaga creație a lui Dumnezeu. În ciuda greutăților și a problemelor multiple nu și-a pierdut simplitatea, solidaritatea și dragostea pentru familie și Dumnezeu.

Precum spunea Ernest Bernea în ”Spațiu, timp și cauzalitate la poporul român”:

„Pământul și cerul se țân laolaltă. Și stelele, și copacii și omul țân toate laolaltă. Da; cine le poate schimba? Nime! Încă vine primăvara și vara, apoi vine toamna cu ale ei și la sfârșit iarna. Așa sunt rânduite și așa merg… Lumea este așa cum a lăsat-o Dumnezeu; așa cum e, ea se țâne, are o rânduială, nu vezi?“.

Aici în satul românesc am luat contact, datorită conjuncturii, cu oameni gospodari, simpli nu avuți, care au trudit o viață pentru existența lor și a copiilor lor. Nu i-am cunoscut, până nu m-am stabilit în vatra satului, dar odată realizat acest pas, drumurile noastre au început să se intersecteze.

Fără să ne cunoască, ne-au invitat în casele lor și ne-au așezat la masă, ne-au servit din puținul lor și s-au oferit să ne ajute cu tot ce avem nevoie. Oameni minunați și frumoși ca nea’ Mărin care ne scoate mereu apă proaspătă din fântână, tanti Cornelia care ne-a tricotat șosete de lână pentru zilele friguroase de iarnă, tanti Geta care ne-a poftit sa gustăm din cozonaci delicioși, Adrian care ne-a adus fânul pentru căprițe, nea’ Nucu care ne-a adus lemne de foc, nea’ Victor care ne-a arat grădina, mai întâlnești încă în satul românesc.

Pentru spiritul solidarității și al empatiei libere, neantrenate și cultivate prin seminarii coorporatiste, pentru acest tip de oameni am lăsat orașul parazitat și paralizant preferând satul tradițional românesc pentru că nu va trece mult timp şi va sosi momentul adevărului. Adevărul cumplit care ne va aminti în mod brutal consecinţele iresponsabilităţii noastre. Se vor năpusti peste noi, toate deodată, efectele crizei economice şi morale, neglijării agriculturii tradiționale și abandonării satului românesc. Atunci ne vom da seama ce înseamnă să trecem nepăsători peste realităţi evidente, să dăm uitării lecţiile istoriei şi să neglijăm adevărul de la baza creaţiei divine. Atunci nimeni nu va mai pune sub semnul întrebării înţelepciunea tradițională a țăranului român și buna rânduială a satului românesc de odinioară, nici nu va mai contesta, în numele „eficienţei“, condiţionalitatea ecologică şi valoarea agriculturii sustenabile centrate pe mica fermă de familie şi pe cooperaţie. Dar va fi prea târziu.Trebuie să descoperim începutul crizei astăzi pentru a o putea învinge mâine.

Ca să învingem trebuie sa fim solidari să fim responsabili, trebuie să redescoperim valorile noastre, satul tradițional românesc, frumusețea și ințelepciunea țăranului român. Un exemplu de modestie, simplitate, bun simț, hărnicie și valoare incomensurabilă.

3 thoughts on “Spiritul de solidaritate și cooperare din satele românești – viu și neatins de individualismul din marile orașe”

  1. Absolut patetic! Desigur, comunitatea urbana este extrem de faramitata,individualismul nepasator este caracteristica dominanta.Dar pana la a idealiza,sau generaliza calitatile lumii rurale actuale,este cale lunga.La sate a luat amploare fudulia kitchoasa, desantata,care consta in mult pal melaminat,harburi de masini , muzica idioata data la maximum si bautura din belsug.A,era sa uit.Si comunicarea cu buciumul a fost inlocuita de fbk.Plus turnarea din belsug a chimicalelor peste roadele pamantului, ca sa fie mari si sa le cumpere fostii tarani, deveniti acum oraseni alienati.Daca ar trai acum Ernest Benea ar fi ingrozit.Iar noi am rade de el,considerandu-l demodat.

    1. MELANIA, STAI JOS, nota trei!
      Oamenii de la tara daca au cumparat lucruri de proasta calitate-chici, (pal, hirburi, etc.) sau au dat cu otravuri paminturile, e din cauza orasenilor MAI PROSTI decit un hoit imputit de la marginea drumului.
      In primul rind avind venituri extrem de mici, din cauza orasenilor care s-au dus boi la scoli si au venit vaci PROSTITUATE, nu si-au permis decit produse dupa putere lor de cumparare,adica IEFTINE, de cea mai proasta calitate.
      In alta ordine de idei cind au ajuns la scoala orasenilor, prosti facuti gramada, era firesc sa le copieze naravurile DEGRADANTE.
      Nici orasul nici satul nu mai are acum NICI UN FEL DE VALOARE MORALA, din cauza educatiei Imbecila TV facuta de ORASENI.
      Doar O DICTATURA MILITARAde 3-5 ani, decarata stare de necesitate, impreuna cu BISERICA ORTODOXA profunda ar mai putea scoate ROMANIA TOTALA la liman, din MOARTEA CLINICA in care a intrat ireversibil.
      Restul de sisteme, oricare sub orice conducere, insemna mahalaua romanica tiganizata pe intregul cuprins al patriei.
      Iar daca nu vine razboiul RAPID ca sa curete de la firul ierbii ROMANIA, aici pe aceste meleaguri strabune se va extinde 100% CHICIUL ABSOLUT ,de trecut in CARTEA RECORDURILOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X