De când se știe românul a băut nestingherit din apa izvoarelor întâlnite în peregrinările sale și a știut din totdeauna că accesul liber la apă este un drept pe care nimeni, nicăieri și niciodată nu l-a îngrădit.
Era și este de neimaginat ca mergând de-a lungul și de-a latul țării sale să constate că izvoarele pe care le știa, pot fi împrejmuite, iar lacătul de la poartă și eventual o inscripție la vedere să-l conștientizeze că băutul apei este un lux pentru care statul percepe taxă.
Neimaginabilul este pe cale să se realizeze, iar băutul liber din izvor ar putea deveni o amintire, caci iată, legea ce va reglementa acest coșmar a fost elaborată de guvern și este pe cale să fie adoptată în parlament. Așa zisa lege a resurselor hidrominerale.
Astfel, apa de izvor va fi considerată o resursă minerală pentru consumul căreia statul va încasa o redevență similară redevențelor încasate pentru extragerea oricărui minereu.
Taxa se va încasa de către A.N.R.M. (Agenția Națională a Resurselor Minerale) prin intermediul micilor și marilor afaceriști care vor putea concesiona izvoarele pe 49 de ani.
Inițiatorul legii apreciază că prin punerea în aplicare a licențelor de concesionare a izvoarelor, titularii vor efectua investiții în baza cărora vor fi create aproximativ 10 000 locuri de muncă, iar încasările la bugetul de stat din redevențe pentru resurse minerale se vor dubla.
Nu știm cât se încasează din redevențe, bănuim că sumele sunt mari și ne mai comunică inițiatorul că prin taxarea apei de izvor acestea se vor dubla. Frumos și promițător nu-i așa?
Dar ce știm cu certitudine este că valoarea acelor investiții se va deconta de la populație, cele 10 000 de locuri de muncă vor fi plătite din banii de la populație, sumele ce vor dubla nivelul redevențelor vor fi încasate de la populația care până acum putea să bea apă gratis de la izvor, iar tot acest coșmar se datorează guvernului aflat în goană după bani.
Potrivit proiectului de lege, o apă de izvor recunoscută oficial poate fi valorificată în sensul precizat mai sus. Cu alte cuvinte ne-am putea aștepta ca un împuternicit al statului să recunoască oficial că apa din fântâna din care a băut bunicul și acum beau strănepoții provine din izvor și ca urmare cine vrea să bea plătește. Oare pe când taxa și pe respirat aerul curat?
O intenție în acest sens a fost exprimată de curând și la Parlamentul European, însă state membre ale Uniunii Europene precum Franța, Germania și altele au fost categoric împotriva unor asemenea tendințe care în definitiv duc la limitarea accesului la această resursă, pentru o mare parte a populației. Dar ce nu se acceptă la nivel european poate că se poate la români.
Este imperios necesar ca, înainte de a legifera un domeniu atât de sensibil, unde impactul social se presupune a fi semnificativ, legislativul să consulte partenerii sociali și să țină cont de punctul de vedere al acestora. Cel puțin așa ar trebui să decurgă lucrurile într-o ţară ce se vrea democratică.
Nu și la noi, pentru că deși Consiliul Economic și Social, organism consultativ al parlamentului și guvernului unde sunt reprezentați partenerii sociali, a dat un aviz negativ proiectului de lege, guvernul nu a ținut cont și a mers mai departe depunând proiectul spre aprobarea parlamentului. Așa stând lucrurile ne mai rămâne o singură nădejdie, aceia ca Domnul să ne dea mintea ce de pe urmă.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Se va pune taxa SI PE AER !
„La vremea de apoi, pe pământurile Moldovei va domni sărăcia, jalea, moartea, spaima, frica şi omul nu va mai fi stăpân în bătătura lui. Vor pune domnii pământului biruri şi legi cum n-au mai fost de la întemeierea Moldovei. Vor pune biruri şi pe aerul lăsat de Dumnezeu. ”
Profetia celor 7 sihastri de la Man Neamt, referitoare la caderea duhovniceasca a Moldovei din sec al XVII lea.
http://ortodoxinfo.ro/2019/06/04/proorocii-despre-caderea-crestineasca-a-moldovei-mai-grea-decat-cea-a-constantinopolului-sfanta-jertfa-o-vor-amesteca-in-slujire-cu-paganii/
De doi ani este clocita legea asta si va afecta inclusiv pretul apelor subterane (freatice) exploatate pentru consum public si agricultura, in sudul Romaniei.
18 aug 2017
Guvernul vrea să scoată apele minerale din legea generală a minelor și a elaborat un proiect de lege a resurselor hidrotermale care prevede, printre altele, majorarea cu peste 67% față de nivelul actual a taxei anuale pe suprafață de explorare a acestor resurse și cu 34% a taxelor de prospecțiune și de exploatare a acestora.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/retail/lege-speciala-pentru-apa-minerala-producatorilor-de-apa-de-izvor-si-de-masa-li-se-impun-contracte-de-concesiune-redevente-si-taxe-de-exploatare-17154033
apa este viata ,lasata de Dumnezeu-este o crima sa iei viata cuiva . aceasta este o idee criminala
Sa nu uitam ca in 2010 au dat o lege ce face culesul ciupercilor si fructelor de padure prohibit.
Aceste legi sunt cu bataie lunga: prigoana crestinilor.
Se stie ca muntele si padurea ofera posibilitate de retragere din sistem, ofera supravietuire. Stapanii au avut in vedere si acest aspect.
A ingradi accesul la apa intr-o tara ca Romania, care are peste jumatate din numarul izvoarelor din Europa, mi se pare un gest umilitor pentru romani.
A ingradi accesul la apa, mai mult, sa genereze castig consumul de apa, mi se pare o marlanie de cea mai joasa speta.
Am mai observat un lucru, nu stiu daca s-a generalizat in toata tara, dar in localitatea unde domiciliez, regia autonoma de distributie a apei potabile menajere, s-a transformat peste noapte si in liniste, in SA, societate pe actiuni, care actiuni pot fi cumparate si nu are acces oricine.
Pretul apei a ajuns la aproape 9 lei la 1000 de litri, si suntem aburiti ca avem cea mai de calitate apa din tara, uitand sa precizeze ca toata reteaua si infrastructura e facuta din banii romanilor, sau banii autoritatilor locale, care au predat cu titlu gratuit catre firma de distributie lucrarile noi de infrastrctura cat si cele vechi de pe vremea lui Ceausescu.
Acesta este un detalliu mai mic dar foarte important din viitorul angrenaj care poate fi intuit: privatizarea apei.
Privatizarea apei, se face in liniste, in pasi marunti, fara prea multe valuri in mass media.
Mai exista un aspect: se pune problema foarte ciudat.
In lege nu am vazut nicaieri sa spuna ca va fi interzis sa iei apa de izvor daca iesi in natura. In lege se face referire doar ca se va plati acciza pe apa imbuteliata.
Probabil vor concesiona toate apele existente, ceea ce e un lucru greu dar nu imposibil.
Iar concesionatul asta nu mi se pare in regula sa se faca catre straini, la fel cum s-au concesionat cursurile raurilor unor firme din Italia care au distrus habitatul natural introducand tubulatura de beton pentru mici hidrocentrale. De parca nu am avea noi surplus energetic, mai lasam si pe altii sa ne paraziteze si sa ne distruga mediul.