Rusia lansează o centrală nucleară plutitoare în Oceanul Artic. Greenpeace induce teama că ar putea fi un „Cernobîl pe gheaţă”

Author:

centrala nucleara rusia

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Prima centrală nucleară operată de pe o platformă acvatică va fi inaugurată în Rusia. Platforma cu centrala nucleară Akademik Lomonosov va porni într-o călătorie de peste 6000 de kilometri în marea Nordului. Noua centrală ar trebui să furnizeze electricitate pentru o regiune întreagă, însă organizaţiile pentru protecţia mediului avertizează că Akademik Lomonosov ar putea să devină „un Cernobîl plutitor”, relatează The Guardian.

Platforma ar urma să fie andocată în Pevek, unul dintre porturile din zona arctică ale Rusiei, după o călătorie de peste 6000 de kilometri de-a lungul Mării Nordului. Odată ajuns la destinaţie, vasul îşi va activa cele două reactoare nucleare care vor fi folosite pentru a furniza energie locuinţelor şi operaţiunilor de minerit şi forare din regiunea Chukotoka, o regiune bogată în minereuri şi alte resurse naturale.

Ambarcațiunea este deținută și operată de compania nucleară de stat a Rusiei, Rosatom.

Oficialii ruşi afirmă că noua centrală nucleară va produce energie curată pentru regiune şi va permite autorităţilor să renunţe la o altă centrală nucleară mai veche şi mai puţin eficientă, dar şi la o altă centrală care funcţionează cu cărbune.

Akademik Lomonosov a suscitat, însă, îngrijorarea organizaţiilor pentru protecţia mediului. Greenpeace spune despre proiectul rusesc că ar putea deveni un „Cernobîl plutitor” sau un „Cernobîl pe gheaţă”. Platforma a fost construită de-a lungul unui deceniu, iar cele două reactoare nucleare folosesc uraniu slab îmbogăţit pentru a produce 70 MW de electricitate, suficientă electricitate pentru 100 000 de locuinţe, conform Rosatom.

Ruşii mai spun că platforma este „nescufundabilă” – poate rezista coliziunilor cu iceberguri sau impactului produs de valuri de 7 metri. Oficialii Rosatom au respins, de asemenea, acuzaţiile conform cărora platforma ar putea să devină un „Cernobîl pe apă” – argumentează că reactoarele folosite la Cernobîl erau mult mai mari, de un tip diferit, fără nicio asemănare cu tehnologia folosită pe Akademik Lomonosov.

Vladimir Irminku, unul dintre inginerii responsabili de proiect, spune că, în cazul unui accident, apa îngheţată de sub reactor ar putea fi folosită pentru a răci reactorul până la sosirea ajutoarelor.

Fundaţia Bellona, organizaţie pentru protecţia mediului care se ocupă de probleme din zona arctică, a redactat în 2011 un raport conform căruia dacă valurile produse de un tsunami ar lovi centrala totul ar rezulta într-un „accident nuclear cu consecinţe foarte grave”.

3 thoughts on “Rusia lansează o centrală nucleară plutitoare în Oceanul Artic. Greenpeace induce teama că ar putea fi un „Cernobîl pe gheaţă””

  1. Cazul Caracal
    Cumpănaşu: „Astazi la ora 12:00, ma voi afla la Parchetul General pentru a adauga informatii care sa ajute procurorii sa faca lumina in cazul Alexandrei dar si cu privire la alte persoane care mi-au adus la cunostinta infractiuni similare comise asupra altor fete. Cu aceasta ocazie voi depune plangere penala si pt amenintarile primite la adresa mea in ultima perioada”
    https://www.stiripesurse.ro/alexandru-cumpanasu-anunt-de-ultima-ora-plangere-penala-pentru-amenintare_1375990.html

  2. Iranul si-a incordat muschii, iar Anglia si SUA s-au calmat: Petrolierul iranian retinut de britanici a parasit Gibraltarul
    Autoritatile locale din Gibraltar au informat despre respingerea solicitarii Washingtonului de a continua retinerea petrolierului, motivand ca, „in conformitate cu dreptul european, Gibraltar se afla in imposibilitatea de a acorda asistenta solicitata de Statele Unite”.
    http://www.ziare.com/international/iran/petrolierul-iranian-retinut-de-britanici-a-parasit-gibraltarul-1574025
    Iranul a dezvoltat propriul sistem antiaerian Bavar-373, un corespondent îmbunătăţit al sistemului rusesc S-300,
    Bavar-373 poate lovi ţinte la o altitudine de până la 27 km, având o rază de acţiune de peste 200 km
    https://www.dcnews.ro/iran-are-propriul-sistem-antiaerian-bavar-373_682089.html

    Iran holds the very first ranking in the field of missile technology among the Middle Eastern countries
    https://www.presstv.com/Detail/2019/08/18/603876/Iran-Amir-Ali-Hajizadeh-IRGC-missile-industry

  3. Off topic
    https://www.realitatea.net/raport-exploziv-sua-au-pierdut-suprema-ia-militara-in-pacific-in-fa-a-chinei_2214181.html

    Raport exploziv: SUA au pierdut supremația militară în Pacific în fața Chinei

    SUA nu mai deţin supremaţia militară în Pacific şi ar putea avea tot mai multe dificultăţi în a-şi apăra aliaţii împotriva Chinei, a cărei influenţă este tot mai puternică în zonă, apreciază un reputat centru de reflecţie australian într-un raport incendiar, informează luni AFP, citată de Agerpres.

    În această analiză, dată publicităţii luni, Centrul de Studii asupra SUA din cadrul Universităţii din Sydney descrie armata americană drept „o forţă pe cale să se atrofieze” şi ale cărei capacităţi sunt „în mod periculos depăşite” şi „prost pregătite” pentru o confruntare cu China.

    Dacă este corectă, această evaluare ar presupune urmări grave pentru numeroşii aliaţi ai SUA, fie că este vorba de Australia, de Taiwan sau Japonia, care depind mult de garanţiile americane în materie de securitate.

    Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, cu al său credo „America First” (America înainte de toate), a adăugat temeri privind o dezangajare a SUA, care ar fi mai puţin dispuse să-şi apere aliaţii în ipoteza unei agresiuni din partea Chinei, de exemplu. Însă, acest raport lasă să se înţeleagă că, chiar dacă ar dori să intervină, SUA s-ar putea confrunta cu dificultăţi în a o face.

    Autorii studiului evocă chiar şi o „insolvabilitate strategică” a Washingtonului, avansând ideea că deceniile de război şi de angajament în Orientul Mijlociu şi de subfinanţare în Pacific au avut drept consecinţă expunerea aliaţilor SUA în Oceania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X