X

Mitropolitul grec Ambrozie de Kalavryta a demisionat: “Țara noastră este în primejdie, iar credința se află sub asediu”

orthodoxianewsagency.gr

Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta al Bisericii Ortodoxe din Grecia, cunoscut pentru criticile sale aspre fata de nelegiuirile din Biserică și societate, și-a anunțat demisia duminica în cadrul Sfintei Liturghii, relatează Romfea.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Demisia sa, după 41 de ani de slujire arhierească, a fost transmisă oficial Sfântului Sinod pentru a începe procesul de nominalizare a succesorului său.

Mitropolitul Ambrozie in octombrie 2017 a cerut preoților din eparhia sa să bată clopotele zilnic, a jale, împotriva votării iminenta a parteneriatelor civile pentru cuplurile de același sex. A condamnat deseori politicienii Greciei, acuzându-i că ar fi predat țara “invadatorilor străini”.

A scris Patriarhului Ecumenic Bartolomeu despre erezia ecumenismului legiferată la Sinodul din Creta din 2016 și nu i-a fost teamă să-l critice public nici pe primul ministru.

A criticat constant Patriarhia Ecumenică, lucru ce a dus, in final, la întreruperea comuniunii dintre ss Bartolomeu și Mitropolit.

De asemenea a vorbit împotriva invaziei anti-canonice pe teritoriul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către Patriarhia de Constantinopol.

Mitropolitul Ambrozie în scrisoarea de demisie a subliniat: “țara noastră este în primejdie, iar credința se află sub asediu”.

Ierarhul în vârstă de 82 de ani a suferit uneori dispreț și persecuții pentru pozițiile sale ortodoxe stricte. El a fost chemat în instanță și condamnat la 7 luni de închisoare cu  suspendare pentru „discurs de ură și instigare la violență” împotriva homosexualilor,  într-o postare pe blogul personal din 2015 în care a condamnat stilul de viață nefiresc (parlamentul grec a votat 193 -56 în favoarea parteneriatelor civile homosexuale).

În scrisoarea de demisie , mitropolitul Ambrozie a mulțumit lui Dumnezeu pentru oportunitatea de a fi persecutat de dragul Său.

traducere stranaortodoxă

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

30 comentarii

  1. Vrem și noi asemenea ierarhi. Cu adevărat este arhiereul lui Hristos. Merită tot respectul. Ai noștri vor să plece din lumea aceasta legați de scaune.

    1. Avem nevoie de ierarhi care să își asume crucea pe care au primit-o din brațele Domnului , Hristos nu s-a depărtat de crucea sa atunci cand a vazut pacatoșenia celor din jur ba mai mult a fost ocărât si a continuat jertfa Sa iar mai apoi rugăciunea pentru ei(cei păcătoși) făcută chiar în cele mai grele momente , a staruit pentru iertarea pacatelor lor “Parinte , iarta-le lor ca nu stiu ce fac ” ! Referitor la Sinodul din Creta , nu am sa va zic multe cuvinte … cuvintele sunt de prisos .. trebuie doar sa înțelegeți că în fruntea comunității de credință stau exemple , modele de urmat in viata duhovnicească, nu găsesc nicio duhovnicie in cei care nu își pomenesc ierarhii ba chiar se îndepărtează de ei si ii ocarasc “Bate-voi păstorul si se vor risipi oile ” cred de cuviință că atunci cand ierarhul tau greșește (nu stiu cine este atat de induhovnicit sau cine se consideră pe sine ca fiind atat de induhovnicit incat sa decidă cand si daca ierarhul greșește) cred ca mai mult decat in restul timpul ,mai mult decat in mod obisnuit trebuie sa pui genunchii la rugăciune pentru el , iar daca pana acum spuneai doar un singur “Doamne miluieste ” pentru el , ei bine, acum daca il consideri asa păcătos precum susții, duhovnicesc ar fi să spui “Doamne miluieste, Doamne intelepteste-l, Doamne tine-l sanatos , ajuta-l sa se indrepte” deci sa te rogi mai mult pentru el decat ai facut-o până acum ca astfel sa urmezi Lui Hristos ! Doamne ajută!

    2. cred că vorbiți din știrile de la ora 5. Că să vorbiți despre ,,ai noștri” trebuie că le sunteți frate, ori frații nu se vorbesc de rău între ei. De aici deduc simplu: pentru că-i vorbiți de rău înseamnă că nu le sunteți frate.

  2. Si tara noastra se afla in primejdie, iar credinta sub acelasi asediu… Singura diferenta este ca pe aici nu se mai afla niciun mitropolit care sa strige asta in gura mare.

    1. EPISCOPUL HUŞILOR CRITICĂ „RETORICA GOALĂ” A POLITICIENILOR / „ESTE UN NON-SENS SĂ ÎŢI AFIRMI ŢANŢOŞ DRAGOSTEA DE ŢARĂ, ATÂTA VREME CÂT ÎI SABOTEZI CREDINŢA ŞI TRADIŢIILE

  3. În primul rand arhiereul sa mărturisească dreapta credință și dacă-l vor “caterisi” vom vedea după aceea..

          1. Mie mi se pare ca demisia este egala cu renuntarea la a mai fi urmator al Sfinților Apostoli. Renuntarea la lupta.
            Ce este de laudat aici? Eu cred ca este vrednic de plans acest episcop….
            Sfinții Apostoli au luptat pana la moarte….

  4. Și dacă nu mai este nici un mitropolit care sa faca asta atunci noi ce facem ? Sa strigăm noi in gura mare ….Sa ne ridicam noi glasul si sa vorbim împotriva oricărei neoranduieli si abateri de la viata creștină ortodoxă si de la învățăturile Sfinților Părinți. Cu cat vom fi mai multi cu gura mare cu atât efectul va fi mai puternic si atunci poate ca Bunul Dumnezeu se va milostivi de noi si va amâna sfârșitul pe care îl meritam cu vârf și îndesat.

    În schimb noi ce facem ? Avem gura mare pe internet. Daca am fi pusi in situatia sa marturisim am face o ? Sau ne vom ascunde ca lasii ? Oare noi vom fi vrednici sa mărturisim asa cum el a făcut o ? Din locul nostru caldicel de acasă in fata calculatorului toți ne simtim curajoși sa zicem cate si nevrute dar ia sa ne zică cineva ceva sa vedeti cum ne dăm la fund si tacem ca porcul in păpușoi nu cumva sa fim asupriti in vreun fel.

    Sa ne invredniceasca Bunul Dumnezeu si Maica Lui sa L mărturisim atunci când va fi nevoie. Sa ne dea putere sufletească și înțelepciune sa stam tari si sa nu dam inapoi indiferent de consecințe. Asa sa ne ajute pe toți pentru ca in final sa primim cununa răbdării, a credinței și a dragostei.

    Doamne ajuta la toți!

    1. Bunul Dumnezeu sa va ajute dupa cum graiti! Este foarte adevarat ca suntem slabi in credinta! Doamne ajuta sa ne intarim in credinta, in smerenie , bunatate si duhul Sfant.

  5. Patriarhia Rusa a aruncat ANATEMA peste bolsevici in 1917. Au urmat persecutii nemaiintalnite !
    Intr-o situatie pana la un punct asemanatoare, PF Iustinian, a ales coabitatrea cu statul comunist.
    In 1990, 50% din rusi erau nebotezati, in timp ce 89% din romani erau: majoritatea caldicei.

    Dumnezeu sa-i lumineze pe toti ierarhii Bisericii Ortodoxe: greci, romani, rusi georgieni, bulgari, sarbi ,…

    MAREA PROBLEMA: CARE VA FI MOMENTUL FARA INTOARCERE CAND TREBUIE DECLASATA LUPTA PE FATA CU IMPARATIA SLUGILOR LUI ANTIHRIST !

    1. Nici un Episcop, Mitropolit nu poate lupta de unul singur, daca nu este sprijinit de popor, probabil ca vazand indiferenta poporului in toate aceste chestiuni, o fi zis atunci care mai e treaba mea aici. Si a plecat, scapa cine poate. Iertati.

      1. Mai degrabă așa. Dar suntem de părere că episcopii mărturisitori trebuie să rămână in mijlocul oamenilor, care vor avea nevoie si care trebuie salvați…

  6. Avem nevoie de ierarhi care să își asume crucea pe care au primit-o din brațele Domnului , Hristos nu s-a depărtat de crucea sa atunci cand a vazut pacatoșenia celor din jur ba mai mult a fost ocărât si a continuat jertfa Sa iar mai apoi rugăciunea pentru ei(cei păcătoși) făcută chiar în cele mai grele momente , a staruit pentru iertarea pacatelor lor “Parinte , iarta-le lor ca nu stiu ce fac ” ! Referitor la Sinodul din Creta , nu am sa va zic multe cuvinte … cuvintele sunt de prisos .. trebuie doar sa înțelegeți că în fruntea comunității de credință stau exemple , modele de urmat in viata duhovnicească, nu găsesc nicio duhovnicie in cei care nu își pomenesc ierarhii ba chiar se îndepărtează de ei si ii ocarasc “Bate-voi păstorul si se vor risipi oile ” cred de cuviință că atunci cand ierarhul tau greșește (nu stiu cine este atat de induhovnicit sau cine se consideră pe sine ca fiind atat de induhovnicit incat sa decidă cand si daca ierarhul greșește) cred ca mai mult decat in restul timpul ,mai mult decat in mod obisnuit trebuie sa pui genunchii la rugăciune pentru el , iar daca pana acum spuneai doar un singur “Doamne miluieste ” pentru el , ei bine, acum daca il consideri asa păcătos precum susții, duhovnicesc ar fi să spui “Doamne miluieste, Doamne intelepteste-l, Doamne tine-l sanatos , ajuta-l sa se indrepte” deci sa te rogi mai mult pentru el decat ai facut-o până acum ca astfel sa urmezi Lui Hristos ! Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button